Vietnamesisk salat med kylling, kål og gulerod

Vietnamesisk salat med kylling, kål og gulerod

Min vietnamesiske veninde Theresa introducerede mig til denne vanvittigt lækre vietnamesiske hvidkålssalat en søndag aften i London. Vi havde (selvfølgelig) spist alt for meget til frokost, så vi droppede vores reservation på Gordon Ramsays gastropub og tog i stedet hjem til hende. Sulten kom naturligvis snigende på et tidspunkt, og Theresa kiggede derfor dybt i køleskabets gemmer. Efter nogen tids roderi kom hun frem til, at hun havde alle ingredienserne til en vietnamesisk hvidkålssalat med gulerødder, koriander og peanuts. I sig selv lyder det ikke som den mest ophidsende ret, men jeg har før smagt Theresas kokkerier og stoler derfor blindt på hendes dømmekraft, når det gælder, hvad der er værd at sætte tænderne i. Jeg tror det med madkærligheden er et asiatisk karaktertræk. Jeg har i hvert fald endnu til gode at møde nogen med asiatisk blod i årerne, som ikke er småbesatte af mad – præcis ligesom undertegnede.

Vi havde desuden en rest and fra besøget på en kinesisk restaurant tidligere på dagen, der også røg i salaten, som traditionelt kombineres med kylling. Jeg underdriver ikke, når jeg siger, at jeg nærmest slikkede tallerkenen ren. Den smagte så godt, at der gik ganske få dage, inden jeg eksperimenterede med salaten hjemme i eget køkken, og efter at have spist den til både frokost og aftensmad lavede jeg endda endnu en portion dagen efter.

Jeg brugte kyllingebryst, som jeg havde tilberedt sousvide-style over 3 timer i vandbad på 62 grader efter anvisningen på sousvide.dk, hvor jeg også har min SousVide Supreme fra. Når jeg har mere tid, og når jeg har fået eksperimenteret yderligere med denne vidunderlige teknik, så kommer der et indlæg dedikeret sousvide. Kyllingen blev helt fantastisk saftig, som det efter min endnu begrænsede erfaring altid er tilfældet ved denne tilberedningsmetode, men inden jeg kommer for godt i gang, vil jeg hurtigt indskyde, at en rest kylling fra gårsdagens aftensmad, kød fra en kogt kylling eller et par pande- eller ovnstegte kyllingefileter også sagtens kan bruges.

Traditionelt bruges der hvidkål, men jeg også haft succes med spidskål samt en kombination af hvidkål og savoykål. Det fungerer alt sammen fremragende. Læg gerne gulerodsstavene i fiskesauce-dippen i et par timer til et døgn, inden de kommer i salaten for et endnu bedre resultat.

For inspiration til flere vietnamesiske kokkerier tag også et kig på den vietnamesiske nudelsalat og de friske vietnamesiske forårsruller.

Opskriften passer til 2 personer til hovedret eller 4 personer som tilbehør.

Ingredienser

  • ¼ – ½ hvidkål eller spidskål (erstat eventuelt noget af kålen med savoykål)
  • 3 gulerødder
  • Tilberedt kyllingekød (kogt, stegt eller sousvide-tilberedt), ca. hvad der svarer til to små kyllingefileter
  • ½ rødløg
  • Koriander
  • 1 – 2 fed hvidløg
  • 1 birdseye chili
  • 2 tsk. sukker
  • ½ tsk. salt
  • 1,5 spsk. fiskesauce
  • 1,5 spsk. eddike (alm. lagereddike eller riseddike) eller citron- eller limesaft
  • 3 – 4 spsk. saltede peanuts

Snit kålen fint og skær gulerødder i julienne (fine stave) eventuelt ved hjælp af mandolinjern. Læg dem eventuelt i fiskesaucedippen i nogle timer eller natten over. Riv kylling i strimler med hænderne, skær rødløg i tynde skiver og hak koriander groft. Kom det hele i en stor skål.

Kom hvidløg og chili i en morter og stød til en ensartet pasta. Tilsæt sukker, salt, fiskesauce og eddike og rør, indtil salt og sukker er opløst. Vend i salaten sammen med cirka en halv dl vietnamesisk fiskesauce-dip (se opskrift forneden) og drys med grofthakkede peanuts. Server straks sammen med vietnamesisk fiskesauce-dip til at dyppe over.

Vietnamesisk fiskesauce-dip

  • 1 del fiskesauce
  • 1 del eddike (riseddike eller alm. lagereddike) eller citron- eller limesaft
  • 1 del sukker
  • 3 dele vand
  • Hakket hvidløg efter smag og behag
  • Hakket rød chili efter smag og behag

Vend alle ingredienserne sammen og rør, indtil sukkeret er opløst.

Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
22 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments