Vietnamesisk nudelsalat med grillet svinekød (Bun Thit Nuong)

Vietnamesisk nudelsalat med grillet svinekød (Bun Thit Nuong)


Al beskedenhed sat til side – denne her opskrift på vietnamesisk nudelsalat smager bare helt forrygende! Kender I det, hvor man har en eller anden ret, som man er nødt til at bestille, hvis man ser den på et menukort? Sådan har jeg det med “bun thit nuong”, som er en populær, vietnamesisk ret bestående af marineret, grillet svinekød på en kold salat med vermicellinudler.

Vietnamesisk dip hældes over (jeg foretrækker bogstaveligt talt at drukne min salat i den), og man står nu med et fremragende men simpelt måltid, som tilmed er sundt – og i øvrigt temmeligt vanedannende.

Jeg spiste ofte vietnamesisk nudelsalat på en af mine yndlingsrestauranter, da jeg læste i Hong Kong, da byen er et fantastisk sted at prøve andre asiatiske køkkener. Her kunne må få nudelsalaten med alt fra kæmperejer og fine skiver oksekød til dybstegte forårsruller delt i 3-4 stykker. Dippen, som består af fiskesauce, eddike og sukker samt en smule hvidløg og chili, stod i flasker på hvert bord, på samme måde som man i Middelhavslandene har olie og eddike til fri afbenyttelse.

vietnamesisk nudelsalat med marineret svinekød

Tip til kødet til vietnamesisk nudelsalat

Svinekødet marineres i hvidløg og citrongræs sammen med blandt andet sukker. Den minder en del om marinaden til gai yang (fantastisk thai bbq-kylling) bare tilsat citrongræs. Jeg brugte nakkefilet, som hører til de federe udskæringer. Det giver et utroligt saftigt resultat, så det kan varmt anbefales.

Det kan dog være svært at skære det i tynde skiver, så et tip er at komme det i fryseren en times tid, så det næsten er frossent, når det skæres ud. Det letter arbejdet betydeligt. Man kan dog også bruge andre udskæringer som svinemørbrad eller svinekotelet. Bare pas på med, at du ikke griller det for længe, da det let kan blive tørt.

Kan varieres med kylling eller oksekød

Hvis du foretrækker det, kan du sagtens udskifte svinekødet med eksempelvis mørte oksekød eller sågar kylling. Begge dele smager skønt i vietnamesisk nudelsalat. Vælger du oksekød, så brug en mør udskæring og følg ellers fremgangsmåden. Dog vær opmærksom på, at stegetiden reduceres. Ved brug af kylling vil jeg personligt fortrække at bruge kyllingebryst, som jeg halverer på langs, således at du får to flade stykker kylling. På den måde får du masser af smag ind i kødet gennem marinaden, samtidig med at risikoen for at stege kødet tørt mindes betragteligt. Ved brug af kylling skal du – ligesom med oksekødet – reducere stegetiden, da nakkefilet tager længere tid.

Vietnamesisk nudelsalat med grillet svinekød (Bun Thit Nuong)

Vietnamesisk nudelsalat med grillet svinekød

Vietnamesisk nudelsalat med marinerede svinekød, agurk, gulerod, salat, bønnespirer, urter og peanuts i klassisk vietnamesisk fiskesauce-dip.
5 fra 1 stemme
Antal: 4 personer
Forberedelse40 min
Tilberedelse10 min
I alt50 min

Ingredienser

Marinade

  • 2 spsk fiskesauce
  • 2 citrongræs (finthakket)
  • 2 spsk sukker
  • 4 fed hvidløg
  • 3 asiatiske skalotteløg ((eller 1 almindeligt skalotteløg))
  • 1 spsk mørk soja (kan erstattes med lys soja)
  • 1 tsk hvide peberkorn (kan erstattes af stødt hvid peber)
  • 600 g svinekød (gerne nakkefilet/-koteletter)

Vietnamesisk dip

  • 2 fed hvidløg
  • 1 rød chilipeber
  • 1 dl fiskesauce
  • 1 dl sukker
  • 1 dl riseddike (eller lagereddike eller limesaft)
  • 3 dl vand

Resten:

  • ½ agurk
  • 1 gulerod (skrællet)
  • 2 hjertesalater (romaine eller iceberg kan også bruges)
  • 200 g vermicellinudler ((risnudler))
  • 1 dl peanuts
  • friske urter ((sød basilikum, koriander og evt. mynte))
  • 100 g bønnespirer

Fremgangsmåde

Marinade:

  • Start med at lave marinaden. Hvis der bruges hele peberkorn, så stød først disse i en morter så groft eller fint, du foretrækker. Skær toppen og bunden af citrongræssen, kassér det yderste lag og hak resten fint. Pil og hak også løg og hvidløg. Kom alle ingredienserne til marinaden i en blender eller foodprocessor og blend til en fin konsistens.
  • Skær svinekødet i tynde skiver (skær dem gerne lidt på skrå, så de bliver bredere). Vend det sammen med marinaden, og lad det passe sig selv i mindst en halv time – gerne længere (er tiden til det, kan du endda lade den marinere natten over).

Vietnamesisk fiskesauce-dip:

  • Pil hvidløget og hak det fint. Hak også chilien fint (kassér evt. kernerne). Kom begge dele i en skål sammen med resten af ingredienserne tip dippen og rør, til sukkeret er opløst.

Resten:

  • Skær agurk og gulerod i julienne (tynde stave). Kog nudlerne efter anvisningen på pakken. Skyl nudlerne under rindende koldt vand, så snart de er færdige, og lad dem dryppe af. Riv salatbladende i mindre stykker, og pluk og hak urterne groft. Hak eller knus peanuts groft.
  • Svinekødet kommes på spyd, og grilles over kul eller under ovnens grillfunktion, indtil de er gennemstegte. Det tager cirka 7-8 minutter under ovnens grillfunktion ved omkring 230 grader.
  • Anret de grillede spyd i en dyb tallerken sammen med salat, nudler og urter. Slut af med en spiseskefuld hakkede peanuts og servér med generøse mængder vietnamesisk fiskesauce-dip.

Vietnamesisk fiskesauce-dip (nuoc cham)

Stor tak til indehaveren af den asiatiske butik på Nybanegårdsgade i Århus. Han delte for år tilbage opskriften på den vietnamesiske fiskesauce-dip (nuoc cham), og det er den opskrift, jeg har lavet lige siden. Den er så simpel og nem at huske på. Den kræver blot 1 del fiskesauce, 1 del sukker, 1 del syre (fx ris- eller lagereddike eller limesaft) og 3 dele vand samt hakket chili og hvidløg efter smag og behag.

Den er i øvrigt også skøn til både den vietnamesiske kålsalat og friske forårsruller.

Og skal det være rigtig godt, så kan du vælge at lade gulerodsstavene marinere i dippen, inden du bruger dem i salaten. Det bliver de KUN bedre af!

Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
25 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments