Banh mi – vietnamesisk sandwich

banh mi

Foto Sarah Coghill

Da jeg for nogle år siden besøgte Vietnam, var gastronomien ikke overraskende højdepunktet. Jeg elsker vietnamesisk mad, og både de friske vietnamesiske forårsruller og salater fyldt med urter og den langtidssimrede pho vakte stor begejstring. Efter min hjemkost var det dog især den vietnamesiske sandwich, banh mi, som jeg længtes efter. Kombinationen af marineret svinekød, sursøde vietnamesiske pickles, koriander og luftigt brød er intet mindre end fantastisk, og at man ikke sådan lige kunne støve den op her under vore hjemlige himmelstrøg, gjorde naturligvis savnet endnu værre (nu må jeg hellere lige indskyde, at der siden er åbnet hele to steder i København, hvor man har specialiseret sig i banh mi. De fortjener en omtale for sig selv, så det må blive en anden god gang). Heldigvis er det slet ikke så svært at lave banh mi fra bunden. Man kan bruge forskellige slags kød, men min favorit er denne version med svinekød marineret i citrongræs, hvidløg, sukker og soja. Ved valg af brød så gå uden om den seje, langtidshævede slags, som er så populært i dag. Brød til banh mi skal være lyst, let og luftigt.

Banh mi
 

Denne sag på billederne (taget af dygtige Sarah Coghill) lavede jeg til smagogbehag, og dagens fotoshoot foregik hjemme hos redaktøren, da vi havde brug for en grill til nogle af de andre billeder, der skulle klares i samme omgang. Han har det mest vidunderlige køkken, jeg nogensinde har set, og selv om det var en fornøjelse at lave mad i, var jeg en anelse nervøs. Tænk nu, hvis et eller andet skulle brænde på eller endnu værre – at maden ikke smagte godt. Heldigvis var hans sønner ivrige smagstestere, og det blev til en opadvendt tommelfinger fra dem.

Banh mi med karamelliseret nakkefilet og vietnamesiske pickles

  • 500 g svinekød (fx nakkefilet) i tynde skiver
  • 1 spsk. olie
  • 4 luftige baguettes
  • 4 spsk. mayonnaise
  • Salat
  • ½ bdt. koriander
  • ½ agurk
  • 1 rød chilipeber

Skær nakkefileten i tynde skiver og mariner (se marinadeopskrift herunder) i mindst en time eller gerne natten over. Steg kødet i olie, indtil det er gennemstegt. Skær baguettes på langs og smør med mayonnaise. Læg salatblade nederst, agurk i tynde skiver ovenpå og dernæst kød. Top med vietnamesiske pickles, koriander og chilipeber i tynde skiver eller strimler.

Marinade

  • 1 stk. citrongræs
  • ¼ lille løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk. mørk soja
  • 2 spsk. fiskesauce
  • 1 spsk. olie
  • 2 – 3 spsk. sukker
  • ½ tsk. sort eller hvid peber

Hak citrongræs, løg og hvidløg, bland med de resterende ingredienser og blend.

Vietnamesiske pickles

  • 200 g kinaradise
  • 200 g gulerod
  • 1,5 dl vand
  • 1,5 dl eddike
  • 3/4 dl sukker
  • 2 tsk. salt

Skær kinaradise og gulerødder i tynde stave. Giv vand, eddike, sukker og salt et hurtigt opkog. Køl af en anelse og hæld over grøntsagerne. Lad dem trække i syltelagen i mindst en time inden brug.

Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
17 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments