Foto Henrik Freek Christensen
Det der med lobster rolls var noget, jeg første gang stødte på under et besøg i New York for en håndfuld år siden. Hvis man skal oversætte det direkte til dansk, så vil den bedste oversættelse sandsynligvis være “hummer-hotdog”. Ordet klinger af noget dejligt modsatrettet med en dekadent råvare som hummer i noget så simpelt som et hotdog-brød. Jeg er fan! Nogle versioner er med smeltet smør, mens andre er med mayo som i opskriften her.
Især Maine, der ligger nord for New York, er kendt for deres hummere. De såkaldte “lobster shacks” finder man overalt i kystområderne, og her kan man både spise kogt hummer med majs og mac’n’cheese eller førnævnte lobster rolls. Jeg elsker begge dele. Og så er det endda til vanvittigt lave priser.
Lobster rolls som hapsere
Jeg lavede ovenstående omgang til smagogbehags nytårsnummer, hvor tanken var, at den skulle serveres som en hapser. Den er nu også rigtig god som måltidsindleder eller som en god frokost. I modsætning til almindelige hotdogs, hvor jeg oftest er doven og køber brødet, så er det altså værd at bage brødet her selv, da der her er tale om lidt af en luksusspise.
Det er ofte muligt at købe kogte hummere, men skulle du få fingrene i et par levende eksemplarer, så har jeg skrevet lidt om, hvordan du klarer kogetjansen lige her.
Min lobster rolls er helt simpel, som man oplever de fleste steder. Det kogte hummerkød er blandet med mayonnaise, citronsaft og løg og til sidst toppet med friske urter eller spirer. Det er helt simpelt, men fantastisk godt.
Mini lobster rolls
Ingredienser
- 3 dl mælk
- 30 g gær
- 1 tsk. salt
- 1 spsk. sukker
- 50 g smør
- 5 dl hvedemel
- 2 æg
- 1 spsk. sesamfrø
- 2 kogte hummere
- 1 dl god mayonnaise
- 1 spsk. citronsaft
- 1-2 forårsløg
- Friske urter og spirer til pynt
- Salt, peber
Fremgangsmåde
- Lun mælken og smuldr gæren ud heri. Tilsæt salt og sukker og rør sammen. Smuldr smørret ind i hvedemelet og tilsæt det ene æg. Ælt grundigt, til dejen er blød og smidig, og sæt til hævning et lunt sted i 1-2 timer, til den har hævet til dobbelt størrelse. Del dejen i to og form til ruller. Skær hver rulle ud i ca. 3 cm store stykker og form til dem til små, lidt buttede aflange brød, ca. 25 stykker i alt. Lad brødene efterhæve på en bageplade med bagepapir i 1 time. Pisk det resterende æg, pensl brødene og drys med sesamfrø. Bag midt i en 200° ovn i ca. 12-15 minutter, eller til de har en flot gylden farve.
- Pil hummerkødet ud af skallerne og skær det i mindre stykker. Snit forårsløg og vend det sammen med mayonnaise og citronsaft. Smag til med salt, peber og yderligere citronsaft hvis nødvendigt. Vend fyldet i de afkølede brød og top med spirer.