Som tidligere nævnt er jeg ikke så god til det der med vegetarisk kost, men jeg vil gerne være bedre til at skære ned på mit kødforbrug. Det er både på grund af sundhedshensyn, for det er slet ikke så sundt med de store mængder kød, vi indtager herhjemme, siger de kloge. For mig handler det også om at skåne miljøet, for især produktionen af oksekød er slem. Min forrige vegetariske ret her på bloggen, panang karry med kikærter, blomkål og gulerod, viste sig at være voldsomt populær, så her får I endnu en kødfri ret, som de fleste kødelskere nok vil guffe i sig med velbehag. Jeg gør i hvert fald.
Hjemmelavede falafler er både super nemt og lækkert. De er lavet på hovedsageligt kikærter tilsat forskellige smagsgivere, så selv om retten ikke indeholder kød, får man stadig dækket sit proteinbehov. Bemærk, at du altså ikke kan bruge kikærter fra dåse, da disse allerede er kogt. I stedet skal du købe tørrede kikærter og udbløde dem. Det er nemlig den ukogte slags, man bruger til at lave falafel. Hvis du ikke har prøvet at bruge tørrede kikærter før, vil du nok ikke synes, at 250 gram ser ud af meget, men de vokser, når de lægger i blød og suger vandet til sig. Det erfarede jeg første gang, jeg brugte tørrede kikærter, hvor jeg kom lidt ekstra i skålen. Pludselig stod jeg med enorme mængder. Jeg har aldrig lavet så meget humus på mit liv.
Jeg serverer dem gerne med en god salat eller i pitabrød med salat og en god dressing. Kombinér det evt. med rødløgssalaten fra mine lammeburgere, hvis det skal være ekstra godt. Hvis du vælger første løsning, kan det være helt vildt lækkert at sætte falaflerne på bordet med lidt godt brød og nogle forskellige dips som eksempelvis auberginedippen baba ganoush eller fetadippen med peberfrugt haydari.
Hjemmelavet falafel med yoghurtdressing
Ingredienser
- 250 g tørrede kikærter
- 4 fed hvidløg
- 1 stk løg (lille)
- 1 bundt bredbladet persille
- 1 spsk. citronsaft
- 1 tsk. spidskommen (stødt)
- 1 tsk. koriander (stødt )
- 1 tsk. salt
- 1 tsk. bagepulver
- ½ l smagsneutral olie (til stegning, fx solsikke)
- 2 dl yoghurt naturel
- ½ tsk. salt
- ½ tsk. sukker
- 1 spsk. citronsaft
- 1 spsk. urter (hakkede, gerne bredbladet persille)
- hvidløg (Evt. lidt presset )
Fremgangsmåde
- Udblød kikærterne i vand i 12 timer. Skyl og dræn kikærterne og hæld dem i en skål. Hak hvidløg og løg groft og kom begge dele i skålen sammen med bredbladet persille og citronsaft. Blend til en grov fars (gerne med stavblender) og tilsæt krydderier og bagepulver. Vend det hele sammen og stil på køl i 30 minutter.
- Varm olien i en pande og form kikærtblandingen til falafler. Steg dem gyldne på begge sider og læg på fedtsugende papir.
- Tip: Er kikærteblandingen for våd, kan du tilsætte en smule hvedemel.
- Bland alle ingredienserne og smag til.