Helstegte havbars med thailandsk lime- og chilisauce

helstegt fisk
Foto Chris Tonnesen
Jeg lærte først for alvor at spise fisk under en tur til Thailand, og særligt kombinationen af sødt, salt, surt og stærkt, som kendetegner opskriften her, var med til at gøre mig til en fan af fisk. Min opskrift på helstegte havbars i ovnen, som jeg lavede til Torvehallernes magasin Madro, bliver nemlig ledsaget af den skønne sauce, der i Thailand går under navnet nahm jim. Man kalder den også for “seafood sauce”, fordi den typisk serveres til alskens lækkerier fra havet. Prøv at smide et par kæmperejer på grillen, og dyp dem dernæst i saucen. Mmmm! Andre muligheder inkluderer at nyde den sammen med eksempelvis dampede blåmuslinger eller grillet blæksprutte skåret i strimler. Det er simpelthen så lækkert.
Thailandsk nahm jim er virkelig let at lave, men det kræver måske lidt lige at finde frem til den helt rette balance mellem de forskellige grundsmage. Det er præcis det samme, der gør sig gældende i en række andre thaiklassikere som papayasalat eller tom yam-suppe (begge er i øvrigt favoritter her i huset). Der er ikke andet at gøre end at prøve sig frem, og øvelse gør som bekendt mester. I Thailand er dippen vanvittigt stærk og propfyldt med de hidsige små bird eye-chilier. Jeg har i stedet brugt de lidt større chilier, som du finder i ethvert supermarked. Det betyder, at du udover et smut hos fiskehandleren, ikke behøver at smutte forbi en asiatisk butik, hvis du vil prøve opskriften. 
havbars opskrift
Til opskriften her har jeg brugt fine og store havbars fundet hos en af fiskehandlerne i Torvehallerne, men du kan også sagtens bruge andre fisk – enten hele eller fileteret – end lige netop havbars. Du skal blot huske at justere tilberedningstiden. Er du i tvivl, så spørg din fiskehandler.

Helstegte havbars med thailandsk lime- og chilisauce

Helstegte havbars med thailandsk lime- og chilisauce (nahm jim)

Nem og lækker thailandsk fiskeret. Fisken nydes ofte med ris, men passer også godt til en salat.
5 fra 1 stemme
Antal: 4
Forberedelse15 min
Tilberedelse15 min
I alt30 min

Ingredienser

  • 2-3 stk. rensede havbars
  • 2-3 limes
  • olie
  • 3-5 fed hvidløg
  • 4 spsk. fiskesauce
  • 2 spsk. sukker
  • ¼ bdt. koriander
  • 4 forårsløg
  • 2 chilipebere
  • salt, peber

Fremgangsmåde

  • Skær et par riller på siden af fiskene, gnid dem med olie, salt og peber. Skær den ene lime i skiver, og stop dem i bugen. Grill fisken, eller steg den i ovnen i ca. 15 minutter ved 220 grader, til den er gennemstegt.
  • Knus hvidløg i en morter, og tilsæt fiskesauce, sukker og juicen fra de resterende limes. Rør, til sukkeret er opløst. Smag til med yderligere fiskesauce, sukker og limejuice hvis nødvendigt. Skær chili og forårsløg i lange tynde strimler, og læg dem evt. i isvand.
  • Hæld fiskesauce-blandingen over ved servering, og top med chili, forårsløg og koriander.
  • Servér med jasminris.

Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments