Fiskesuppe med torskefileter og grønt

fransk fiskesuppe

Reklame – sponseret af Eva Solo

I dag har jeg en virkelig skøn, cremet fiskesuppe efter fransk forbillede på menuen. Jeg har fyldt den med pandestegte torskefileter og smørstegte grøntsager i form af porre, fennikel og savoykål. Fyldet placerer jeg i dybe tallerkner, mens suppen bliver hældt på inde ved spisebordet. Det giver lidt ekstra wow-faktor og billige point hos eventuelle gæster. Suppen vil fungere glimrende som forret eller hovedret nytårsaften, hvis årets sidste aften inkluderer nytårstorsk.
Opskriften er sponseret af Eva Solo, der for kort tid siden tilføjede kanden på billedet herover til deres Nordic Kitchen-serie. Den er fremstillet i sort stentøj, der passer til seriens øvrige dele. De inkluderer udover tallerkner, skåle og kopper også pander og gryder i det enkle og maskuline design, som kendertegner serien. Se blandt andet min opskrift på den de vildt lækre kyllingebryster i en cremet tomatsovs eller min opskrift på indisk kylling i karry, hvor er par af de andre nyheder indgår.
opskrift fiskesuppe med torsk

Lav din egen fiskefond

Det var helt oplagt at benytte Nordic Kitchen-kanden til fiskesuppen her. Jeg er selv ret pjattet med fiskesupper, og spotter jeg det på menuen på en restaurant, kan jeg næsten aldrig lade være med at bestille det. Lidt sjældnere kommer det dog på menuen herhjemme. Det skyldes udelukkende, at jeg sjældent har fiske- eller skaldyrsfond på lager. Og det kræver en god fiskesuppe altså. Man kan naturligvis købe det hos en fiskehandler, men skal man bruge en del, så ender det hurtigt med at koste spidsen af en jetjager. Det gør måske ikke noget, hvis det er til nytsårsmenuen den ene gang om året. Her må man som bekendt godt skrue lidt op på dekadent-skalaen.
Faktisk er det dog nemt at lave fiskefond fra bunden. Det kræver blot en god bunke fiskeben, der blot skal blot simre i 20 minutter i modsætning til eksempelvis oksefond, der bliver bedre og bedre, som timerne skrider frem. Planlægger du at sætte en omgang som denne på bordet nytårsaften, kan du altså allerede med fordel nu begynde at lægge fiskeben til side. Bed din fiskehandler om at filetere end hel fisk, og få benene med i en pose for sig. Så kan de komme en lille tur i fryseren, til du har samlet en pæn bunke ben til at koge fond på.
En anden mulighed, som iøvrigt er en del billigere, er at benytte en fond kogt på muslinger. De er en dejligt økonomisk spise, som tilmed er til at skaffe i helt almindelige supermarkeder i dag.
opskrift torsk

Fiskesuppe med variation

Jeg har som tidligere nævnt brugt torskefileter, savoykål, porre og fennikel som fyld. Du kan dog uden videre variere fyldet efter smag og behag. Således vil andre fisk sagtens kunne indgå i opskriften her. Jeg vil dog nok lige til en fiskesuppe foretrække fileterede fisk. Det gør den lidt nemmere at spise. Hvis lysten er til det, kan du også bruge skaldyr i stedet. Et par store fede kammuslinger, et par jomfruhummere eller en håndfuld dampede muslinger vil også være lækkert i suppen. Du kan selvfølgelig også gå hele linen ud og servere en kombination af fisk og skaldyr.

Fiskesuppe med torskefileter og grønt

Fiskesuppe med torskefileter og grønt

Denne fiskesuppe smager som sommer i Frankrig. Den er fyldt med alt det gode som hvidvin, pastis, fiskefond og fløde.
Suppen er perfekt som forret eller hovedret nytårsaften. Skal retten indgå som hovedret, så server da kartofler ved siden af, og sørg for, at torskefileterne i hver portion har en vis størrelse.
Skal suppen indgå som hovedret, passer mængden her til cirka 4 personer. 
5 fra 3 stemmer
Antal: 4
Forberedelse25 minutter
Tilberedelse45 minutter
I alt1 time 10 minutter

Ingredienser

Fiskesuppe

  • 2 løg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 gulerod
  • 1 persillerod
  • 1 fennikel
  • Olie til stegning
  • 2-3 spsk. tomatpuré
  • ½ dl pastis
  • ½ flaske hvidvin
  • 1 bqt. garni bestående af et par kviste persille og frisk timian
  • 1 laurbærblad
  • ½ tsk. safran
  • 1 l fiske- eller skaldyrsfond
  • 2 dl piskefløde
  • 1-2 spsk. majsstivelse
  • Salt, peber

Fyld

  • 6 små torskefileter
  • 1 fennikel
  • ½ savoykål
  • 1 porre
  • 50 g smør
  • Evt. friske krydderurter til dild

Noter

Der kan være stor forskel på tykkelsen på torskefileter. Vær derfor opmærksom på, at stegetiden kun er vejledende. Du kan eventuelt tjekke torsken ved at stikke en stegenål ind i fiskens midte. Hvis den føles kold, skal fisken tilbage på panden.

Fremgangsmåde

Suppe

  • Start med at klargøre grøntsagerne. Pil løg og hvidløg, og skræl guleroden og persilleroden. Hak herefter alle grøntsagerne groft. Varm en god sjat olie i en stor gryde, og sautér grøntsagerne, til de begynder at falde sammen. Kom tomatpuré, pernod, hvidvin, krydderurter, laurbærblad og safran ved. Lad gryden simre, til væden er reduceret til det halve, og hæld fonden ved. Skum af undervejs, når nødvendigt. Lad suppen simre i cirka 20-30 minutter, til den atter er reduceret til det halve, sigt suppen, og tilsæt fløden. Jævn evt. med majsstivelse rørt ud i vand, til du har den ønskede konsistens. Smag til med salt og peber.

Fyld

  • Salt torskefileterne cirka 15 minutter før, du skal bruge dem.
  • Halver fenniklen, og snit den fint. Snit kålen og skær porren i tynde ringe. Smelt smørret på en pande, og sautér grøntsagerne ved jævn varme i 4-5 minutter, til de falder sammen. Krydr dem med salt og peber.
  • Varm en sjat olie på en pande, og steg torsken med skindsiden nedad i et par minutter. Vend fisken, og steg den yderligere i cirka 2 minutter, til fisken lige akkurat er gennemstegt (se note).
  • Læg grøntsagerne og fisken i dybe tallerkner, og hæld den varme suppe over. Pynt eventuelt med friske urter.
  • Nyd suppen med godt brød.

fiskesuppe

Del indlægget
5 from 3 votes (2 ratings without comment)
Abonner
Giv besked om
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments