Cæsarsalat med hjemmelavede croutoner

Cæsarsalat med hjemmelavede croutoner


Cæsarsalat er uden tvivl en af mine absolutte favoritter inden for salatgenren. Bloggen her rummer efterhånden rigtig mange forskellige salater (tag bare kålsalaten med kylling og pesto, den røde quinoasalat eller den asiatiske kålsalat). De er alle helt og aldeles velsmagende, men få bliver altså slået af cæsarsalaten, hvilket unægteligt skyldes cæsardressingens cremede kvaliteter.

Salaten her hører godt nok ikke til blandt de letteste af salater, men hvor smager den skønt. Jeg tilsætter sprødstegt bacon til min, og man kan også bruge lidt kylling. Eller du kan udelade både bacon og kylling og nøjes med salaten, croutonerne, parmasanosten og den lækre cæsardressing. Det i sig selv er super lækkert. I udlandet har jeg også nogle gange oplevet at få den serveret med hele ansjoser på.

Dressing til cæsarsalat

Førnævnte ansjoser lyder måske lidt underligt, men der er faktisk en sammenhæng her. En helt klassisk cæsarsalat indeholder nemlig saltede ansjoser i dressingen. Bliv dog ikke nervøs, hvis du er bange for, at den skal smage af fisk. Ansjoser bidrager nemlig blot med salt og smagsmæssig dybe (præcis som man ser det med fiskesauce i det asiatiske køkken. Nogle gange ser man faktisk også leverpostejsopskrifter med ansjoser i. De ender heller ikke med at smage af fisk.

Ansjoserne er bare de saltede på glas eller dåse, som du kan finde i ethvert supermarked ved siden af tun, makrel og torskerognen.

Det er i øvrigt også muligt at købe en færdiglavet cæsardressing mange steder. For mig personligt er det dog en af de ting, jeg gerne laver fra bunden. Også selv om det er mere besværligt, kræver mere opvask og koster mere i ingredienser. Det er nemlig så sjældent, at jeg laver den herhjemme, så når det endelig sker, så skal det altså være den bedst mulige version.

Du kan, hvis du vil, piske en skefuld cremefraiche eller lignende i dressingen til sidst for at afrunde den. Dette er ikke helt klassisk, men det fungerer. Tippet har jeg fået af en dygtig kok, jeg kender.

Cæsarsalat med hjemmelavede croutoner
Cæsarsalat med hjemmelavede croutoner

Cæsarsalat med hjemmelavede croutoner

Cæsarsalat med klassisk cæsardressing, bacon, pamesan og hjemmelavede croutoner. Nyd den med eller uden stegt kylling.
5 fra 1 stemme
Antal: 4 personer
Forberedelse15 min
Tilberedelse10 min
I alt20 min

Ingredienser

Croutoner:

  • 2 store skiver daggammel lyst brød
  • 2 spsk. olivenolie

Cæsardressing:

  • 0,75 dl olivenolie (eller vindruekerne- eller koldpresset rapsolie)
  • 2 æggeblommer
  • ½ tsk dijonsennep
  • 1 spsk hvidvineddike
  • 1 tsk Worcestershire sauce (engelsk sauce)
  • 1 fed hvidløg
  • 4 anjoser

Resten:

  • 1 stor romainesalat eller 2 hjertesalater
  • 50 g parmesan
  • 150 g bacon i tern (sprødstegt)
  • 300 g stegt kold kylling i mundrette stykker (valgfri)
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

Croutoner:

  • Riv brødet i mindre stykker med hænderne (eller hvis man ønsker pæne, firkantede croutoner, så skær dem da med en kniv), og kom dem i en skål sammen med salt, peber og olivenolie. Vend det godt sammen, og læg croutonerne på en bageplade med bagepapir. Steg dem i en cirka 200 grader varm ovn i 5 – 10 minutter, eller indtil de er sprøde og gyldne.

Cæsardressing:

  • Imens laves dressingen ved at komme æggeblommer, sennep, hvidvinseddike, Worcestershire sauce (engelsk sauce), hvidløg, anjoser samt lidt peber i en foodprocessor, minihakker eller blender. Blend kort, og tilsæt herefter olien lidt ad gangen, til man til sidst har en dressing med konsistens som mayonnaise. Tilsæt en spiseskefuld vand, hvis du ønsker en lidt tyndere dressing. Smag til med salt og peber.

Resten:

  • Vask salaten og riv eller snit den i mindre stykker. Kom salaten i en skål sammen med dressingen og vend det hele godt sammen. Fordel det i en skål sammen med croutoner og bacon. Bruger du kylling, tilsættes den nu. Slut af med et parmesan – enten revet eller i flager (laves med en kartoffelskræller).
Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
19 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments