Asiatisk kålsalat med koriander, mynte og sesam

Asiatisk kålsalat med flere forskellige slags kål, friske krydderurter og en spicy limedressing med hvidløg, fiskesauce og sukker er både skøn, som den er, eller som tilbehør til stegt eller grillet kød. Det kan være til den thaimarinerede kylling eller de her lækre grillspyd. Det er en salat med virkelig smæk på smagen, og så er den fyldt med gode grove grøntsager samt friske urter til at løfte det hele lidt. 

Salaten her er meget langt fra de salater, der kom på bordet hjemme hos mig, da jeg var barn. Hvis du (også) er barn af 80’erne, er du sikkert vokset op med idéen om, at en salat bestod af icebergsalat, tomat, agurk og thousand island-dressing. Og hvis man var rigtig heldig, kunne der sågar smides en halv eller en hel dåse majs i. Der er heldigvis sket lidt på den front siden.

Kål som superfood 

Min side her indeholder efterhånden rigtig mange forskellige salater, men lige når det gælder kålsalater, så er det noget, jeg vender tilbage til igen og igen. Kål er nemlig lidt af en superfood. Alt det her med fødevarers sundhedsmæssige kvaliteter er noget, vi jævnligt hører om i magasiner og i andre medier. Nogle ting bliver hængende i bevidstheden, mens andre ryger ud med næsten samme hastighed, som de er kommet ind. 

For år tilbage læste jeg en artikel om kåls påvirkning af sundheden, og af en eller anden grund, er det noget, der har gjort et stort indtryk på mig. I studiet havde man sammenlignet forekomsten af kræft i henholdsvis Øst- og Vesttyskland, dengang vore naboer mod syd var delt op. I det mere velhavende Vesttyskland spiste befolkningen generelt sundere, men alligevel var forekomsten af kræft lavere i Østtyskland. Man mente simpelthen, at det skyldtes, at østtyskerne spiste mere kål. 

Asiatisk kålsalat med koriander, mynte og sesam

Asiatisk kålsalat med koriander, mynte og sesam

5 fra 3 stemmer
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 1 chilipeber
  • 1 lille rødløg
  • 1 bdt. koriander
  • ¼ bdt. mynte
  • 4 store håndfulde fintsnittet kål (fx spidskål, rødkål og grønkål)
  • 2 håndfulde revet gulerod
  • 2 spsk. ristet sesam

Asiatisk dressing:

  • 1 fed hvidløg
  • 1 chilipeber
  • 3 spsk. limesaft
  • 3 spsk. fiskesauce
  • 3 spsk. sukker

Noter

  • Bland gerne flere forskellige slags kål til salaten som eksempelvis spidskål, rødkål og savoykål.

Fremgangsmåde

  • Skær chilien i tynde strimler – kassér evt. kernerne. Pil rødløget, halvér det, og snit det fint.
  • Hak korianderen groft. Pluk mynten, og riv bladene i mindre stykker.
  • Kom det hele i en skål sammen med kål og gulerod.
  • Vend dressingen i salaten, og top til sidst med sesam.

Asiatisk dressing:

  • Pil hvidløget, og hak chilien groft – kassér evt. kernerne.
  • Stød begge dele til en grov pasta i en morter (har du ikke en morter, kan du i stedet hakke dem fint).
  • Tilsæt limesaft, fiskesauce og sukker, og rør dressingen sammen, til sukkeret er opløst.

Opskriften er oprindeligt udviklet til Boligliv.

Asiatisk kålsalat med alt godt fra lageret

Kål er en af de der grove grøntsager, som er smækfyldt med gode fibre, som vores krop har brug for. Og jeg behøver vist ikke diske op med den helt store svada om vitaminer osv. Jeg tror, at de fleste allerede har en klar idé om, at det er fornuftigt at spise kål. 

Jeg har i min opskrift på asiatisk kålsalat brugt en blanding af flere forskellige slags kål (rødkål, spidskål og savoykål), men du kan sagtens variere indholdet. Grønkål vil f.eks. også være lækkert i salaten. For syns skyld giver det rigtig god mening at variere kålsorterne, men du kan også nøjes med en enkelt kålsort. Vælger du udelukkende at bruge fx grønkål eller hvidkål, bliver det en lidt ”grovere” salat, men den vil stadig smage godt. Personligt foretrækker jeg en blanding. Skulle jeg lave den i morgen, ville det sandsynligvis være en kombination af spidskål og grønkål, da sidstnævnte er helt vildt sund og i sæson netop nu. 

Gode kålsorter til asiatisk kålsalat

  • Hvidkål
  • Grønkål
  • Grøn eller rød spidskål
  • Savoykål
  • Rødkål
  • Rosenkål (her dog kun i kombination med flere andre kålsorter og helst snittet fint)

Du kan også variere resten af indholdet i salaten. Jeg har brugt sesamfrø, men de kan fint udelades. Eller du kan tilføje cashewnødder eller peanuts i stedet, hvis det lige er det, du har i dit køkkenskab. 

Andre gode ingredienser til salaten inkluderer revet gulerod – eller endnu bedre i julienne (tynde strimler). Løg er også godt til at give en smule skarphed. Jeg har brugt rødløg, men du kan også bruge forårsløg eller salatløg. 

Dressing til asiatisk kålsalat

Min dressing er inspireret af den thailanske nam jim-dressing, som er en skøn kombination af salt, sødt og surt fra henholdsvis fiskesauce, sukker og limesaft. Den klæder i øvrigt kålen utroligt godt. 

Jeg har for nemheds skyld brugt almindeligt hvidt sukker, men du kan sagtens bruge palmesukker i stedet. Det gode ved denne dressing er, at den kan tilpasses lige præcis dine smagsløg. Hvis du elsker stærk mad, kommer du lidt ekstra chili ved. Ligeledes kan hvidløget fint udelades, hvis du eksempelvis skal til møde dagen efter indtagelse. Du kan også tilføje ekstra søde, syre eller salt i form af ekstra fiskesauce efter smag og behag. 

Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments