Clafoutis med bær

Reklame

Clafoutis med bær

Clafoutis med sæsonens bær er en meget nem dessert, som smager vidunderligt og er lynhurtig at lave.     

I mit barndomshjem var der engang et utroligt grimt 80’er-køkken, hvor der altid blev lavet utroligt meget mad. Min kærlighed til mad har jeg uden tvivl fra min thailandske mor, som går op i madlavning med liv og sjæl. I mit barndomshjem stod min mor altid i køkkenet, og hendes glæde var derfor stor, da vi engang i 90’erne fik installeret et splinternyt køkken. Det blev hjemmets nye stolthed. Der kom dog hurtigt skår i glæden. En dag havde min mor vist lidt for meget at se til, og i skyndingen kom hun til at sætte et brandvarmt fad af på bordpladen. Fadet smeltede hele vejen igennem den laminerede overflade og efterlod grimme brændemærker i bordpladen. Selvfølgelig til stor fortrydelse for min stakkels mor, som ærgrede sig gul og blå over sit lille uheld.  

Jeg kom til at tænke på historien forleden, da jeg stod i køkkenet og lavede en hurtig clafoutis med bær, som du får en opskrift på herunderNår jeg tænker over det, har jeg nemlig altid været lidt ræd for at komme til at ødelægge en bordplade – især hvis jeg har lavet mad eller skudt opskriftfotos i andres køkkener. Og jeg er sikker på, at det må have noget at gøre med min mors uheld dengang.

En bordplade der kan klare alt 

Da vi sidste år selv skulle lave nyt køkken, vidste vi derfor også, at vi skulle have en bordplade, som kunne holde til alt. Jeg ved, at jeg er alt for distræt til at kunne håndtere at have for eksempel en træbordplade. Ja, de er ofte rigtig flotte, men når man bruger sit køkken så meget, som vi gør, så bliver tingene hurtigt slidt. En dag fik vi nys om bordpladerne fra Dekton. En visuelt indbydende bordplade, som er resistent overfor ridser og slag, og som ikke tager imod pletter – uanset om du arbejder med limesaft, rødbeder eller karry (alle tre dele optræder jævnligt i mit køkken). Og i modsætning til min mor kan jeg i dag uden bekymringer tage tærtefadet fra ovnen og sætte det direkte af på Dekton-bordpladen. Den er lavet af varmefast komposit, som tåler temperaturer op til 1100 grader! Så varm bliver denne her clafoutis med brombær trods alt ikke. 

Clafoutis med bær

Supernem dessert med sæsonens bær

Til gengæld er det en skøn dessert, som jeg holder meget af, især når der er sæsonfriske bær ved hånden. Det er samtidig en supernem dessert, som er lynhurtig at lave. I denne opskrift har jeg brugt flere forskellige slags bær, heriblandt brombær hvis sæson topper lige nu. Brombær kan være sure, og grænsen mellem moden og overmoden kan være hårfin. Men når de rammer stadiet, hvor de er perfekt modne, så kan de altså noget helt særligt, hvis du spørger mig. Jeg er vild med deres intense smag og samspillet mellem sødme og syre. Har du ikke bær ved hånden, smager en clafoutis også rigtig godt med stenfrugter som for eksempel blommer. Pærer fungerer også super i en clafoutis.

Prøv dig frem – med den her nemme opskrift kan det faktisk ikke gå helt galt. 

clafoutis med bær

Clafoutis med bær

Skøn og enkel bærtærte, som ikke tager mange minutter at bikse sammen.
5 fra 1 stemme
Antal: 10 personer
Forberedelse10 min
Tilberedelse25 min

Ingredienser

Tærte

  • 300 g blødt smør (usaltet)
  • 200 g sukker
  • 200 g mel
  • 6 æg
  • Smør til smøring af det ildfaste fad

Fyld

  • 300 g blandede bær (fx hindbær, brombær eller blåbær)
  • 1 nip havsalt
  • 30 g flormelis

Fremgangsmåde

  • Pisk smør og sukker luftigt. Kom derpå mel og æg i. Pisk nu, indtil der er opnået en ensartet masse. Pas på med ikke at røre dejen for længe, da den i så fald kan skille.
  • Smør et ildfast fad med smør. Kom dejen i, og drys med bær og et nip havsalt.
  • Kom kagen i oven ved 175 grader varmluft, og bag den i cirka 25 minutter, eller indtil kagen er gylden.
  • Når kagen er bagt færdig, drysses den med flormelis igennem en sigte. Herefter serveres den lune kage. En clafoutis smager rigtig godt med en fuldfed cremefraiche eller en kugle vaniljeis på siden.
Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments