Mexicansk gryde med kylling og tortillachips

Mexicansk gryde med kylling og tortillachips

Foto Columbus Leth

Drøm dig til varme himmelstrøg med denne opskrift på mexicansk gryde med kylling, tomat, bønner og varme krydderier. Mexicansk mad kan noget helt særligt. I det mexicanske køkken får du mulighed for at blande masser af grøntsager og krydderier og samtidig få en lækker ret smækfyldt med varme og velsmag. Det er perfekt til de regnfulde dage, som vi inden længe går i møde.

Mexicansk mad bringer ofte tankerne hen på sådan noget som enchiladas, tacos og guacamole. Og så er der naturligvis de vanedannende quesadillas. Dem bliver jeg personligt aldrig træt af. Da jeg var i Mexico spiste jeg dem til morgenmad på en lille fortovsrestaurant ved siden af mit hotel. Vi sad på plastikstole og ved plastikborde og ud til en trafikeret vej. Til gengæld var de langt bedre end den klassiske hotelmorgenmad, og så kostede de en brøkdel. Det var desuden også der, at de lokale hotelansatte spiste. Det er min erfaring, at den slags er nærmest uden undtagelse er en kvalitetsfaktor.

Udover klassikerne, som vi kender her på den anden side af kloden, er der naturligvis hav af andre retter inden for det mexicanske køkken. Jeg er så heldig, at min kæreste Mark har en mexicansk kok ansat på Kong Hans Kælder, og jeg har flere gange været så priviligeret at få lov til at smage hans mad. Især de hjemmelavede salsaer får mundvandet til at løbe bare ved tanken.

Mexicansk kyllingegryde med masser af varme

Lad dig inspirere af den varme og krydrede smag, der findes i det mexicanske køkken, og opdag nye retter, der kan pifte hverdagsmåltiderne op. I denne opskrift har jeg sat min lid til en lækker mexicansk gryde, der kombinerer alt det gode fra det mexicanske køkken. Den minder lidt om en suppe med kyllingelår, jeg tidligere har lavet. Denne er dog hurtigere at lave, da jeg i stedet bruger kyllingebryst, og har du en rest kylling liggende fra gårsdagens måltid, så bruger du naturligvis bare dette og sparer endnu mere tid.

Med retten her er du sikret en masse dybde og smag, der varmer godt hele vejen ned i maven. Det er en vaskeægte hygge-ret, der kan nydes både i hverdagene, og når du har inviteret gæster. Den mexicanske gryderet er desuden meget mættende, da du har både bønner, kylling og avocado i retten.

Du kan naturligvis også altid justere retten efter, hvor stærk du gerne vil have den. Tilføj eller fjern blot en passende mængde chili og evt. paprika. På den måde kan den tilpasses efter alle typer af familier.

Gryderet med mexicansk topping

Det, der gør denne kyllingegryderet ekstra speciel, er, at du har et hav af delikate toppings, der giver retten et ekstra tvist. Den lækre topping af avocado, rødløg, revet cheddar og knuste tortillachips skaber en perfekt kombination af både smag og konsistens.

Toppingen er også med til at gøre retten til et festfyrværkeri for øjene – og netop synssansen skal man altså ikke undervurdere, når det gælder mad. Derudover giver den kolde cremefraiche og korianderen et frisk touch til den ellers meget varme og smagfulde ret.

En mexicansk madopskrift, der er nem at lave

Den mexicanske gryde er supernem at tilberede. Mens kyllingen er i ovnen, kan du skære og forberede de resterende ingredienser. På den måde sparer du tid, og retten kan dermed laves forholdsvist hurtigt. Mens kyllingen hviler, kan du lade de resterende ingredienser simre – og vupti, så har du en lækker, mexicansk smovseret, der kan spises af hele familien. Og hvis lysten er til det, så lav en dobbeltportion, nu du er gang. Basen kan nemlig fint fryses, og så kan du bare toppe den med en rest kylling, rejer eller andet godt, når du skal have hurtig mad en anden dag.

mexicansk gryde med kylling

Mexicansk gryde med kylling og tortillachips

5 fra 3 stemmer
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 4 kyllingefileter
  • ½ dl vand
  • 1 løg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 rød peberfrugt
  • 1 gul peberfrugt
  • 1 ds bønner (fx sorte bønner og/eller kidneybønner)
  • 2 ds hakkede tomater
  • 2 spsk tomatpuré
  • ½ l hønsefond/-bouillon
  • 2 tsk oregano
  • 1 tsk røget paprika
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk spidskommen

Toppings

  • 1 avocado
  • 1 rødløg (lille)
  • 100 g cheddar
  • ½ bdt koriander
  • 100 g cremefraiche
  • 1 håndfuld tortillachips (let knuste)
  • salt
  • peber

Fremgangsmåde

  • Tænd ovnen på 180 grader.
  • Læg kyllingefileterne i et lille ovnfast fad, krydr dem med salt og peber, og hæld vandet i bundet af fadet. Læg låg på eller dæk det med sølvpapir, og sæt fadet i ovnen i ca. 20-25 minutter, til kyllingen er gennemstegt. Lad den hvile i 5-10 minutter. Skær herefter kyllingen i mundrette tern.
  • Pil og hak løg og hvidløg, og skær peberfrugterne i tern. Sautér alle tre dele i en stor gryde, til løgene er klare. Tilsæt bønner, hakkede tomater, tomatpure, fond og krydderier, bring gryden i kog, og lad den simre stille og roligt i ca. 15 minutter. Smag til med salt og peber samt evt. ekstra chilipulver.
  • Skær avocadoen i tern, pil og hak rødløget, riv cheddaren og hak korianderen.
  • Vend kyllingen i gryderetten, lun den igennem, og anret retten i dybe tallerkner. Top med cremefraiche og resten af de forskellige toppings efter smag og behag.

Opskriften er oprindeligt udviklet til Boligliv.

Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments