Kartoffel- og porresuppe

Print opskrift

Denne kartoffel- og porresuppe er mild, cremet og delikat – præcis som en perfekt suppe af førnævnte ingredienser bør være. Den tager desuden ingen tid at lave. Når først porrerne er skåret i skiver, og løg og kartofler er skåret i tern, er tilberedningstiden ikke meget mere end 20 minutter, hvilket gør denne suppe perfekt til en travl hverdagsaften serveret med flute eller ostebrød.

Kartoffel/porre-suppen er iøvrigt så lækker, at den også sagtens kan serveres til forret, når der er gæster til middag, eller når man blot ønsker at gøre lidt ekstra ud af aftensmåltidet. I dette tilfælde kan man, som på ovenstående billede, pynte den med sauterede porreskiver, purløg og en smule fløde. Jeg kan også forestille mig, at suppen vil smage fantastisk drysset med lidt sprød bacon i tern.

Da jeg lavede suppen, var den egentlig tiltænkt fryseren. Som nævnt i mit indlæg om kylling i karry, er jeg i fuld gang med at fylde fryseren på ægte husmodermanér, så suppen blev lavet i går formiddag, inden jeg skulle møde en veninde på min yndlingsbistro, som serverer de bedste moules frites, jeg endnu har smagt. Suppen smagte dog så godt, at jeg var i overhængende fare for at levne en uhensigtsmæssig stor mængde muslinger, da jeg lige skulle smage suppen til. Og så igen. Og så igen. Og så igen. Og det var til trods for, at den allerede var blevet krydret til perfektion.

Opskriften her passer til en forret til cirka 5 personer eller som hovedret til 3 – 4. Man kan dog sagtens tilsætte yderligere 100 g af både kartofler og porrer, sammen med 2 dl bouillon og en ekstra sjat fløde for en lidt større portion.

Opskriften er inspireret af en opskrift af Darina Allen fra Ballymaloe Cookery School i Irland.

Ingredienser

 • 50 g smør
 • 400 g porre i skiver
 • 400 g kartofler i små tern
 • 1 løg
 • 9 dl hønsebouillon/fond
 • salt og peber
 • ½ dl fløde
 • 1 dl mælk

Anretning

 • 1 porre i skiver
 • smør
 • ½ dl fløde
 • 2 spsk purløg, hakket/klippet i små stykker
 • friskkværnet peber

Smelt smør i en gryde og tilsæt porre, kartofler og løg. Vend det godt rundt i smørret, krydr med salt og peber. Lad blandingen simre under låg ved svag varme i cirka 10 minutter. Tilsæt herefter bouillon, bring suppen i kog og lad den simre i cirka fem minutter indtil grøntsagerne er møre. Pas på med at koge den for længe, da den i så fald kan miste smag. Når grøntsagerne er kogt møre, blendes suppen i en blender, foodprocessor eller med en stavblender. Tilsæt mælk og fløde og smag suppen til.

Til anretningen sauteres porre i smør i fem minutter. Suppen hældes i skåle og anrettes med porre, fløde, purløg og peber som vist på billedet.


Fik du læst:

Spagetti med cherrytomater, hvidløg og frisk basilikum
Thailandsk nuddelsuppe med oksekød (Kua Tiew Nua)
Kyllingelår i fad med tomater, kartofler og hvidløg


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.
You can leave a response, or create a trackback from your own site.

34 Responses to “Kartoffel- og porresuppe”


 • Kommentar from Signe

  Sådan en suppe er også en klassiker i mit køkken, det smager bare skønt på en kold dag!

 • Kommentar from Newyorkerbyheart

  Uhm, elsker kartoffel/porresuppe – også iskold med masser af purløg i :-D

  Mange hilsner
  Birthe

 • Kommentar from foodfanatic

  Kære Signe
  Ja, det er perfekt mad på en regnvejrsdag (hvilket vi har ret mange af her i Irland), eller om efteråret om om vinteren. Så lækkert og så enkelt.
  Kh Nadia

 • Kommentar from foodfanatic

  Kære Birthe
  Jeg har godt nok aldrig hørt om kold kartoffel/porresuppe – jeg er ikke sikker på, om jeg tør prøve det haha ;)
  Kh Nadia

 • Kommentar from Newyorkerbyheart

  Det må du altså prøve, Nadia. Det hedder Vichyssoise (http://en.wikipedia.org/wiki/Vichyssoise) og er FANTASTISK på en varm sommerdag :-D

  Mange hilsner
  Birthe

 • Kommentar from Kerry

  Ah, good ol’ Darina ;-) Suppen ser lækker ud!
  Kh
  Kerry

 • Kommentar from AproposMad

  Tak Nadia. Suppen vakte stor glæde hos gæsterne i aften. Irma havde udsolgt af fløde, men så fik jeg prøvet et nyt produkt; Maxisødmælk med 5,7%. Har ikke set det i DK før, men det har I vel i Irland? Det fungerede fint. (og jeg drømmer om at bruge det til næste sommers bær). Stegte i øvrigt lidt chorizo til i stedet for bacon. Haps!
  K Marie

 • Kommentar from foodfanatic

  Mange tak Kerry. Den er også virkelig god. Darina Allen fejler sjældent.
  Kh Nadia

 • Kommentar from foodfanatic

  Kære Marie
  Det glæder mig at høre, at suppen vakte glæde. Jeg mindes ikke lige at have set Maxisødmælk, men det svarer vel bare til en blanding af mælk og fløde, kan jeg forestille mig. Det lyder lækkert med chorizo på toppen. Det må jeg prøve en dag.
  Kh Nadia

 • Kommentar from Mette

  Hej!. Rigtig god opskrift, som jeg fulgte til punkt og prikke. Den blev her til aften spist med stor fornøjelse af både børn (der ellers er meget grøntsagsforskrækkede) og voksne. Prøv at garnere med frisk koriander – det gav lige et pift, når man nu ikke havde croutoner eller bacon ved hånden. Tak :-) KH Mette

 • Kommentar from foodfanatic

  Kære Mette
  Mange tak for din kommentar, feedback og tip. Det er dejligt at høre, at den blev spist med fornøjelse. Det er en dejlig mild og delikat suppe, så selvom jeg endnu ikke har serveret den før børn, så kan jeg forestille mig, at den ville være god til de små.
  Kh Nadia

 • Kommentar from Helle Chr. Petersen

  Hej Nadia,
  For det første er jeg vild med din side :)
  Til denne opskrift; kunne man bruge hvidvin i stedet for olie? og så bare godt med hvidvin. Eller måske begge dele?
  Er virkelig blevet inspireret af dine opskrifter og kigger ofte din side igennem selvom jeg har gennemgået hver eneste ret tidligere :)

 • Kommentar from foodfanatic

  Kære Helle
  Jeg har ikke prøvet det, men jeg tror nu godt, at du kunne bruge en smule hvidvin i. Jeg ville dog nok beholde olien. Lad mig endelig høre om resultatet, hvis du prøver det.
  Mvh Nadia

 • Kommentar from Line

  Hej Nadia,
  Herlig suppe, som vi hér på hjemmefronten har lavet mange gange… Tænker på at lave den til en flok veninder, hvoraf den ene er vegetar – Mon ikke en grøntsagsbouillon kan bruges som erstatning for hønsefond?
  Tak for masser af lækre opskrifter og tilhørende super billeder. Man kan ikke andet end blive inspireret!
  mvh. Line

 • Kommentar from foodfanatic

  Kære Line
  Dejligt at høre – det er også en af mine favoritter. Du kan sagtens erstatte hønsefond/bouillon med grøntsagsbouillon. God fornøjelse :)
  Kh Nadia

 • Kommentar from Trine

  Hej Nadia,
  Mums mums mums! Jeg fik afprøvet denne opskrift forleden dag med små ændringer og hvor smagte det bare godt! Jeg har linket dig på bloggen :) Eneste minus var at låget sprang af min blender så jeg havde flydende kartoffel i hele køkkenet – men hvad betyder det når man så smager suppen? ;)
  Hilsen Trine

 • Kommentar from foodfanatic

  Kære Trine
  Dejligt at du kunne lide opskriften. Det lyder som en hård omgang rengøring efter suppen, men ja, jeg tror også, at den er det værd :)
  Kh Nadia

 • […] sundt, efter jeg flyttede ind for at halvt år siden. Nu kommer hun eksempelvis også fløde i kartoffel-porresuppen, efter jeg har serveret min version for hende, for “det smager jo bedre,” som hun sagde […]

 • Kommentar from Louise

  Tak for opskriften, Nadia!
  Har lavet suppen flere gange, og den smager fantastisk! Rigtig god gæstemad, hvis man sier suppen inden servering.

 • Kommentar from foodfanatic

  Kære Louise
  Tak for din kommentar. Ja, den suppe er virkelig god – både til hverdag og fest. Dejligt du kan bruge opskriften.
  Mvh Nadia

 • Kommentar from Jill

  Så er opdkriften også testet her! Mums! Jeg tilsatte dog en lille knold ingefær, 2 fed hvidløg og lidt saft fra en ½ citron, da vi er lidt småsyge for tiden. Og lidt mindre fond….

 • Kommentar from foodfanatic

  Kære Jill
  Godt at høre. Det lyder godt med de ekstra ingredienser. Især hvis man render rundt og skrænter lidt. Ellers kan hvidløgssuppen på bloggen også anbefales. Den kan kurere enhver efterårssnue.
  Kh Nadia

 • […] Kartoffel-porresuppe Tilpasset fra: Food Fanatic Mængde: 4 personer   […]

 • Kommentar from Noahs Mor

  Hold nu op! Sikke en fantastisk suppe.
  Første gang jeg har kastet mig ud i det.
  Den er super nem og smager himmelsk.
  En sjov lille oplevelse;
  Min søn på 7 1/2 mdr. er bogstavelig talt alt ædene og selvfølgelig skulle han også smage suppen.
  Men pga. glødende havde jeg kun hældt 3 store skefulde op til ham, og i stedet lavet lidt øllebrød til ham, til at slutte af på (han elsker øllebrød).
  Men da han havde tømt skålen for suppe og fik den første skefuld øllebrød i munden, startede en ballade vi hidtil ikke har oplevet. Han græd, blev sur og nægtede at spise sin øllebrød. Så vi gav ham lidt mere af suppen og straks var alt fryd og gammen igen :-D sååå det faldt bestemt i god jord her i huset *gg*

 • Kommentar from foodfanatic

  Kære Noahs Mor
  Sikke dog en fantastisk historie om din søn, der ikke ville spise øllebrød. Kom til at grine højt, da jeg læste den. Tak fordi du delte den :)
  Kh Nadia

 • Kommentar from Helen

  Tak for en super opskrift :D Jeg tog mig sammen og prøvede ret præcist opskriften (det er ikke min stærkeste side) og tilføjede KUN lidt løvstikke fordi den stod og nikkede så hyggeligt efter mig ude i haven nogle timer tidligere…

  Jeg anrettede tallerkener som du har foreslået og resultatet var genialt. Jeg havde faktisk været lidt betænkelig, for det er min mand der plejer at lave retten herhjemme, og jeg var usikker på om mit “påhit” ville falde i god jord, men jeg skal love for jeg fik positiv respons, både vedr. anretningen og smagen af suppen ;)

  Måske potionen er til 3-4 personer, men her var der kun en lille skål tilbage efter vi to havde spist :p

 • Kommentar from foodfanatic

  Kære Helen
  Mange tak for din super dejlige kommentar. Det lyder som en rigtig god kombination med løvstikke. Det må jeg få prøvet på et tidspunkt. Jeg kunne også forestille mig, at det ville tilføje lidt ekstra rent visuelt. Dejligt at suppen faldt i god jord. Jeg har det også engang imellem med at spise lidt mere af denne her suppe, men serverer man brød til, plejer den at række :) Ellers kan man altid lave dobbelt og proppe noget i fryseren til en travl dag.
  Kh Nadia

 • […] er over os, og her får i endnu en let og lækker sag til hverdagsmenuen. Græskarsuppen og porre- og kartoffelsuppen hitter allerede herinde, og denne her suppe lægger sig tæt op ad begge med sine milde, cremede […]

 • Kommentar from Mette G

  Jeg har brugt denne opskrift flere gange det sidste år. Nem, hurtig, billig og ganske fantastisk! Lige nu sidder jeg med en opvarmet rest fra i går. Uh, uh, uh!
  Faktisk er det en double-rest, jeg sidder og mæsker mig i, for der sneg sig 1/2 frisk rød chili og nogle kyllingehjerter i suppen i går, da jeg kogte den. Nogle vil måske mene, at det er synd, men så kan man måske kalde suppen noget andet :-)
  Chilien røg i med kerner og det hele de sidste 5 minutter (den skulle måske nok have været svitset med) og lidt efter hældte jeg den lille rest kyllingehjerter i suppen, ca. 15 stykker (fra http://www.tapasopskrifter.dk/kyllingelever-i-sherrysauce blot lavet med timianmarinerede kyllingehjerter og lidt fløde). Blendet gav det en rigtig dejlig kraftig og lidt stærk suppe.
  Ungerne på 6 og 12 var ikke til at stoppe, så stærkere blev den heller ikke :-)
  En fin måde at smutte indmad i kosten på og undgå at skulle forklare, hvad det så lige er. Min indmadsforskrækkede mand var ikke hjemme, men jeg er helt sikker på, at han endda havde købt den. Jeg tror, jeg forærer ham den sidste portion.

 • Kommentar from foodfanatic

  Kære Mette
  Dejligt at du kan bruge opskriften :) Den er simpelthen så lækker og mild, at jeg sagtens kan forestille mig, at den vil være rigtig god med forskelligt fyld. Tak fordi du delte din variation her.
  Kh Nadia
  Ps. Indmad er fantastisk. Er dog ikke så god til hjerter (tilberedning altså), men måske man skulle gøre et forsøg.

 • Pingback from SOUP

  […] – hvad synes i? Det her er verdens bedste kartoffel-porre suppe, opskriften er fundet her for længe siden og har sværgert til den siden. På min version har jeg bare valgt at smide […]

 • Kommentar from Andreas

  Jeg vil gerne afsløre for dig, at den er fantastisk med bacon i! -Jeg forstår slet ikke, at du kun vil forestille dig det :) Tak :)

 • Kommentar from foodfanatic

  Kære Andreas
  Haha, ALT er bedre med bacon i :)
  Kh Nadia

 • […] vi ikke kun får hjemmelavede æbleskiver herhjemme. I gryden har jeg fornyelig turbolavet denne kartoffel- og porresuppe, som aldrig skuffer og varmer på kolde decemberdage! I morgen står den på bønnefritter, og […]


Svar