Kartoffel- og porresuppe

Denne kartoffel- og porresuppe er mild, cremet og delikat – præcis som en perfekt suppe af førnævnte ingredienser bør være. Den tager desuden ingen tid at lave. Når først porrerne er skåret i skiver, og løg og kartofler er skåret i tern, er tilberedningstiden ikke meget mere end 20 minutter, hvilket gør denne suppe perfekt til en travl hverdagsaften serveret med flute eller ostebrød.

Kartoffel/porre-suppen er iøvrigt så lækker, at den også sagtens kan serveres til forret, når der er gæster til middag, eller når man blot ønsker at gøre lidt ekstra ud af aftensmåltidet. I dette tilfælde kan man, som på ovenstående billede, pynte den med sauterede porreskiver, purløg og en smule fløde. Jeg kan også forestille mig, at suppen vil smage fantastisk drysset med lidt sprød bacon i tern.

Da jeg lavede suppen, var den egentlig tiltænkt fryseren. Som nævnt i mit indlæg om kylling i karry, er jeg i fuld gang med at fylde fryseren på ægte husmodermanér, så suppen blev lavet i går formiddag, inden jeg skulle møde en veninde på min yndlingsbistro, som serverer de bedste moules frites, jeg endnu har smagt. Suppen smagte dog så godt, at jeg var i overhængende fare for at levne en uhensigtsmæssig stor mængde muslinger, da jeg lige skulle smage suppen til. Og så igen. Og så igen. Og så igen. Og det var til trods for, at den allerede var blevet krydret til perfektion.

Opskriften her passer til en forret til cirka 5 personer eller som hovedret til 3 – 4. Man kan dog sagtens tilsætte yderligere 100 g af både kartofler og porrer, sammen med 2 dl bouillon og en ekstra sjat fløde for en lidt større portion.

Opskriften er inspireret af en opskrift af Darina Allen fra Ballymaloe Cookery School i Irland.

Ingredienser

  • 50 g smør
  • 400 g porre i skiver
  • 400 g kartofler i små tern
  • 1 løg
  • 9 dl hønsebouillon/fond
  • salt og peber
  • ½ dl fløde
  • 1 dl mælk

Anretning

  • 1 porre i skiver
  • smør
  • ½ dl fløde
  • 2 spsk purløg, hakket/klippet i små stykker
  • friskkværnet peber

Smelt smør i en gryde og tilsæt porre, kartofler og løg. Vend det godt rundt i smørret, krydr med salt og peber. Lad blandingen simre under låg ved svag varme i cirka 10 minutter. Tilsæt herefter bouillon, bring suppen i kog og lad den simre i cirka fem minutter indtil grøntsagerne er møre. Pas på med at koge den for længe, da den i så fald kan miste smag. Når grøntsagerne er kogt møre, blendes suppen i en blender, foodprocessor eller med en stavblender. Tilsæt mælk og fløde og smag suppen til.

Til anretningen sauteres porre i smør i fem minutter. Suppen hældes i skåle og anrettes med porre, fløde, purløg og peber som vist på billedet.

Fik du læst:

Comments

  1. foodfanatic says

    Kære Signe
    Ja, det er perfekt mad på en regnvejrsdag (hvilket vi har ret mange af her i Irland), eller om efteråret om om vinteren. Så lækkert og så enkelt.
    Kh Nadia

  2. foodfanatic says

    Kære Birthe
    Jeg har godt nok aldrig hørt om kold kartoffel/porresuppe – jeg er ikke sikker på, om jeg tør prøve det haha ;)
    Kh Nadia

  3. says

    Tak Nadia. Suppen vakte stor glæde hos gæsterne i aften. Irma havde udsolgt af fløde, men så fik jeg prøvet et nyt produkt; Maxisødmælk med 5,7%. Har ikke set det i DK før, men det har I vel i Irland? Det fungerede fint. (og jeg drømmer om at bruge det til næste sommers bær). Stegte i øvrigt lidt chorizo til i stedet for bacon. Haps!
    K Marie

  4. foodfanatic says

    Kære Marie
    Det glæder mig at høre, at suppen vakte glæde. Jeg mindes ikke lige at have set Maxisødmælk, men det svarer vel bare til en blanding af mælk og fløde, kan jeg forestille mig. Det lyder lækkert med chorizo på toppen. Det må jeg prøve en dag.
    Kh Nadia

  5. Mette says

    Hej!. Rigtig god opskrift, som jeg fulgte til punkt og prikke. Den blev her til aften spist med stor fornøjelse af både børn (der ellers er meget grøntsagsforskrækkede) og voksne. Prøv at garnere med frisk koriander – det gav lige et pift, når man nu ikke havde croutoner eller bacon ved hånden. Tak :-) KH Mette

  6. foodfanatic says

    Kære Mette
    Mange tak for din kommentar, feedback og tip. Det er dejligt at høre, at den blev spist med fornøjelse. Det er en dejlig mild og delikat suppe, så selvom jeg endnu ikke har serveret den før børn, så kan jeg forestille mig, at den ville være god til de små.
    Kh Nadia

  7. Helle Chr. Petersen says

    Hej Nadia,
    For det første er jeg vild med din side :)
    Til denne opskrift; kunne man bruge hvidvin i stedet for olie? og så bare godt med hvidvin. Eller måske begge dele?
    Er virkelig blevet inspireret af dine opskrifter og kigger ofte din side igennem selvom jeg har gennemgået hver eneste ret tidligere :)

  8. foodfanatic says

    Kære Helle
    Jeg har ikke prøvet det, men jeg tror nu godt, at du kunne bruge en smule hvidvin i. Jeg ville dog nok beholde olien. Lad mig endelig høre om resultatet, hvis du prøver det.
    Mvh Nadia

  9. Line says

    Hej Nadia,
    Herlig suppe, som vi hér på hjemmefronten har lavet mange gange… Tænker på at lave den til en flok veninder, hvoraf den ene er vegetar – Mon ikke en grøntsagsbouillon kan bruges som erstatning for hønsefond?
    Tak for masser af lækre opskrifter og tilhørende super billeder. Man kan ikke andet end blive inspireret!
    mvh. Line

  10. foodfanatic says

    Kære Line
    Dejligt at høre – det er også en af mine favoritter. Du kan sagtens erstatte hønsefond/bouillon med grøntsagsbouillon. God fornøjelse :)
    Kh Nadia

  11. says

    Hej Nadia,
    Mums mums mums! Jeg fik afprøvet denne opskrift forleden dag med små ændringer og hvor smagte det bare godt! Jeg har linket dig på bloggen :) Eneste minus var at låget sprang af min blender så jeg havde flydende kartoffel i hele køkkenet – men hvad betyder det når man så smager suppen? ;)
    Hilsen Trine

  12. foodfanatic says

    Kære Trine
    Dejligt at du kunne lide opskriften. Det lyder som en hård omgang rengøring efter suppen, men ja, jeg tror også, at den er det værd :)
    Kh Nadia

  13. Louise says

    Tak for opskriften, Nadia!
    Har lavet suppen flere gange, og den smager fantastisk! Rigtig god gæstemad, hvis man sier suppen inden servering.

  14. foodfanatic says

    Kære Louise
    Tak for din kommentar. Ja, den suppe er virkelig god – både til hverdag og fest. Dejligt du kan bruge opskriften.
    Mvh Nadia

  15. says

    Så er opdkriften også testet her! Mums! Jeg tilsatte dog en lille knold ingefær, 2 fed hvidløg og lidt saft fra en ½ citron, da vi er lidt småsyge for tiden. Og lidt mindre fond….

  16. foodfanatic says

    Kære Jill
    Godt at høre. Det lyder godt med de ekstra ingredienser. Især hvis man render rundt og skrænter lidt. Ellers kan hvidløgssuppen på bloggen også anbefales. Den kan kurere enhver efterårssnue.
    Kh Nadia

  17. Noahs Mor says

    Hold nu op! Sikke en fantastisk suppe.
    Første gang jeg har kastet mig ud i det.
    Den er super nem og smager himmelsk.
    En sjov lille oplevelse;
    Min søn på 7 1/2 mdr. er bogstavelig talt alt ædene og selvfølgelig skulle han også smage suppen.
    Men pga. glødende havde jeg kun hældt 3 store skefulde op til ham, og i stedet lavet lidt øllebrød til ham, til at slutte af på (han elsker øllebrød).
    Men da han havde tømt skålen for suppe og fik den første skefuld øllebrød i munden, startede en ballade vi hidtil ikke har oplevet. Han græd, blev sur og nægtede at spise sin øllebrød. Så vi gav ham lidt mere af suppen og straks var alt fryd og gammen igen :-D sååå det faldt bestemt i god jord her i huset *gg*

  18. foodfanatic says

    Kære Noahs Mor
    Sikke dog en fantastisk historie om din søn, der ikke ville spise øllebrød. Kom til at grine højt, da jeg læste den. Tak fordi du delte den :)
    Kh Nadia

  19. Helen says

    Tak for en super opskrift :D Jeg tog mig sammen og prøvede ret præcist opskriften (det er ikke min stærkeste side) og tilføjede KUN lidt løvstikke fordi den stod og nikkede så hyggeligt efter mig ude i haven nogle timer tidligere…

    Jeg anrettede tallerkener som du har foreslået og resultatet var genialt. Jeg havde faktisk været lidt betænkelig, for det er min mand der plejer at lave retten herhjemme, og jeg var usikker på om mit “påhit” ville falde i god jord, men jeg skal love for jeg fik positiv respons, både vedr. anretningen og smagen af suppen ;)

    Måske potionen er til 3-4 personer, men her var der kun en lille skål tilbage efter vi to havde spist :p

  20. foodfanatic says

    Kære Helen
    Mange tak for din super dejlige kommentar. Det lyder som en rigtig god kombination med løvstikke. Det må jeg få prøvet på et tidspunkt. Jeg kunne også forestille mig, at det ville tilføje lidt ekstra rent visuelt. Dejligt at suppen faldt i god jord. Jeg har det også engang imellem med at spise lidt mere af denne her suppe, men serverer man brød til, plejer den at række :) Ellers kan man altid lave dobbelt og proppe noget i fryseren til en travl dag.
    Kh Nadia

  21. Mette G says

    Jeg har brugt denne opskrift flere gange det sidste år. Nem, hurtig, billig og ganske fantastisk! Lige nu sidder jeg med en opvarmet rest fra i går. Uh, uh, uh!
    Faktisk er det en double-rest, jeg sidder og mæsker mig i, for der sneg sig 1/2 frisk rød chili og nogle kyllingehjerter i suppen i går, da jeg kogte den. Nogle vil måske mene, at det er synd, men så kan man måske kalde suppen noget andet :-)
    Chilien røg i med kerner og det hele de sidste 5 minutter (den skulle måske nok have været svitset med) og lidt efter hældte jeg den lille rest kyllingehjerter i suppen, ca. 15 stykker (fra http://www.tapasopskrifter.dk/kyllingelever-i-sherrysauce blot lavet med timianmarinerede kyllingehjerter og lidt fløde). Blendet gav det en rigtig dejlig kraftig og lidt stærk suppe.
    Ungerne på 6 og 12 var ikke til at stoppe, så stærkere blev den heller ikke :-)
    En fin måde at smutte indmad i kosten på og undgå at skulle forklare, hvad det så lige er. Min indmadsforskrækkede mand var ikke hjemme, men jeg er helt sikker på, at han endda havde købt den. Jeg tror, jeg forærer ham den sidste portion.

  22. foodfanatic says

    Kære Mette
    Dejligt at du kan bruge opskriften :) Den er simpelthen så lækker og mild, at jeg sagtens kan forestille mig, at den vil være rigtig god med forskelligt fyld. Tak fordi du delte din variation her.
    Kh Nadia
    Ps. Indmad er fantastisk. Er dog ikke så god til hjerter (tilberedning altså), men måske man skulle gøre et forsøg.

  23. Andreas says

    Jeg vil gerne afsløre for dig, at den er fantastisk med bacon i! -Jeg forstår slet ikke, at du kun vil forestille dig det :) Tak :)

Trackbacks

  1. […] – hvad synes i? Det her er verdens bedste kartoffel-porre suppe, opskriften er fundet her for længe siden og har sværgert til den siden. På min version har jeg bare valgt at smide […]

  2. […] vi ikke kun får hjemmelavede æbleskiver herhjemme. I gryden har jeg fornyelig turbolavet denne kartoffel- og porresuppe, som aldrig skuffer og varmer på kolde decemberdage! I morgen står den på bønnefritter, og […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>