Denne kartoffel- og porresuppe er mild, cremet og delikat – præcis som en perfekt suppe af førnævnte ingredienser bør være. Den tager desuden ingen tid at lave. Når først porrerne er skåret i skiver, og løg og kartofler er skåret i tern, er tilberedningstiden ikke meget mere end 20 minutter, hvilket gør denne suppe perfekt til en travl hverdagsaften serveret med flute eller ostebrød.
Opskriften giver en kartoffel- porresuppe, som er så lækker, at den også sagtens kan serveres til forret, når der er gæster til middag. I dette tilfælde kan man eventuelt pynte den med sauterede porreskiver, purløg og en smule fløde. Præcis som jeg har gjort på billedet. Suppen er dog også forrygende med sprødstegte bacontern og et lille drys purløg.
Da jeg lavede suppen, var den egentlig tiltænkt fryseren. Som nævnt i mit indlæg om kylling i karry, er jeg i fuld gang med at fylde fryseren på ægte husmodermanér. Suppen blev derfor lavet i går formiddag, inden jeg skulle møde en veninde på min yndlingsbistro, som serverer de bedste moules frites. Suppen smagte dog så godt, at jeg var i overhængende fare for at levne en uhensigtsmæssig stor mængde muslinger, da jeg lige skulle smage suppen til. Og så igen. Og så igen. Og så igen. Og det var til trods for, at den allerede var blevet krydret til perfektion.
Opskriften på denne kartoffel-porresuppe her passer til en forret til cirka 5 personer eller som hovedret til 3 – 4. Man kan dog sagtens tilsætte yderligere 100 g af både kartofler og porrer, sammen med 2 dl bouillon og en ekstra sjat fløde for en lidt større portion.
Opskriften er inspireret af en opskrift af Darina Allen fra Ballymaloe Cookery School i Irland.
Kartoffel- og porresuppe
Ingredienser
- 50 g smør
- 400 g porre i skiver
- 400 g kartofler i små tern
- 1 løg
- 9 dl hønsebouillon/fond
- salt og peber
- ½ dl fløde
- 1 dl mælk
Anretning
- 1 porre i skiver
- smør
- ½ dl fløde
- 2 spsk purløg (hakket/klippet i små stykker)
- friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Smelt smør i en gryde og tilsæt porre, kartofler og løg. Vend det godt rundt i smørret, krydr med salt og peber. Lad blandingen simre under låg ved svag varme i cirka 10 minutter. Tilsæt herefter bouillon, bring suppen i kog og lad den simre i cirka fem minutter indtil grøntsagerne er møre. Pas på med at koge den for længe, da den i så fald kan miste smag. Når grøntsagerne er kogt møre, blendes suppen i en blender, foodprocessor eller med en stavblender. Tilsæt mælk og fløde og smag suppen til.
Anretning
- Til anretningen sauteres porre i smør i fem minutter. Suppen hældes i skåle og anrettes med porre, fløde, purløg og peber som vist på billedet.
- Nyd suppen med lunt baguette eller ostebrød.