Suppesæsonen er over os, og her får i endnu en let og lækker sag til hverdagsmenuen. Græskarsuppen og porre- og kartoffelsuppen hitter allerede herinde, og denne her suppe lægger sig tæt op ad begge med sine milde, cremede smag, der med garanti vil vække glæde hos både store og små. Suppen smager dejligt, som den er, men vil man pifte den lidt ekstra op, kan man gøre sig jeg og give den et skud sprød chorizotopping. Det er blot chorizotern stegt sprøde på en pande, hjemmelavede croutoner (i dette tilfælde fra en surdejsbolle tilovers fra weekenden) og lidt persille fra balkonhaven. Jeg anbefaler, at man bruger en hel chorizopølse, dvs. ikke det skiveskårne fra supermarkedet, hvis man vil opnå det bedste resultat. Hvis man ikke kan få fat på sådan en krabat, så kan man sagtens erstatte med bacontern.
Har man en rest brød tilovers, kan man hurtigt lave sine egne hjemmelavede croutoner. Det er en perfekt måde at få brugt en rest halvtørt brød, der ellers ville være endt i skraldespanden. Riv blot brødet i mindre stykker for et rustikt look eller skær i tern og vend med et par skefulde god olie, salt og peber. Man kan også krydre dem yderligere, men lige til dette formål foretrækker jeg en enkel version. Herefter smides de blot i en 200 grader varm ovn i 5 – 10 minutter, indtil de er sprøde og gyldne. Perfekt i en cæsarsalat eller som topping til supper. Husk dog at suppen skal spises straks, da de ellers ender som blødt fyld i bunden af skålen.
For at give suppen et ekstra skud umami, smed jeg en håndfuld revet ost i suppen. Blomkål og ost er en god kombination, men den kan nu sagtens udelades. Hvis man vælger at bruge ost, så gå endelig udenom smagsløs mozzarella og brug i stedet en ost med lidt smag. Jeg ville ikke tøve med at bruge en hel almindelig mellemlagret skæreost, men lige i går, da jeg lavede denne blomkålssuppe, blev det en kombination af lagret cheddar, comté og parmesan.
Blomkålssuppe med sprød chorizotopping
Ingredienser
- 2 løg
- 2 fed hvidløg
- Olie/smør til stegning
- 6 dl mælk
- 6 dl hønse- eller grøntsagsfond/bouillon
- 1 lille blomkål i små buketter
- 1- 2 dl revet ost (valgfri)
- Salt og peber
Topping
- 100 g chorizo (ikke skiveskåret)
- 1 tsk. olie
- 1 – 2 kv. persille
- En lille håndfuld croutoner
Fremgangsmåde
- Hak løg og hvidløg. Sautér i en gryde i smør eller olie i et par minutter, uden at løgene tager farver. Tilsæt mælk, fond/bouillon og blomkål. Lad det simre i 20 minutter, eller indtil blomkålsbuketterne er helt møre. Blend, tilsæt ost og lad det smelte over jævn varme. Smag til med salt og peber. Blend igen hvis nødvendigt.
Topping
- Skær chorizo i små tern og svits i olie, indtil den er sprød. Bland med hakket persille og croutoner. Kom på suppen lige inden servering.