Græskarsuppe

Græskarsuppe

Alene farverne i denne lækre, krydrede græskarsuppe gør mig glad. Græskarets varme, gule nuance oser af efterår og hygge, mens olien med frisk persille, hvidløg og chili – alt sammen hakket fint – ikke bare tilfører velsmag en masse, men også krydderi for øjet. Kombinationen af ingredienser i sidstnævnte olie, som jeg kom over suppen lige inden servering, var én, som jeg for første gang stødte på under et besøg på det berømte Ballymaloe House i Cork i det sydlige Irland. Stedet er mest af alt kendt for sin køkkenskole, men Ballymaloe består også af et hyggeligt hotel i et ægte irsk “country house”-stil. Ballymaloe-eventyret startede i sin tid, da den nuværende ejers svigermor begyndte at sælge mad til lokale bønder. I dag er det den mest kendte madlavningsskole i landet, og hotellet hører også til blandt de mest populære destinationer, når madnørder som undertegnede rigtigt skal forkæles.

Middagene i restauranten starter altid med suppe. I hvert fald da jeg besøgte stedet sidste efterår. En af disse supper var græskarsuppe – eller butternutsquash-suppe, hvis vi skal være helt præcise. Det er en skøn suppe, som dog altid for mig har manglet et eller andet, når jeg har fået den serveret ved tidligere lejligheder. Den er blød, cremet, mild og lækker, og denne her krydrede olie løfter den virkelig. Suppen er god både til middagsselskaber, da den både smager fantastisk og ser fremragende ud. Til hverdag er den lige så god, for den kan laves på under en halv time, og så er det tilmed en billig spise. Perfekt til en kølig efterårsaften, når vegetarvennen er på besøg eller når du bare gerne vil skære lidt ned på kødforbruget. Brug gerne butternut eller hokaidogræskar eller andre gode madlavningsgræskar. Hvis du bruger butternut, som jeg gjorde, er det nemmest blot at skrælle den ved hjælp af en kartoffelskræller. Bruger du andre græskar, skal den skarpeste kokkekniv i brug.

Græskarsuppe

Græskarsuppe

0 fra 0 stemmer
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 2 store løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2 stængler bladselleri (kan udelades)
  • 600 g græskar i grove tern (ca. 1,5 x 1,5 cm)
  • Olie til stegning
  • 1 spsk. karry (evt lidt mindre, hvis den er stærk)
  • 1 liter hønsebouillon/hønsefond
  • Evt. 1 dl fløde
  • Salt og peber

Krydderolie:

  • 1 dl god olie (fx olivenolie)
  • 1 rød chili
  • Krus – eller bredbladet persille
  • 2 fed hvidløg

Fremgangsmåde

  • Hak løg og hvidløg, klargør græskar og snit bladselleri fint. Varm en sjat olie i en stor gryde og brænd karryen af. Tilsæt løg og hvidløg, og sauter ved jævn varme i et par minutter, inden bladselleri og græskar tilsættes. Sauter yderligere et par minutter og hæld herefter hønsebouillon/hønsefond ved, og lad det simre indtil græskarret er mørt – cirka 15 – 20 minutter. Blend suppen helt fin og tilsæt evt. fløde. Smag til med salt og peber.

Krydderolie:

  • Fjern kerner i chilien og hak fint sammen med hvidløg og persille. Lad trække i olien, inden den skal bruges.Servér suppen og dryp lidt af krydderolien over.
Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
11 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments