Fransk løgsuppe med gratineret ostebrød

Fransk løgsuppe med gratineret ostebrød


Fransk løgsuppe er absolute en af mine favoritretter, når jeg besøger franske restauranter. Normalt prøver jeg at undgå, at bestille retter, som jeg selv kan lave derhjemme, men hvis det er en kold og blæsende aften, er den svær at modstå. Den fungerer godt som forret, men kan også udgøre en let aftensmad.


Denne udgave er en forenklet version, af den jeg normalt laver. Normalt smager den rigtigt god med et lille glas hvidvin i, men da jeg ikke havde hvidvin ved hånden, søgte jeg lidt rundt på nettet og opdagede, at ganske mange opskrifter på fransk løgsuppe udelader vin. For at tilføje en smule luksus, og fordi jeg havde det i fryseren, brugte jeg hjemmelavet hønsefond. Osten blev til emmentaler, som sagtens kan bruges istedet for den traditionelle gruyere. De har begge en dejlig nøddeagtig smag.

Alt er cirkamål. Det kommer sig ikke så nøje, om der kommer et par ekstra løg eller lidt mere eller mindre hønsefond i og oksefond kan også bruges. Hvis du vælger at bruge hvidvin, så kom det i inden fonden, og lad den koge lidt ned. Følg herefter resten af opskriften.
Ingedienser:

Fransk løgsuppe med gratineret ostebrød

Fransk løgsuppe

Helt klassisk opskrift på fransk løgsuppe med hvidvin og timian – og slutvis toppet med ostegratineret baguette.
5 fra 1 stemme
Antal: 4 personer
Forberedelse20 min
Tilberedelse45 min
I alt1 t 5 min

Ingredienser

  • 1 kg løg
  • 3 fed hvidløg (valgfri)
  • 2 timiankviste (eller tørret)
  • 25 g smør
  • 1 spsk olie
  • 2,5 dl hvidvin (kan udelades)
  • 1 l hønsefond- eller bouillon
  • 1 baguette
  • 1 fed hvidløg (til at gnide på brødet)
  • 100 g revet ost (gerne gruyere eller emmentaler)
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

  • Løgene pilles, halveres på langs og skæres i tynde skiver. Pil og hak hvidløgene.
  • Smør og olie opvarmes i en tykbundet gryde. Når smørret har bruset af tilsættes løgene, hvidløg og timian, og det sauteres i et par minutter under omrøring. Skru ned for varmen, og fortsæt med at brune løgene stille og roligt. Det tager cirka 20 minutter i alt.
  • Når løgene er godt brune og karameliserede tilsættes hvidvinen. Kog den ned til det halve, inden du kommer fonden ved. Bring gryden i kog og lad suppen simre i 15 – 20 minutter. Smag til med salt, peber og samt evt. lidt ekstra koncentreret fond/bouillon, hvis suppen skal have lidt ekstra smag (det kommer an på styrken af den fond, du har brugt).
  • Baguetten skæres i skiver på skrå og grilles i ovnen, til skiverne er sprøde. Herefter tages de ud og gnides med hvidløg. Hæld suppen i et par ovnfaste skåle, kom det grillede baguette i og drys revet ost over dem. Herefter sættes de tilbage i ovnen under grillfunktion, indtil osten er smeltet.
Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
9 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments