Annonce

Oksekød i panang karry (panang neur)

Oksekød i panang karry (panang neur)


Panang karry med oksekød, kokosmælk og kaffir limeblade var en af de første karryretter fra Thailand, som jeg forelskede mig i. Jeg husker tydeligt, hvordan jeg i mine sene teenageår tiggede min stakkels mor om at lave den, hver eneste gang jeg besøgte hende. Taget i betragtning at mine besøg fandt sted ganske ofte, undrer jeg mig i dag over, at hun gik med til at lave den gang efter gang. Jovist, den smager fremragende, men jeg tror alligevel, at det må være en særlig slags kærlighed, der ligger til grund for en sådan kædeproduktion af thailandsk karry, som man måske nok skal være mor til at forstå.

Oksekød i panang karry (panang neur)

De bedste ingredienser til panang karry


Min karrybesættelse resulterede naturligvis i sidste ende i, at hverken jeg eller resten af familien kunne udstå synet af den i et stykke tid. Heldigvis har retten nu fået en slags renæsance herhjemme, og det er jeg i den grad glad for. Det er en af de mest lækre og simple karryretter, man kan lave, og har man først panang karrypasta i køleskabet og kaffir limeblade i frysen (begge dele kan holde sig i uendeligheder), så skal man ikke engang forbi et asiatisk supermarked for at fremtrylle denne thailandske klassiker.

Karryen er simpel: karrypasta, kokosmælk, fiskesauce, kaffir limeblade, sukker, chili og en lille sjat vand – intet andet. Man kan dog snige lidt grøntsager i for en sundere og mere vestlig udgave af retten. Noget jeg selv er blevet glad for efter at have spist panang karry med oksekød og grønne bønner på en af mine yndlingsrestauranter. Hvis man vælger at bruge bønner eller andre grøntsager, så kog dem med til sidst, så der stadig er godt bid i dem.

En vigtig detalje, som jeg ikke har nævnt før, er, at man bruger den rigtige kokosmælk. Jeg har før oplevet, at en kokosmælk fra supermarkedet har resulteret i den mest triste og kedelige karry, mens jeg dagen efter laver den på præcis  samme måde men med en ordentlig kokosmælk, hvilket giver et helt andet (og meget, meget bedre) resultat. Jeg bruger mærket Chaokoh, som jeg oftest køber i asiatiske butikker. Det er en utroligt velsmagende og cremet kokosmælk, som ikke tilnærmelsesvis ligner de vandede versioner, man ofte støder på i almindelige supermarkeder. Det betyder godt nok, at man måske er nødt til at smutte forbi en asiatisk butik, men det er omvejen værd. Hvis andre kender til gode mærker, må i meget gerne lægge en kommentar om hvilken.
Med hensyn til kaffir limeblade, så bruger jeg dem, som man kan købe på frost. Jeg ved, at man også kan få dem tørret, men de smager ikke af så meget.
Jeg gemmer desuden lidt  kokosmælk, chili og limeblade i strimler til at pynte med lige inden servering.

Oksekød i panang karry (panang neur)

Oksekød i panang karry (panang neur)

Thailandsk panang karry med mørt oksekød, limeblade og kokosmælk. Nydes med jasminris.
5 fra 1 stemme
Antal: 2 personer
Forberedelse10 minutter
Tilberedelse30 minutter
I alt40 minutter

Ingredienser

 • 8 kaffir limeblade (gerne fra frost)
 • 1 spsk smagsneutral olie (fx solsikke- eller rapsolie)
 • 2 spsk panang karrypasta
 • 1 ½ ds kokosmælk
 • 400 g mørt oksekød i strimler
 • dl vand
 • 2 tsk sukker
 • 2 tsk fiskesauce
 • 1 rød chilipeber

Fremgangsmåde

 • Skær limebladene i strimler.
 • Varm olien i en gryde, og tilsæt karrypasta. Sautér ganske kort, og tilsæt så en halv dåse kokosmælk (gerne den fede del, hvis den ikke er helt blandet op i dåsen), og sautér det i to minutter. Tilsæt oksekødet, brun grundigt, og kom herefter resten af kokosmælken, vand, limeblade, sukker og fiskesauce i gryden. Bring gryden op til kogepunktet, og lad den simre i 20 – 30 minutter, eller indtil kødet er mørt.
 • Skær chili i tynde strimler, og tilsæt dem umiddelbart inden servering.
 • Server med jasminris.
Del indlægget
Abonner
Giv besked om
92 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments