Langtidssimret oksegryde

Gryderet med oksekød

Jeg elsker simremad. Osso buco med rigelige mængder gremolata, den franske boeuf bourguignon, chili con carne – you name it! Sådanne retter frembringer straks tanker om indendørs hygge og godt selskab, for man bruger næppe timevis på en ret, som man  skal spise alene. Okay, okay, jeg kan godt finde på at gøre det, men det er vist heller ikke helt normalt.

Jeg fortsætter i simremadsgenren med denne her lækre og nemme opskrift på langtidssimret oksegryde med tomat, løg, champignon og gulerødder. Jeg bruger også bladselleri i skiver, fordi jeg lige havde det i huset, samt kartofler i tern, som simrer med den sidste times tid. Sidstnævnte betyder, at min oksegryde bliver et måltid i sig selv. På den måde kan du nyde den uden ekstra tilbehør som eksempelvis kartoffelmos. Det er især en fordel, hvis man som jeg ynder at fryse retten ned i små portioner. På den måde har du en hurtig varm frokost eller aftensmad en anden god gang, hvor du ikke gider at gå i køkkenet. Heller ikke selv om tjansen blot gælder at skrælle et par kartofler eller sætte en portion ris over. Sådanne dage har vi vel alle i ny og næ.

Oksegryde med variation

Opskriften på langtidssimret oksegryde kan desuden varieres alt efter, hvad du lige har ved hånden. Den er helt fin uden vinen, og skulle man have en god mørk øl ved hånden (fx Guinness), kan den også hældes i. Når det gælder fyldet, så synes jeg, at det fungerer rigtigt godt med de flåede eller hakkede tomater i. De kan dog sagtens udelades. Har du en dåse bønner ved hænderne, kan de også erstatte kartoffelternene. Alternativt kan begge dele helt udelades. I så fald vil gryderetten være lækker med en god, grov mos til. Ris, polenta eller godt brød vil også fungere fint, hvis man ikke vil undvære sine kulhydrater. 

oksegryde
Langtidssimret oksegryde

Langtidssimret oksegryde

Grøntsagerne kan varieres efter, hvad man lige har ved hænderne, og dåsetomaterne kan erstattes af friske (helst uden skind) eller en ekstra skefuld tomatpuré.
4.38 fra 8 stemmer
Antal: 6
Forberedelse30 min
Tilberedelse3 t
I alt3 t 30 min

Ingredienser

  • 1 – 1,2 kg oksekød i tern (fx bov eller klump)
  • Smør/olie til stegning
  • 3 løg
  • 4 – 5 fed hvidløg
  • 2 spsk. hvedemel
  • 1 spsk. tomatpuré
  • 2,5 dl rødvin
  • 2 tsk. rødvinseddike ((valgfri))
  • 1 liter oksefond/bouillon
  • 1 ds hakkede tomater
  • 1 tsk.  worcestershiresauce ((valgfri))
  • 1 tsk. sukker
  • 2 laurbærblade
  • Friske krydderurter (fx en lille håndfuld frisk timian og persille eller tørrede urter (fx 2 tsk. timian))
  • 2 stilke bladselleri
  • 3 gulerødder
  • 250 g champignon
  • 1/2 kg kartofler
  • Salt (peber)

Fremgangsmåde

  • Dup kødet tørt på et rent viskestykke eller køkkenrulle, krydr med salt og peber og brun ad flere omgange i en stor gryde. Sæt til side og kog evt. gryden af med en smule af rødvinen, som hældes over oksekødet.
  • Hak løg og hvidløg og svits i samme gryde i fedtstof i cirka 5 minutter, uden at det tager farve. Kom kødet tilbage i gryden, tilsæt hvedemel og rør grundigt. Tilsæt tomatpuré, rødvin, rødvinseddike, fond/bouillon, hakkede tomater, worcestershiresauce, sukker, laurbærblade og tørrede eller friske krydderurter. Ved brug af ovnfast gryde eller stegeso sættes gryden i en 150 grader ovn. Alternativt kan man lade den simre stille og roligt under låg på komfuret. Lad det simre en times tid, inden grøntsager tilsættes.
  • Skræl gulerødder og skær i grove stykker, skær champignon i kvarte og snit bladselleri. Kom i gryden og lad det hele simre endnu en time, inden kartofler i grove tern tilsættes. Lad det hele simre endnu en times tid, eller indtil kød og kartoffeltern er møre. Den samlede kogetid er cirka 3 timer. Smag til med salt og peber.
Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
21 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments