Chili con carne

Chili con carne
Chili con carne er en skøn og nem ret, som kan varieres i en uendelighed, alt efter hvad man lige har ved hånden og ens tid, madbudget og eventuelle ønsker om at snige grønt ind i maden, uden kræsne børn, kærester eller ægtefæller bemærker det. Lav gerne en dobbelt portion og frys resten, da retten er det perfekte aftensmåltid på travle dage i det kolde og blæsende efterår, som lurer lige rundt om hjørnet.
Man kan strække retten ved at tilsætte ekstra bønner. Jeg brugte kidneybønner, men man kan sagtens bruge andre bønner såsom baked beans, eller hvad supermarkedet eller den lokale købmand nu lige kan byde på. Man kan også sagtens blande forskellige slags, og, hvis muligt, brug gerne bønner i chili. Man kan desuden også strække retten ved at tilsætte ekstra hakkede tomater fra dåse.

Chili con carne
Server eventuelt med en smule cremefraiche på toppen.
Foruden hakkede tomater, så var det sunde indslag i denne ret, da jeg lavede den for nylig, blot to peberfrugter (en gul og en rød), en bunke hakket løg og et par hvidløgsfed, men hvis man ønsker det, kan man tilsætte en eller to finthakkede gulerødder, et par fintsnittede stilke bladselleri eller en dåse majs og på den måde gøre retten endnu sundere. Man kan også bruge finthakket, frisk chilipeber, som tilsættes sammen med hvidløget, hvis man ønsker det.
Chili con carne bliver bedre, jo længere tid den får lov at simre. Jeg lod min simre i cirka halvanden time ved svag varme, men mindre kan nu gøre det.
Chili con carne
Serveringsforslag.
Retten kan serves med ris eller brød, men den smager også skønt serveret ovenpå nachos drysset med ost og gratineret i ovnen. Alternativt kan man bruge chilien som fyld i tacos, burritos eller lignende.
Chokolade og kanelstang står som valgfri ingredienser forneden. Retten smager også skønt uden, men de giver en ekstra dybde til smagen.
Opskriften passer til cirka 4 personer.
Ingredienser

  • 2 spsk olie
  • 3 løg, hakket
  • 3 fed hvidløg, hakket
  • 2 peberfrugter, skåret i tern
  • 3 dåser hakkede tomater
  • 2 spsk tomatpure
  • 500 g hakket oksekød
  • 1 dåse kidneybønner (gerne i chili)
  • 1 spsk paprika
  • 1 – 2 spsk chilipulver
  • Salt og peber

Valgfri ingredienser

  • 1 kanelstang
  • 25 mørk chokolade

Varm olien i en stor gryde og svits løget i et par minutter. Tilsæt hvidløg og peberfrugter og svits yderligere et par minutter, inden kødet tilsættes. Brun grundigt, inden resten af ingredienserne tilsættes. Lad retten simre i mindst en halv time (gerne længere), smag til og server med ris, brød eller nachos med ost.

Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

34 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments