Chilimarinerede sild med karry og æble

Marinerede sild
Foto Sara Coghill

Marinerede sild er uundværlig på både julefrokost- og påskebordet. Postejen, pølsen eller andre favoritter kan vi klare os uden, men ak for den gæstgiver, som vover at invitere til det store kolde bord uden sild. Den fede og super sunde stimefisk, enten stegt og lagt i lage, marineret eller krydret, hører til blandt julens og påskens uundværlige klassikere, og intet dansk frokostbord (den store kolde slags altså) vil være helt komplet uden mindst én variant. Det er hurtigt blot at købe de færdigtmarinerede sild i supermarkederne, men vil man for alvor kræse om sine gæster, så kunne man overveje at kaste sig ud den hjemmelavede version. Det er nemt, det er billigt, og så får man mulighed for at justere smagsbalancen, så den passer til egen smag.

Jeg har allerede de klassiske marinerede sild og stegte sild i eddike på bloggen, og tidligere på året delte jeg også en opskrift på marinerede sild og kapers i urtecreme. Denne gang er der tale om endnu en variant af de skønne marinerede sild, som er piftet op med chili og serveret med en hurtig og dejlig karrysalat. Det er ikke meningen, at chilien som sådan skal smage igennem og brænde tungen. Den skal bare lige kilde en anelse.

Mens man benytter ferske sildefileter til stegte sild i eddike, så skal man til den marinerede kigge efter spegesild hos fiskehandleren. De går også nogle gange under navnet saltsild. Sildens rolle i det danske køkken strækker sig mange århundreder tilbage i tiden, og i middelalderen var silden en af vore vigtigste handelsvarer. Den blev saltet i tønder for at konservere den letfordærvelige fisk, hvorefter blev den eksporteret til resten af Europa via de tyske hansestæder. 

marinerede sild
Foto Sarah Coghill
Bed evt. fiskehandleren om at filetere saltsilden for sig, og udvand derefter natten over på køl. Herefter kan du tage et lille nip for at teste, hvor salt den er. Er den stadig lidt for salt, skifter du blot vandet og lader den svømme lidt længere på køl.
Chilimarinerede sild med karry og æble
4 – 6 personer

  • 2 spegesild (går også under navnet saltsild)
  • 2 ½ dl eddike, gerne æblecidereddike
  • 2 ½ dl sukker
  • 2 laurbærblade
  • 1 spsk sorte peberkorn
  • 5 hele nelliker
  • 1 lille kanelstang
  • 1 lille løg
  • 1 chilipeber

Filetér sildene selv eller få din fiskehandler til det, flå skindet af og udvand natten over i køleskabet. Hæld eddike, sukker, vand, laurbærblade, peberkorn, nelliker og kanelstang i en gryde og bring i kog. Når sukkeret er smeltet, tager du gryden af varmen og afkøler. Skær imens sildefileterne i passende stykker, pil løg og skær det i skiver. Halvér chili på langs og fjern evt. kerner. Læg sild, løg og chili lagvis i en lufttæt beholder (så slipper du for, at hele køleskabet lugter af marinerede sild), hæld lagen over og kom låg på. Sæt på køl i mindst et døgn inden, at sildene skal serveres.

  • 1 dl god mayo
  • 1 tsk. æblecidereddike (anden eddike kan også benyttes)
  • 1 tsk. karry
  • ½ tsk. gurkemeje (kan udelades)
  • ½ æble
  • ¼ lille løg
  • Salt, peber

Bland mayonnaise, eddike, karry og gurkemeje. Skær æble i små tern og hak løg fint. Vend det hele sammen og smag til med salt og peber.

Server fx med karse og løgringe samt godt rugbrød.

Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments