Spaghetti med italienske kødboller i tomatsauce

Som de fleste (pige)børn, der voksede op i 80’erne, elskede jeg Lady & Vagabonden. Jeg tror, de fleste husker scenen, hvor den galante Vagabond triller den sidste kødbolle over til den yndige Lady under stjerner og vasketøj i en baggård bag en restaurant. Mellem os, så er det noget, jeg altid haft en sær trang til at gøre ham kunsten efter, men af hygiejniske årsager og fordi jeg er udstyret med en fantasi, der er levende nok til at kunne forestille mig det forfærdede udtryk på den udvalgte medspisers ansigt, er det noget, jeg overlader til vore pelsede venner. Det afholder mig naturligvis ikke fra at lave denne lækre sag, når jeg får lyst til noget, som måske til trods for navnet ikke er helt autentisk italiensk, men som under alle omstændigheder tilfredsstiller og gør glad.

Spaghetti med italienske kødboller i tomatsauce er en dejlig nem ret. Den minder både om lasagne og spaghetti bolognaise med dens mix af oksekød, pasta og tomat, og den er lige så nem at lave. Man kan dog også vælge af bruge en blanding af svinekød og oksekød, hvis man skulle have lyst til det.

Noget af det jeg holder mest af ved disse kødboller er dog muligheden for at blande dem sammen med alt muligt lækkert som friske urter, parmesan, hvidløg og brødkrummer, som giver en lidt lettere og blødere tekstur. Af friske urter brugte jeg persille og basilikum, fordi det lige var, hvad jeg havde ved hånden. Man kan dog også tilsætte oregano, timian, salvie og så videre. Har man ikke friske urter, så kan tørrede sagtens gå an.

Er man ikke sikker på, hvor meget, man skal krydre kødbollerne, så kan man tage en lille smule af farsen, stege den på en pande og derefter smage på den.

I nogle opskrifter på italienske kødboller i tomatsauce koges kødbollerne i tomatsaucen, efter de er blevet stegt på panden. Jeg foretrækker dog at stege dem færdige i ovnen sammen med tomatsaucen, som jeg hælder over. Det er en dejligt blid metode, som ikke bare sikrer gennemstegte kødboller, men også at kødboller forbliver kødboller i stedet for at fusionere med saucen.

Jeg brugte tomatpassata til tomatsaucen. Det er egentlig bare knuste tomater, hvilket betyder, at man får en finere sauce. Man kan dog også bruge hakkede eller flåede tomater fra dåse, som man eventuelt lige kan gøre gennem blenderen.

Opskriften passer til fire – fem personer. Server den med godt brød, gerne hvidløgsbrød som her, og rigelige mængder revet parmesan.

Ingredienser

 • 2 stk. Løg
 • 4 fed Hvidløg
 • 2 spsk. Olivenolie
 • 750 g Tomatpassata
 • 2 stk. Laurbærblade
 • 1 tsk. Sukker
 • 75 g Hvedebrød
 • 10 g Persille
 • 20 g Basilikum
 • 0,5 dl revet parmesan
 • 450 g Hakket oksekød
 • 1 stk.  Hønseæg
 • 200 ml Mælk
 • Havsalt
 • Sort peber
 • 400 g Spaghetti

Hak løg og hvidløg. Varm halvdelen af olien i en gryde, og svits det hakkede løg ved jævn varme i to minutter, uden at det begynder at tage farve. Tilsæt dernæst det hakkede hvidløg, og svits yderligere i et par minutter. Kom halvdelen af løg- og hvidløgsblandingen i en skål, som sættes til side. Bland tomatpassata med det resterende løg og hvidløg i gryden, og tilsæt laurbærblade, salt, peber, og lad det simre i 15 minutter. Smag til med yderligere salt og peber samt eventuelt en anelse sukker.

Blend hvedebrødet til grove brødkrummer, og kom det i skålen med løg og hvidløg. Hak persille og basilikum. Kom persillen og halvdelen af basilikum i skålen sammen med parmesan, oksekød, æg, mælk samt salt og peber. Rør grundigt, og form farsen til små kødboller. Varm den resterende olie på en pande, og brun kødbollerne på alle sider. Kom dem i et ovnfast fad, hæld tomatsaucen over, og steg færdig i en 180 grader varm ovn i 20 minutter.

Kog spaghettien efter anvisningen på pakken, og vend sammen med tomatsauce og kødboller.


Fik du læst:

Comments

 1. Asger says

  Oh smerte! Så vågner man en højhellig søndag med dundrende tømmermænd, for, liggende i sin (selvforskyldte) sygeseng, at se et så appetitvækkende billede!

  Der er noget nærmest grundelementært og trygt over spaghetti med kødboller… Det sender mig direkte tilbage til mors gryder, til sommeraftener og nyplukkede tomater og fuldkommen tilstoppede maver :-)

  Der var ingen vej udenom, nu står jeg og balancerer med tre blus og en hovedpine der bare ikke vil gå væk. Hakkekød havde jeg intet af, men masser af, (efter årstiden), gode tomater og lidt bacon må gøre op for det.

  Tak for at få mig revet op af sengen!

  Venlig hilsen
  Asger

 2. foodfanatic says

  Kære Asger
  Haha, det er jo heldigvis relativt nem mad, som sagtens kan hjælpe på en ond omgang tømmermænd. Ellers kan jeg også anbefale de kyllingenuggets, jeg lavede for kort tid siden (netop for at kurere en heftig omgang dagen derpå bivirkninger). Jeg håber, maden smagte dig.
  Kh Nadia

 3. says

  Mmm, det bringer mig tilbage til min mors køkken… hun lavede rigtig gode Spaghetti and meatballs. Samme meatballs og sauce fik vi nogle gange som varm sandwich på godt sejt italiensk brød. Måske endnu bedre…
  Dejligt at se dig til Chokoladefestivalen og høre om dine projekter :-)
  kh Kim

 4. foodfanatic says

  Kære Kim
  Ja, det kunne jeg forestille mig. Det lyder virkeligt lækkert i en sandwich i øvrigt. Det var en fornøjelse at støde ind i dig til Chokoladefestivallen. Jeg ankom jo desværre lidt sent og missede flere madbloggere, så det var heldigt, at jeg lige fangede dig. Tak for en god snak.
  Kh Nadia

 5. Maria Schøler says

  skal vi have i aften, de koldhævede flutes står og hæver for sidste gang – hvis det skal gøres skal det da gøres ordentlig :)

 6. foodfanatic says

  Kære Maria
  Uhm, det lyder godt nok lækkert med de koldhævede flutes som tilbehør. Hvis de er gode, må du endelig sende mig opskriften.
  Kh Nadia

 7. foodfanatic says

  Kære Anita
  Mange tak for din søde kommentar. Jeg vidste ikke, at man kunne melde sig som fast læser her. Hvordan gør man det?
  Kh Nadia

 8. Maria Schøler says

  Hej Nadia,
  flutesene blev rigtig gode – Mikkel endte med at spise et helt et selv med hvidløgssmør. Det er faktisk bare en opskrift fra en almindelig bageopskriftsbog men med min mors forbedringer hvis man kan sige det men her kommer den:
  ca 300 g. økologisk fuldkorns durummel
  ca. 450 g. økologisk hvedemel
  1/2 liter iskoldt vand
  15 g. gær
  3 tsk. salt

  hæld det meste af melet i en skål. Hæld det kolde vand over og ælt i 8-10 min, gerne med brug af håndmikser eller røremaskine bare stop maskinen engang i mellem da dejen har bedst af at arbejde i flere omgange. Dejen skal være elastisk, kom mere mel i lidt efter lidt.
  Gøren smuldres og kommes i og æltes til den ikke mere kan ses, drys salt i og ælt videre i min. 2 min. dæk med film og sæt i køleskabet i 5-6 timer – natten over endnu bedre.
  Dejen tages ud af skåles forsigtigt, den skal ikke æltesigen men løsnes forsigtigt fra skålens kant. Skub dejen til et retankulært stykke . Del den med en spartel eller skarp kniv i tre lige store længder – pas på luften ikke presses ud. læg dem på en bageplade med papir, sno dem et par gange inden så flyder de ikke ud. Hæves lunt til dobbelt størrelse (ca. 1/2-1 time). Skær tre snit i hvert brød. Sættes på næstnederste rille i ovnen ved 275 grader i 8 min, herefter sænkes temperaturen til 200 grader og de bages færdig i ca. 20 min.

  ovnen skal ikke være på varmluft det får brødene til at hæve for hurtigt. Melmålene er ca, min mor har altid lært mig at mærke om en dej er rigtig så det med mål er altid sådan ca. Men det kender du vel fra din egen mor når man skal have en opskrift :) en sjat af det eller lidt af det.. :)

  det er nogle rigtig gode flutes som sagtens kan fryses ned og genvarmes i ovnen.

 9. foodfanatic says

  Kære Maria
  Et helt flute er godt nok en del haha. De må have været ret gode :) Jeg husker opskriften, til næste gang jeg har lyst til at bage flute. Tak fordi du tog dig tid til at skrive den ned her. Det sætter jeg pris på.
  Kh Nadia

 10. Bettina says

  Hej :-)

  Har nu lavet de her utrolig dejlige kødboller flere gange, og der er bare MUMS, og hele familien elsker at guffe med :-) Vi skal have dem idag på en ” dum ” Søndag. Herligt.
  Tak for en perfekt opskrift.
  Hilsen Bettina.

 11. foodfanatic says

  Kære Bettina
  Jamen selv tak. Hvor er det dejligt at høre, at din familie er vild med dem.
  Kh Nadia

 12. says

  Hej food fanatic.
  Jeg er helt pjattet med opskriften, og har taget den og modificeret den lidt! hvis du har lyst til at se den, så tjek min helt splinter nye blog ud http://foodduden.blogspot.com/ ..
  Er vil med din blog! finder tit inspiration her!
  mvh
  ngram

 13. foodfanatic says

  Kære ngram
  Mange tak. Dejligt du kunne bruge min opskrift som inspiration, og sikke en fin blog du har :) Der vil jeg da kigge med fremover.
  Kh Nadia

 14. Morten says

  Jeg prøvede opskriften for noget tid siden, og det blev en succes!

  Så nu prøver jeg den igen – Virkelig en god opskrift, hvis man følger den :)

  Mange tak herfra.

 15. foodfanatic says

  Kære Morten
  Mange tak for kommentaren. Det er godt at høre. Håber retten blev lige så god anden gang :)
  Kh Nadia

 16. Cathrine says

  Hej Nadia

  Jeg har før lavet det her super lækre ret, og det er jo en rigtig dejlig efterårs spise. Jeg har dog et spørgsmål til dig. Da jeg lavede mine kødboller kunne jeg ikke rigtig få dem til at blive faste, og det endte faktisk med, at de nærmest smuldrede, når de skulle over på tallerken. Hvad kan jeg gøre for, at dette ikke sker?

  …og igen, 1000 1000 tak for alle dine lækre opskrifter. Jeg er herinde på din hjemmeside i tide og utide til at finde inspiration. Og så elsker jeg, at alle opskrifterne er til at gå til, og at du også laver retter som en fattig studerende kan være med på. Har du lavet en kogebog eller har du overvejet det, for så vil jeg være den første til at styrte ud og købe den?!

  Mange venlige hilsner
  Cathrine

 17. foodfanatic says

  Kære Cathrine
  Velbekomme. Det er dejligt at høre, at du kan bruge min blog. Både i tide og utide :) Jeg har ikke lavet en kogebog, men man ved aldrig. Godt at den i hvert fald vil sælge mindst én kopi haha.
  Jeg er ikke helt sikker på, hvad der er gået galt med dine kødboller. Prøv at komme lidt mindre mælk i næste gang. Hvis det ikke hjælper, kan du også tilsætte en spiseskefuld mel. Det skulle løse problemet.
  Kh Nadia

 18. foodfanatic says

  Kære hende
  Det er bare helt alm. brød lavet på hvedemel. Jeg skriver det blot, fordi jeg vil undgå FOR groft brød som rugbrød og den slags.
  Mvh Nadia

 19. Eva Lind says

  Uh laver det i aften – er så spændt!
  Er det bare mig, der ikke kan se, hvad den anden halvdel af basilikumen skal? :-)

 20. foodfanatic says

  Kære Eva
  Du har helt ret. Den resterende basilikum skal blot vendes i saucen lige inden servering. Går ud fra, at du gættede dig frem :)
  Kh Nadia

 21. Sofie says

  Min absolutte ynglings ret og opskrift. Den er så lækker. Jeg vender konstant tilbage til den her.
  Åh, glæder mig til at skulle se Godfather,drikke rødvin og spise det her.
  Tak

 22. foodfanatic says

  Kære Sofia
  Haha, din kommentar fik mig til at grine lidt. Nu har jeg også lyst til at se Godfather, drikke rødvin og spise spaghetti med kødboller :)
  Kh Nadia

 23. says

  Den ser godt nok rigtig lækker ud, og også forholdsvis nem at lave. Det skal prøves næste gang den står på pasta. :)

 24. foodfanatic says

  Kære Anders
  Den er super nem at lave :) Håber, at den vækker glæde.
  Kh Nadia

Trackbacks

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>