Spaghetti med italienske kødboller i tomatsauce

Print opskrift

Som de fleste (pige)børn, der voksede op i 80′erne, elskede jeg Lady & Vagabonden. Jeg tror, de fleste husker scenen, hvor den galante Vagabond triller den sidste kødbolle over til den yndige Lady under stjerner og vasketøj i en baggård bag en restaurant. Mellem os, så er det noget, jeg altid haft en sær trang til at gøre ham kunsten efter, men af hygiejniske årsager og fordi jeg er udstyret med en fantasi, der er levende nok til at kunne forestille mig det forfærdede udtryk på den udvalgte medspisers ansigt, er det noget, jeg overlader til vore pelsede venner. Det afholder mig naturligvis ikke fra at lave denne lækre sag, når jeg får lyst til noget, som måske til trods for navnet ikke er helt autentisk italiensk, men som under alle omstændigheder tilfredsstiller og gør glad.

Spaghetti med italienske kødboller i tomatsauce er en dejlig nem ret. Den minder både om lasagne og spaghetti bolognaise med dens mix af oksekød, pasta og tomat, og den er lige så nem at lave. Man kan dog også vælge af bruge en blanding af svinekød og oksekød, hvis man skulle have lyst til det.

Noget af det jeg holder mest af ved disse kødboller er dog muligheden for at blande dem sammen med alt muligt lækkert som friske urter, parmesan, hvidløg og brødkrummer, som giver en lidt lettere og blødere tekstur. Af friske urter brugte jeg persille og basilikum, fordi det lige var, hvad jeg havde ved hånden. Man kan dog også tilsætte oregano, timian, salvie og så videre. Har man ikke friske urter, så kan tørrede sagtens gå an.

Er man ikke sikker på, hvor meget, man skal krydre kødbollerne, så kan man tage en lille smule af farsen, stege den på en pande og derefter smage på den.

I nogle opskrifter på italienske kødboller i tomatsauce koges kødbollerne i tomatsaucen, efter de er blevet stegt på panden. Jeg foretrækker dog at stege dem færdige i ovnen sammen med tomatsaucen, som jeg hælder over. Det er en dejligt blid metode, som ikke bare sikrer gennemstegte kødboller, men også at kødboller forbliver kødboller i stedet for at fusionere med saucen.

Jeg brugte tomatpassata til tomatsaucen. Det er egentlig bare knuste tomater, hvilket betyder, at man får en finere sauce. Man kan dog også bruge hakkede eller flåede tomater fra dåse, som man eventuelt lige kan gøre gennem blenderen.

Opskriften passer til fire – fem personer. Server den med godt brød, gerne hvidløgsbrød som her, og rigelige mængder revet parmesan.

Ingredienser

  • 2 stk. Løg
  • 4 fed Hvidløg
  • 2 spsk. Olivenolie
  • 750 g Tomatpassata
  • 2 stk. Laurbærblade
  • 1 tsk. Sukker
  • 75 g Hvedebrød
  • 10 g Persille
  • 20 g Basilikum
  • 0,5 dl revet parmesan
  • 450 g Hakket oksekød
  • 1 stk.  Hønseæg
  • 200 ml Mælk
  • Havsalt
  • Sort peber
  • 400 g Spaghetti

Hak løg og hvidløg. Varm halvdelen af olien i en gryde, og svits det hakkede løg ved jævn varme i to minutter, uden at det begynder at tage farve. Tilsæt dernæst det hakkede hvidløg, og svits yderligere i et par minutter. Kom halvdelen af løg- og hvidløgsblandingen i en skål, som sættes til side. Bland tomatpassata med det resterende løg og hvidløg i gryden, og tilsæt laurbærblade, salt, peber, og lad det simre i 15 minutter. Smag til med yderligere salt og peber samt eventuelt en anelse sukker.

Blend hvedebrødet til grove brødkrummer, og kom det i skålen med løg og hvidløg. Hak persille og basilikum. Kom persillen og halvdelen af basilikum i skålen sammen med parmesan, oksekød, æg, mælk samt salt og peber. Rør grundigt, og form farsen til små kødboller. Varm den resterende olie på en pande, og brun kødbollerne på alle sider. Kom dem i et ovnfast fad, hæld tomatsaucen over, og steg færdig i en 180 grader varm ovn i 20 minutter.

Kog spaghettien efter anvisningen på pakken, og vend sammen med tomatsauce og kødboller.


Fik du læst:

Thailandsk nudelsuppe med kylling (Kua Tiew Gai)
Gode gryderetter | mørbradgryde med champignon, perleløg og bacon
Tomatsuppe


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.
You can leave a response, or create a trackback from your own site.

31 Responses to “Spaghetti med italienske kødboller i tomatsauce”


  • Kommentar from Asger

    Oh smerte! Så vågner man en højhellig søndag med dundrende tømmermænd, for, liggende i sin (selvforskyldte) sygeseng, at se et så appetitvækkende billede!

    Der er noget nærmest grundelementært og trygt over spaghetti med kødboller… Det sender mig direkte tilbage til mors gryder, til sommeraftener og nyplukkede tomater og fuldkommen tilstoppede maver :-)

    Der var ingen vej udenom, nu står jeg og balancerer med tre blus og en hovedpine der bare ikke vil gå væk. Hakkekød havde jeg intet af, men masser af, (efter årstiden), gode tomater og lidt bacon må gøre op for det.

    Tak for at få mig revet op af sengen!

    Venlig hilsen
    Asger

  • Kommentar from Leslie

    Lækkert!!! =)

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Asger
    Haha, det er jo heldigvis relativt nem mad, som sagtens kan hjælpe på en ond omgang tømmermænd. Ellers kan jeg også anbefale de kyllingenuggets, jeg lavede for kort tid siden (netop for at kurere en heftig omgang dagen derpå bivirkninger). Jeg håber, maden smagte dig.
    Kh Nadia

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Leslie
    Mange tak, og det var temmeligt lækkert :)
    Kh Nadia

  • Kommentar from Kim

    Mmm, det bringer mig tilbage til min mors køkken… hun lavede rigtig gode Spaghetti and meatballs. Samme meatballs og sauce fik vi nogle gange som varm sandwich på godt sejt italiensk brød. Måske endnu bedre…
    Dejligt at se dig til Chokoladefestivalen og høre om dine projekter :-)
    kh Kim

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Kim
    Ja, det kunne jeg forestille mig. Det lyder virkeligt lækkert i en sandwich i øvrigt. Det var en fornøjelse at støde ind i dig til Chokoladefestivallen. Jeg ankom jo desværre lidt sent og missede flere madbloggere, så det var heldigt, at jeg lige fangede dig. Tak for en god snak.
    Kh Nadia

  • Kommentar from Krølling

    Er blevet helt vild med dine opskrifter, de holder jo.

  • Kommentar from Maria Schøler

    skal vi have i aften, de koldhævede flutes står og hæver for sidste gang – hvis det skal gøres skal det da gøres ordentlig :)

  • Kommentar from Miss A

    Hejsa :)

    Nu har jeg kigget forbi så mange gange, at jeg har valgt at melde mig som fast læser.

    Tak for en dejlig blog med masser af inspiration.

    De bedste hilsner fra
    Anita
    http://livogmad.blogspot.com/

  • Kommentar from Miss A

    Blev lige i tvivl om min kommentar kom på?

  • Kommentar from Miss A

    Hej igen :)

    Det gjorde den så ikke. Så jeg prøver lige igen :)

    Jeg skrev blot, at jeg har kigget forbi mange gange, og nu har meldt mig som fast læser på din blog.

    De bedste hilsner fra
    Anita
    http://www.foodfanatic.dk/

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Krølling
    Det glæder mig at høre :)
    Kh Nadia

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Maria
    Uhm, det lyder godt nok lækkert med de koldhævede flutes som tilbehør. Hvis de er gode, må du endelig sende mig opskriften.
    Kh Nadia

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Anita
    Mange tak for din søde kommentar. Jeg vidste ikke, at man kunne melde sig som fast læser her. Hvordan gør man det?
    Kh Nadia

  • Kommentar from Maria Schøler

    Hej Nadia,
    flutesene blev rigtig gode – Mikkel endte med at spise et helt et selv med hvidløgssmør. Det er faktisk bare en opskrift fra en almindelig bageopskriftsbog men med min mors forbedringer hvis man kan sige det men her kommer den:
    ca 300 g. økologisk fuldkorns durummel
    ca. 450 g. økologisk hvedemel
    1/2 liter iskoldt vand
    15 g. gær
    3 tsk. salt

    hæld det meste af melet i en skål. Hæld det kolde vand over og ælt i 8-10 min, gerne med brug af håndmikser eller røremaskine bare stop maskinen engang i mellem da dejen har bedst af at arbejde i flere omgange. Dejen skal være elastisk, kom mere mel i lidt efter lidt.
    Gøren smuldres og kommes i og æltes til den ikke mere kan ses, drys salt i og ælt videre i min. 2 min. dæk med film og sæt i køleskabet i 5-6 timer – natten over endnu bedre.
    Dejen tages ud af skåles forsigtigt, den skal ikke æltesigen men løsnes forsigtigt fra skålens kant. Skub dejen til et retankulært stykke . Del den med en spartel eller skarp kniv i tre lige store længder – pas på luften ikke presses ud. læg dem på en bageplade med papir, sno dem et par gange inden så flyder de ikke ud. Hæves lunt til dobbelt størrelse (ca. 1/2-1 time). Skær tre snit i hvert brød. Sættes på næstnederste rille i ovnen ved 275 grader i 8 min, herefter sænkes temperaturen til 200 grader og de bages færdig i ca. 20 min.

    ovnen skal ikke være på varmluft det får brødene til at hæve for hurtigt. Melmålene er ca, min mor har altid lært mig at mærke om en dej er rigtig så det med mål er altid sådan ca. Men det kender du vel fra din egen mor når man skal have en opskrift :) en sjat af det eller lidt af det.. :)

    det er nogle rigtig gode flutes som sagtens kan fryses ned og genvarmes i ovnen.

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Maria
    Et helt flute er godt nok en del haha. De må have været ret gode :) Jeg husker opskriften, til næste gang jeg har lyst til at bage flute. Tak fordi du tog dig tid til at skrive den ned her. Det sætter jeg pris på.
    Kh Nadia

  • Kommentar from Bettina

    Hej :-)

    Har nu lavet de her utrolig dejlige kødboller flere gange, og der er bare MUMS, og hele familien elsker at guffe med :-) Vi skal have dem idag på en ” dum ” Søndag. Herligt.
    Tak for en perfekt opskrift.
    Hilsen Bettina.

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Bettina
    Jamen selv tak. Hvor er det dejligt at høre, at din familie er vild med dem.
    Kh Nadia

  • Kommentar from ngram

    Hej food fanatic.
    Jeg er helt pjattet med opskriften, og har taget den og modificeret den lidt! hvis du har lyst til at se den, så tjek min helt splinter nye blog ud http://foodduden.blogspot.com/ ..
    Er vil med din blog! finder tit inspiration her!
    mvh
    ngram

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære ngram
    Mange tak. Dejligt du kunne bruge min opskrift som inspiration, og sikke en fin blog du har :) Der vil jeg da kigge med fremover.
    Kh Nadia

  • Kommentar from Morten

    Jeg prøvede opskriften for noget tid siden, og det blev en succes!

    Så nu prøver jeg den igen – Virkelig en god opskrift, hvis man følger den :)

    Mange tak herfra.

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Morten
    Mange tak for kommentaren. Det er godt at høre. Håber retten blev lige så god anden gang :)
    Kh Nadia

  • Kommentar from Cathrine

    Hej Nadia

    Jeg har før lavet det her super lækre ret, og det er jo en rigtig dejlig efterårs spise. Jeg har dog et spørgsmål til dig. Da jeg lavede mine kødboller kunne jeg ikke rigtig få dem til at blive faste, og det endte faktisk med, at de nærmest smuldrede, når de skulle over på tallerken. Hvad kan jeg gøre for, at dette ikke sker?

    …og igen, 1000 1000 tak for alle dine lækre opskrifter. Jeg er herinde på din hjemmeside i tide og utide til at finde inspiration. Og så elsker jeg, at alle opskrifterne er til at gå til, og at du også laver retter som en fattig studerende kan være med på. Har du lavet en kogebog eller har du overvejet det, for så vil jeg være den første til at styrte ud og købe den?!

    Mange venlige hilsner
    Cathrine

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Cathrine
    Velbekomme. Det er dejligt at høre, at du kan bruge min blog. Både i tide og utide :) Jeg har ikke lavet en kogebog, men man ved aldrig. Godt at den i hvert fald vil sælge mindst én kopi haha.
    Jeg er ikke helt sikker på, hvad der er gået galt med dine kødboller. Prøv at komme lidt mindre mælk i næste gang. Hvis det ikke hjælper, kan du også tilsætte en spiseskefuld mel. Det skulle løse problemet.
    Kh Nadia

  • Kommentar from Dorte

    VIRKELIG LÆKKER RET :)
    Og tak for en meget inspirerende blok!! Den er fantastisk!!! :)

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Dorte
    Velbekomme. Tak for de pæne ord om bloggen :)
    Kh Nadia

  • Kommentar from hende

    Hvad er hvedebrød?

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære hende
    Det er bare helt alm. brød lavet på hvedemel. Jeg skriver det blot, fordi jeg vil undgå FOR groft brød som rugbrød og den slags.
    Mvh Nadia

  • Kommentar from Eva Lind

    Uh laver det i aften – er så spændt!
    Er det bare mig, der ikke kan se, hvad den anden halvdel af basilikumen skal? :-)

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Eva
    Du har helt ret. Den resterende basilikum skal blot vendes i saucen lige inden servering. Går ud fra, at du gættede dig frem :)
    Kh Nadia

  • […] Kødboller (lammefars) i tomatsovs m. pasta til. Salat af tomater og […]


Svar