Spaghetti med svampesauce og sprød, lufttørret skinke

Spaghetti med svampesauce og sprød, lufttørret skinke
Hvert eneste efterår fortæller jeg mig selv, at nu skal det være: jeg skal på svampejagt! Den kedelige sandhed er dog, at det endnu ikke er sket. Blandt andet fordi det kræver  koordinering med sted, tid, venner, transport og så videre, men også fordi at jeg i mangel af kendskab til danske svampe (og udenlandske for den sags skyld) uden tvivl vil ende med at forgifte mig selv og alle dem, der kommer i nærheden af mit køkken. Heldigvis for mig og andre svampeelskere, der ikke kan kende forskel på grøn fluesvamp og dens spiselige look-alikes, har supermarkederne ofte et godt udvalg af forskellige svampe især i efterårsmånederne, mens man resten af året altid kan få fat i champignons.
Opskriften her er inspireret af den svampebruchetta, jeg skrev om for nogle dage siden. Dengang brugte jeg blandede svampe som kantareller, østershatte og markchampignon, mens jeg denne gang nøjedes med at bruge den bakke champignon, som havde gemt sig på et af køleskabets hylder i nogle dage, og som trængte til at blive spist snarest. Kan man ikke få fat i andre friske svampe end champignon, og man ønsker en lidt mere intens svampesmag, end disse kan levere, så kan man købe en pose tørrede svampe. Blend dem til et fint pulver, og kom en spiseskefuld i saucen med champignon. Det var et trick, jeg lærte af Flemming Rune, formand for Foreningen til Svampekundskabens Fremme, da jeg interviewede ham for et stykke tid siden.

Spaghetti med svampesauce og sprød, lufttørret skinke
Jeg valgte at lave en topping af serranoskinke, som jeg havde stegt sprød i ovnen. Herefter blendede jeg den, inden jeg dryssede den over svampesaucen. Man kan her vælge af bruge bacon i tern i stedet, eller udelade begge dele for en vegetarisk version, som eventuelt kan toppes med lidt parmesanost i stedet.
Saucen er i øvrigt også god til eksempelvis en god bøf eller andet kød, og koger man den en smule mere ind, kan man spise den på et stykke brød.

Spaghetti med svampesauce og sprød, lufttørret skinke

Spaghetti med svampesauce og sprød, lufttørret skinke

No ratings yet
Antal: 2 personer

Ingredienser

  • ½ løg
  • 2 fed hvidløg
  • 250 g champignon eller andre svampe (gerne et mix)
  • en sjat olie
  • 1 – 1 ½ dl fløde
  • 3 spsk portvin (marsala eller lignende)
  • ½ tsk timian (tørret eller frisk)
  • salt og peber
  • spaghetti
  • 3 skiver parmaskinke eller anden lufttørret skinke

Fremgangsmåde

  • Kog spaghettien efter anvisningen på pakken, og steg skinken sprød i en 200 grader varm ovn (husk at holde godt øje med den, så den ikke brænder på). Når skinken er sprødt, blendes eller hakkes den fint.
  • Hak løg og hvidløg, og steg dem et par minutter på en pande ved jævn varme. Imens renses champignon eller svampe, inden de skæres i skiver. Kom dem på panden, og lad dem stege med, indtil de har afgivet alt deres væde. Tilsæt fløde, portvin, timian, salt og peber, og lad det hele simre et par minutter. Er saucen meget bleg, kan man tilsætte en lille smule kulør. Smag til og server oven på spaghetti. Slut af med skinkedrys.
Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
13 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments