Skaldyrsfad med østersvinaigrette og skaldyrssauce

skaldyrsfad

sponseret

Hvad er det allermest dekadente, du kan sætte til livs? Trøfler er naturligvis altid fantastisk, og det samme gælder caviar, men skal både øjne og smagssans mættes, så er der faktisk én ting, som jeg finder en hel del mere dragende: Et skaldyrsfad! Min kæreste beskrev fornylig menuen, som han skulle servere for et selskab på Kong Hans, og i den indgik et skaldyrsfad. Jeg har haft skaldyr på hjernen lige siden, så da jeg atter skulle lave noget lækkert på Eva Solos nye stel, Nordic Kitchen, hvori et stort rundt stentøjsfad med håndtag indgår, var det helt oplagt at anrette de smukke skaldyr på det. Kontrasten mellem det sorte underlag og skaldyrenes farverigdom gør hele herligheden endnu mere uimodståelig, og man spiser som bekendt også med øjnene.
Selv om skaldyr ikke hører til i en helt billige kategori, så kan det faktisk godt gøres uden at slagte sparegrisen. Jeg tror, at hele skaldyrsfadet her, der består af krabbeklør, rejer, østers og jomfruhummere, kostede omkring de 300 kroner hos fiskehandleren. En sjælden gang imellem er det derfor nok overkommeligt for de fleste (og især til nytårsaften, hvor sådan en omgang her ville være vældigt passende). Skaldyrsfadet kan snildt gøre det ud for en forret til 3-4 personer, og så kan du jo passende servere den perfekt rosastegte oksemørbrad med chimichurri til hovedret bagefter.
Husk, at du lige her netop nu kan få rabat på Eva Solos Nordic Kitchen-stel via min egen lille ”foodfanatic store” på deres hjemmeside. Her kan du også se hele stellet i mørkt stentøj og træ, der foruden fadet og tallerknerne brugt her inkluderer mange andre mørke og rustikke serveringsdele til spisebordet.

skaldyrsfad

Skaldyrsfad – sådan gør du

Først og fremmest vælger du naturligvis de skaldyr, du bedst kan lide. Hos fiskehandleren kan du ofte købe kogte skaldyr, men du kan også vælge at gøre det selv. Jeg har her brugt kogte rosérejer købt i Torvehallerne, men koger du selv dine rejer, så skal de blot have et par minutter alt efter størrelse i saltet vand. Giv dem endelig ikke for meget, da de så bliver seje og kedelige. Det gælder i øvrigt også for jomfruhummerne. Hummere er en dyrere spise, men den kan du naturligvis også tage med, hvis lysten skulle gå i den retning.
Østers er fine at servere naturel, men jeg foretrækker den klassiske serveringsmetode, hvor de ledsages af en østersvinaigrette. Det får altså de små bløddyr til at glide nemmere ned hos de fleste (det gør gratinerede østers nu også, men de passer ikke lige ind her).
Rejer, krabbeklør og jomfruhummere er især dejlige med en form for dyppelse til. Du kan blot servere dem med en god mayonnaise, eller gøre som jeg og lave en lækker skaldyrssauce. Den er også baseret på mayonnaise, men rørt op med lidt forskellige sager, så den klæder de delikate skaldyr godt.

østers vinaigrette

Skaldyrsfad med østersvinaigrette og skaldyrssauce

Skaldyrsfad med østersvinaigrette og skaldyrssauce

Imponer dine gæster med dette dekadente skaldyrsfad, eller sæt det på bordet til dig og din udkårne, hvis i trænger til noget lidt ekstra.
Ingen bedømmelser endnu
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 4 store krabbeklør
  • 4 jomfruhummere
  • Vand
  • 2 spsk salt pr liter vand
  • Evt. lidt dild og et par peberkorn til kogelagen
  • Knust is til servering
  • 8 østers
  • 2 håndfulde kogte rejer med skal
  • 1 citron

Østersvinaigrette

  • 1 skalotteløg
  • 1 dl god rødvins- eller sherryeddike

Skaldyrssauce

  • 2 dl god mayonnaise
  • Et par dråber tabasco
  • 1,5 spsk. ketchup
  • 1 sjat worcestershire sauce
  • Lidt citronsaft
  • Salt og peber hvis nødvendigt (bemærk at der allerede er salt i en købt mayo)

Fremgangsmåde

  • Bring en gryde med vand i kog og tilsæt salt, dild og peberkorn. Kog krabbekløerne i cirka 15 minutter, hvis de er relativt store. Små jomfruhummere koger du i samme kogelage. De skal blot have 3 minutter, hvis de er små, og et minut eller to mere, hvis de er lidt større.
  • Lad skaldyrene køle af, og giv eventuelt krabbekløerne et par bank med en kagerulle, så der er nemmere at gå til.
  • Åben østers (skal de spises kort efter køb, kan du eventuelt få din fiskehandler til det. Ellers kræver det en østerskniv, og er du ny i det, kan det hjælpe at tjekke et par videoer ud på Youtube).
  • Anret den knuste is på et flot fad, og læg krabbeklør, jomfruhummere, rejer og østers på det. Skær citronen i skiver og servér den til dit skaldyrsfad sammen med østersvinaigrette og skaldyrssauce.

Østersvinaigrette

  • Pil og hak skalotteløget fint. Bland de med eddike, og lad det stå og trække lidt inden servering.

Skaldyrssauce

  • Bland alle ingredienserne, og smag til efter smag og behag.
Del indlægget
Abonner
Giv besked om
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments