Fiskeforvirret? Så er du ikke alene. Selv mig, der længe har levet af at skrive om mad, kan blive i tvivl, når jeg står ho fiskehandleren. Spørgsmålet, der trænger sig på, er selvfølgelig hvilken fisk, der skal med mig hjem og ende sine dage på mit middagsbord. Der er naturligvis de velkendte kriterier. Fisken skal blandt andet dufte friskt, og øjnene skal være fine og blanke (i modsætning til matte og indsunkne). Men hvad så hvis, du samtidig gerne vil træffe det mest bæredygtige valg, så der også er fisk i havet til fremtidige generationer?
Personligt synes jeg selv, at det er lidt af en jungle. Derfor takkede jeg ja, da WWF (Verdensnaturfonden) før sommerferien spurgte, om jeg ville give dem en hånd med deres netop lancerede klimakampagne. Jeg får en del henvendelser fra forskellige organisationer, der gerne vil have hjælpe til at sprede deres ofte rigtig gode budskaber. Jeg takker dog sjældent ja, da læserne her på bloggen sikkert eksponeres for den slags mange andre steder. Herudover er der heller ikke koblingen mellem maden, som det handler om her på siden, og pågældende budskab.
Bliv klogere på fisk
Lige her gav det dog rigtig meget mening. Hvordan man vælger bæredygtige fisk fanget på den mest skånsomme måde er noget, jeg personligt gerne ville blive klogere på. I dag vurderer forskerne, at mere end 30 procent af verdens fiskebestande er direkte overfiskede. Herudover kan det tilføjes, at hele 60 procent af de øvrige bestande er maksimalt fisket.
Lige her på WWF’s fiskeguide kan du lære meget mere om, hvilke fisk du bør spise, og hvilke mærkninger, du bør kigge efter. Og herudover finder du også bidrag i form af opskrifter på retter med bæredygtige fra både mig, Nicolai Kirk og Claus Meyer.
Stegt rødspætte
Herunder kommer et af mine bidrag, hvor min valgte fisk er rødspætte. Jeg er rigtig glad for den ydmyge rødspætte. Den er både økonomisk at sætte på bordet, lokalt fanget og nem at tilberede. Retten her smager virkelig skønt, selv om den kan bikses sammen på ingen tid. Der er tale om en helt klassisk stegt rødspætte, som blot lige er vendt i mel og stegt på panden. Smørsaucen til er så lækker, at du sagtens vil kunne sætte retten på bordet, når der kommer gæster.
Lyst til flere retter med rødspætte? Tjek også min opskrift på sprøde fiskefileter med tatarsauce.
Rødspætte med brunet smørsauce
Ingredienser
- 4 flåede rødspætter
- Hvedemel
- Olie til stegning
- 25 g smør
- Salt, peber
Brunet smørsauce:
- 2 skalotteløg
- ½ bdt. urter (fx bredbladet persille, dild, purløg, estragon)
- 200 g smør
- 5 spsk. kapers
- 1 citron
- Friskkværnet peber
Fremgangsmåde
- Vend rødspætterne i mel krydret med salt og peber. Steg dem i olie i ca. 4 minutter på hver side. Kom smørklatter i panden, når den ene side er tilberedt, lad dem bruse af, og hæld fedtstoffet over fisken undervejs med en ske, mens den steger færdig.
- Nyd fisken med brunet smørsauce, nye kartofler og dit yndlingsgrønt.
Brunet smørsauce:
- Pil og hak skalotteløg fint. Hak urterne.
- Brun smørret i en gryde, tag gryden af varmen, og kom løg og kapers i. Smag til med citronsaft og peber, og vend til sidst urterne i.