Foto Columbus Leth
Thaisuppe er nok en temmelig bred definition. Især hvis man som jeg er vokset op med en thailandsk mor, eller hvis man på anden måde har et særligt tilhørsforhold til Thailand. Mens jeg på stående fod kun kan komme i tanke om en håndfuld klassiske danske supper, så er jeg stødt på virkelig mange thailandske supper gennem tiden. Både supper lavet af min mor, men også da jeg i en periode arbejdede i Thailand og senere også under ferierejser. Der er wontonsupper, et væld af nudelsupper, klare supper med kødboller og grønt (ikke ulig vores hønsekødssuppe) og cremede kokossupper.
Den måske mest berømte suppe uden for Thailands grænser må unægteligt være tom yam gung, som er en på én gang stærk, sur og let sødlig suppe med rejer, citrongræs, limeblade og galanga. Den forekommer både i klare og cremede udgaver (sidstnævnte kan skyldes både alm. mælk, usødet kondenseret mælk eller kokosmælk). Denne thaisuppe er inspireret af tom yam-suppen, og den smager i al beskedenhed helt sindsygt godt. Især på en årstid som denne, hvor man allermest har lyst til at pakke sig ind i sin dyne og gå i hi, til vejret atter er mildt og venligt.
Thaisuppe med kylling
Suppen her er lavet med kylling, og den er virkelig ideel restemad, hvis du eksempelvis står med en rest kylling fra gårsdagens middag. Har du ikke det, kan du følge fremgangsmåden i opskriften, hvor jeg steger kyllingefileterne i ovnen. Det giver efter min mening det mest saftige resultat, da det er nænsom tilberedning, samtidig med at det giver mulighed for at lade kødet hvile, inden du skærer det ud.
Rejer vil også smage godt i suppen, og hvis du foretrækker en vegetarisk version, kan du sagtens tilsætte ekstra champignons eller svampe samt ikke mindst tomater. Du kan i øvrigt også supplere med ekstra grønt efter smag og behag.
Bemærk, at citrongræs, korianderrødder og limeblade ikke spises. De er kun med for at give suppen smag. Fjern dem eventuelt ved servering, eller gør dine medspisere opmærksomme på dette.
Se min guide til opskriftens eksotiske ingredienser længere nede på siden.
Thaisuppe med kylling, kokosmælk og citrongræs
Ingredienser
- 4 kyllingefileter
- 2 stk citrongræs
- 10 limeblade
- 50 g galanga (kan udelades)
- 3 bird’s eye-chilier (kan erstattes af anden chili)
- 200 g champignon
- 200 g cherrytomater
- 7,5 dl hønsefond/-bouillon
- 2 ds kokosmælk
- 4 spsk Thai chili paste / roasted chili paste
- 2 spsk. tom yam-paste (valgfri)
- 3 spsk. fiskesauce
- 4 spsk limejuice
- Snittet koriander og forårsløg til pynt
- Jasminris til servering (kan udelades)
Fremgangsmåde
- Tænd ovnen på 180 grader.
- Læg kyllingefilterne i et lille fad, hæld en smule vand i det, og dæk fadet med et låg (har du ikke et låg, kan du bruge sølvpapir). Sæt fadet i ovnen i ca. 20-15 minutter, til kødet er gennemstegt. Stegetiden kan variere alt efter den enkelte ovn samt tykkelsen på fileterne. Lad kyllingefileterne hvile i 5-10 minutter, og skær dem så i mundrette stykker.
- Bank citrongræs med bagsiden af en kniv, skær enderne af, og kassér det yderste blad. Skær stænglerne i tre dele på tværs. Riv limebladene i mindre stykker stykker, og skær galanga i skiver. Skær stilken af chilierne. Skær champignon i skiver, og halvér cherrytomaterne.
- Bring fond/bouillon, kokosmælk, citrongræs, limeblade, galanga og champignon i kog i en stor gryde, og lad den simre stille og roligt i 10 minutter. Tilsæt chilipasta, tom yam paste og hele bird’s eye chilier. Bring atter gryden i kog, og smag til med fiskesauce og limejuice (samt evt. ekstra chili paste eller sukker, hvis den mangler sødme). Suppen skal på én gang være sur, stærk, salt og sød. Kom cherrytomaterne i, og lad dem simre med et minuts tid.
- Kom kyllingestykkerne i suppen i lige inden servering, og lun dem igennem hvis nødvendigt. Anret i portionsskåle og pynt med koriander og forårsløg.
- Nyd eventuelt suppen med jasminris.
Ingredienser til thaisuppe
Min opskrift på thaisuppe med kylling indeholder en del specielle ingredienser. Det kan synes som en lang liste, men fordelen er, at de kan holde sig længe, og så får du altså en suppe med autentisk thaismag – the real deal om man vil. Ingredienserne finder du i asiatiske supermarkeder (i København handler jeg typisk i Thai Supermarked på Istedgade eller Denn Jai Market lige bag ved Hovedbanegården). Spørg gerne personalet til råds. De kender helt sikkert produkterne og kan guide dig i den rigtige retning.
- Kokosmælk
- Der kan være stor forskel på kokosmælk. Jeg køber typisk en kokosmælk af mærket Chaokoh og Aroy-D. Dem finder jeg hos asiatiske købmænd, men nogle gange også hos grønthandlere. Fordelen ved disse er, at de tit er ekstra cremede, hvilket jeg godt kan lide i en suppe som denne.
- Tom yam-paste
- Tom yam-paste er egentlig bare en blanding af de klassiske thailandske “suppeurter”, som kommer i en tom yam-suppe. Selv om jeg i forvejen bruger dem alle, så kan jeg godt lidt at tilsætte et par skefulde tom yam-paste for ekstra smag, selv om det ikke er strengt nødvendigt. Bruger du tom yam-paste så kan du i øvrigt sagtens udelade fx galanga, citrongræs eller limeblade (jeg kan dog personligt godt lide at bruge det hele).
- Galanga
- Galanga ligner lidt ingefær, men de to rødder skal ikke forveksles. Mens ingefær varmer på tungen, så har galanga nærmest en svalende effekt. Det gode ved galanga er, at du kan fryse det, du ikke skal bruge nu og her. På den måde har du til de næste gange, du skal lave suppe.
- Thai roasted chili paste
- Det her er en helt mørk chilipasta med sødlig smag. Den bidrager primært med farve og sødme, men synes også, at den giver en god dybde til suppen.
- Birdseye-chili
- De små stærke chilier er noget heftigere end de større jalapenos fra supermarkedet. Fordelen ved de her chilier er, at de kan fryses.
- Kaffir limeblade
- Kaffir limeblade fås typisk enten tørrede eller på frost – gå efter sidstnævnte hvis muligt. De har meget mere smag end de tørrede. Kan du ikke få fat på dem, så kan du i stedet tilsætte lidt ekstra af de tørrede.
Opskriften er oprindeligt udviklet til Boligliv.