Pad thai med tofu, bønnespirer og peanuts

pad thai med tofu - grøn version af thailandske stegte nudler
Foto Chris Tonnesen
Pad thai er en virkelig skøn spise, og man kan måske endda fristes til at kalde den for Thailands nationalret. Min mors hjemland bugner af virkelig mange skønne retter, men pad thai er uden tvivl en af de mest berømte. Jeg har tidligere delt en opskrift på klassisk pad thai, men i disse dage hvor flere og flere spiser grønt, fik jeg lyst til at dele denne version.
Der er der tale om en pad thai med tofu, kinesiske purløg, bønnerspirer og peanuts – og så er der selvfølgelig en autentisk pad thai-sauce. Den er lavet fra bunden af palmesukker, fiskesauce og tamarindpasta. Opskriften på grøn pad thai med tofu finder du i min seneste kogebog 100 Kødfrie Dage, og omdrejningspunktet i bogen er grønne retter, som selv kødspisere (som undertegnede) vil elske. Opskriften her er naturligvis ingen undtagelse.

Autentisk pad thai med tofu

I dag kan du finde mange asiatiske råvarer i almindelige supermarkeder. Det gælder alt fra risnudler til fiskesauce, der indgår her. Skal du lave pad thai, så kræver det dog en tur til et asiatisk supermarked. Her kan du blandt andet købe palmesukker, den rigtige tofu og de søde tørrede radiser (sig til de gode folk i butikken, at du skal lave pad thai. Så kan de nemt guide dig).
Det er også her, at du finder tamarind. Tamarind kan købes tørret i blokke, som skal udblødes i vand inden brug. Riv et par klumper af, og udblød dem i vand en halv times tid i forvejen. Brug gerne varmt eller kogende vand. Så går det hurtigere. Mos det hele godt sammen med fingrene, og pres massen igennem en sigte for at sortere kernerne fra. Konsistensen skal minde lidt om ketchup. Du kan også købe en færdiglavet tamarindpasta.
Skal det gå hurtigt, så kan man også købe en færdig pad thai-sauce. Det har jeg endnu til gode at prøve, men er tiden knap, så er en pad thai med købt sauce bedre end ingen pad thai.

Smag pad thai til ved bordet

I Thailand smager man ofte nudelretter til ved bordet med groft chilipulver (køb thailandsk chilipulver hvis muligt), eddike eller lime/citron, sukker og fiskesauce. På den måde kan den enkelte medspiser få lige præcis den smagsbalance, som denne foretrækker. Jeg vil dog vove at påstå, at der kommer masser af smag i retten fra pad thai-saucen, så det er ikke strengt nødvendigt. Jeg vil dog lige slå et slag for ikke at udelade citron- eller limebåden lige her. Den vil jeg nødigt undvære.
Vil du se flere opskrifter med nudler – så tag et kig lige her.

Pad thai med tofu, bønnespirer og peanuts

Grøn pad thai med tofu, bønnespirer og peanuts

Vegetarisk version af thailandsk pad thai med stegte risnudler, tofu, bønnespirer og urter i en autentisk pad thai-sauce med tamarind.
5 fra 1 stemme
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 100 g palmesukker
  • 4 spsk. fiskesauce
  • 6 spsk. tamarindpasta (se tip i teksten)
  • 2 spsk. lager- eller riseddike
  • 1 tsk. mørk soja
  • 300 g risnudler - 5 mm
  • 1 pakke fast tofu
  • 1 håndfuld saltede peanuts
  • 4 spsk. søde tørrede radiser (kan købes hos asiatiske købmænd, men kan udelades)
  • 2 asiatiske skalotteløg eller 1 almindeligt
  • 2 fed hvidløg
  • 4 æg
  • 100 g kinapurløg (kan købes i asiatiske butikker eller udelades)
  • Smagsneutral olie til stegning
  • 200 g bønnespirer
  • 1 dl vand

TIL SERVERING

  • Limebåde
  • Fiskesauce
  • Groft chilipulver
  • Sukker

Fremgangsmåde

  • Knus palmesukkeret, og kom det i en gryde sammen med fiskesauce, tamarindpasta, eddike og soja. Bring det i kog, og lad det simre, til sukkeret er opløst. Sæt til side.
  • Udblød risnudlerne i varmt vand i 15 minutter, til de er bløde, uden at være tilberedte. Skær tofuen i cirka 1 centimeter store tern. Hak dine peanuts og de søde tørrede radiser, hvis de ikke allerede er hakkede.
  • Pil og hak løg og hvidløg. Slå æggene ud i to skåle, og skær kinapurløgene ud i 2-3 centimeter store stykker. Gem eventuelt lidt større stykker til servering.
  • Du skal stege risnudlerne ad to omgange (hvis du laver til fire personer) og derfor kun bruge halvdelen af ingredienserne under hver stegning. Start med at varme en god sjat olie i en wok, og steg så løg og hvidløg gyldne. Tilsæt tofu, og steg kortvarigt videre. Kom nu risnudlerne i wokken, og stænk lidt vand over (ca. 1-2 spsk). Rør og adskil nudlerne med to paletknive, så de ikke klistrer sammen.
  • Skub nu wokkens indhold til side, så midten er fri, og kom lidt olie på. Kom æg i wokken, rør det sammen, og vend dem herefter sammen med resten af wokkens indhold. Tilsæt tamarindsaucen og tørrede radiser, og rør det hele godt sammen. Kom til sidst bønnespirer og kinapurløg ved – gem lidt til pynt.
  • Portionsanret nudlerne, og top retten med peanuts, lidt ekstra bønnespirer og kinapurløg. Server med limebåde, fiskesauce, sukker og chilipulver, så hver af dine gæster selv kan smage sin portion til.

Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments