Autentisk pad thai | Stegte nudler med rejer

Autentisk pad thai | Stegte nudler med rejer
Pad thai er lynstegte nudler med enten rejer, svinekød eller kylling, som toppes med knuste peanuts. Retten er en klassiker inden for det thailandske køkken, og ingen thairestaurant med respekt for sig selv præsenterer et menukort uden pad thai, som er lige så populær som de sprøde forårsruller og de stegte ris. Har man først smagt retten, forstår man hvorfor.
Der findes en del opskrifter på pad thai, hvor man let og elegant at hopper over de mere eksotiske ingredienser som tamarind. Det er en skam, for det ekstra arbejde, der ligger i rode rundt i asiatiske butikker efter disse, opvejes af smagen af det ægte thailandske køkken. Derfor, og fordi en læser har efterspurgt opskriften, får i her den autentiske udgave, som min thailandske mor har lært mig at lave.

Som beskrevet for et par dage siden i forbindelse med min opskrift på spaghetti vongole, så er mad for mig i høj grad forbundet med minder. Jeg kan muligvis ikke huske en eneste ting fra samtlige timer med Natur/Teknik i gymnasiet, men jeg erindrer tydeligt at sidde på køkkenbordet som lille, hvor jeg “hjalp” min mor med at røre i frikadellefarsen. Jeg var angiveligt til mere besvær end gavn, men hun lod mig alligevel hjælpe til, og det var måske der, min passion for mad blev vækket. På samme måde vækker pad thai minder frem. Jeg er pludselig tilbage på Bangkoks larmende gader og stræder, hvor pad thai sælges fra bittesmå køkkener på hjul. Retten laves mens man venter, og når alle har fået stillet deres trang til pad thai, drager sælgeren videre med sit køkken. En lille portion koster den nette sum af ti baht, hvilket svarer til to kroner.
Autentisk pad thai | Stegte nudler med rejer
Pad thai kan både laves med store kinarejer, kylling eller svinekød. Ofte tilsætter man også tofu. Nudlerne er de brede risnudler, som man kan købe tørret i alle asiatiske supermarkeder.
Som allerede nævnt er tamarind (klik for at læse mere) en vigtig ingrediens i retten. Jeg bruger en blok tamarind, som jeg (med fingrene) blander med vand, ved at ælte tamarinden, indtil jeg har en tyk tamarindsaft, der minder lidt om ketchup i konsistensen. Tamarindsaften er en vigtig del af den sauce, som man starter med at lave. En enkelt gang har jeg forsøgt at snyde, ved at købe en færdig pad thai-sauce, men resultatet blev knap så heldigt, så nu laver jeg den fra bunden hver gang.
Andre eksotiske ingredienser tæller palmesukker og kinesiske purløg, som mest af alt ligner et utroligt langt, fladt og tyndt purløg. Begge dele kan købes i asiatiske forretninger.

Autentisk pad thai | Stegte nudler med rejer

Pad thai

Autentisk opskrift på pad thai med kylling, risnudler, peanuts og kinesisk purløg.
5 fra 2 stemmer
Antal: 4 personer
Forberedelse30 min
Tilberedelse15 min
I alt45 min

Ingredienser

  • tigerrejer ((så mange i ønsker per person))
  • ½ pakke risnudler ((ca. 5 mm))
  • 1 pose kinapurløg ((ca. 100 g))
  • 200 g bønnespirer
  • 4 spsk hakkede søde tørrede radiser ((kan udelades))
  • 4 æg
  • 50 g saltede peanuts
  • 1 fed fed hvidløg
  • 1 asiatisk skalotteløg ((kan erstattes af 1 spsk. hakket rødløg))
  • lime
  • ½ dl olie til stegning
  • 1 dl vand

Pad thai sauce

  • 4 spsk. fiskesauce
  • 6 spsk. tamarindsaft (se teksten foroven for mere indformation)
  • 2 spsk eddike
  • 2 stk. palmesukker (knust (dvs to af de runde klumper, som palmesukker oftes sælges som i pakker af 8))
  • 1 tsk. mørk soyasauce ((se note))

Noter

Jeg foretrækker den kinesiske usødede mørke soja, da den er mere smagsneutral end den thailandske. 

Fremgangsmåde

  • Alle ingredienser til saucen røres og koges godt sammen.
  • Udblød risnudler i varmt vand i 20 min. Rens kinapurløg, og skær dem i 2-3 cm lange stykker. Gem nogle endestykker (ca. 15 cm lange) til pynt. Hak løg og hvidløg, og blend peanuts groft. Hak de søde tørrede radiser, og skær lime ud i både.
  • Risnudlerne er vanskelige at stege. Derfor steges der kun til 2 portioner ad gangen. Derfor gennemgås det efterfølgende 2 gange, hver gang med anvendelse af halvdelen af ingredienserne.
  • Olien opvarmes i wok eller på en stor slip let stegepande, hvor på hvidløg og løg steges gyldent. Tilsæt rejer, og steg indtil de er blevet røde (næsten gennemstegt). Risnudler steges med samtidig med at vandet stænkes over og løftes eller skilles ad med en eller to paletter. Det kan blive nødvendig at tilsætte yderligere olie under stegning af risnudlerne for at undgå, at disse klumper sammen. Skub blandingen til side, kom lidt mere olie på, og slå æggene ud. Steg disse stive sammen med risnudlerne. Saucen og de søde radiser tilsættes. Herefter tilsættes bønnespirer (gem nogle bønnespirer til pynt) og til sidst kinapurløg.
  • Anret 2 portioner på 2 store flade tallerkener. Kom en spiseskefuld hakkede peanuts på risnudlerne. Server med ekstra bønnespirer, kinapurløg og limebåde. Som tilbehør serveres chili pulver, fiskesauce og eventuelt sukker.

Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

35 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments