Pirogger med oksekød og varme krydderier

Pirogger med oksekød og varme krydderier
Der er sikkert mange af jer, som læser med her jævnligt, der holder efterårsferie lige nu. Enten fordi i studerer selv, eller fordi i har børn, som har fri fra skole. Derfor synes jeg, at det er værd at dele denne virkelig lækre opskrift på pirogger med et dejligt, krydret okse- og grøntsagsfyld, som man passende kan bage en ordentlig portion af til fryseren, nu hvor der er tid, og vejret alligevel indbyder til hygge i køkkenet. De er super lækre som en lille eftermiddagssnack, som aftensmad med en god salat eller til at tage med i madpakken.
Det er ikke længe siden, at jeg selv var studerende, og jeg husker tydeligt, at de bedste dage var dem, hvor man havde en madpakke med, hvor der var gjort lidt ekstra ud af den. Det kunne eksempelvis være fyldte madbrød som disse, eller måske en god salat. Og når det var rigtig koldt, kunne jeg også finde på at tage suppe med på termoflaske (hvis nogle skulle få lyst til at gøre det samme, kan jeg varmt anbefale den nemme men smagfulde porre- og kartoffelsuppe). Det eneste problem – for mig i hvert fald – med de rigtig lækre madpakker var, at de ofte allerede var spist, når det blev frokosttid. 

Første gang jeg lavede disse pirogger, var det i en vegetarversion (ja, du læste rigtigt). På grund af krydringen er der stadig masser af knald på smagen, så skulle man have lyst til at udelade kødet, så kan man sagtens gøre det og stadig ende med et fint resultat. Har man lyst, kan man også prøve at erstatte oksekødet med eksempelvis grofthakkede kyllingefileter.
Andre gode bud på fyld modtages med kyshånd.
Pirogger med oksekød og varme krydderier
Fyldet lægges på dejen, og der pensles med æg i kanten.
Pirogger med oksekød og varme krydderier
Piroggerne inden de kom i ovnen. Man kan enten folde dem som her eller blot forsegle kanten ved hjælp af en gaffel.
Pirogger med oksekød og varme krydderier
Det færdige resultat lige efter, at de er taget ud af ovnen.
Opskriften her giver otte mellemstore pirogger. Har man lyst, kan man også lave dem større eller mindre. Juster da bagetid og mængden af fyld derefter.

Pirogger med oksekød og varme krydderier

Pirogger med oksekød og varme krydderier

No ratings yet
Antal: 8 stk

Ingredienser

  • 15 g gær
  • 1,5 dl vand
  • 2 spsk. olie
  • 1 tsk. salt
  • 250 g hvedemel (erstat evt. 1/3 med rugmel)
  • 2 løg
  • 2 – 3 fed hvidløg
  • 1 gulerod
  • 150 g hvidkål eller spidskål (cirka 1/4 af et lille hoved)
  • ca 200 – 250 g hakket oksekød
  • 1 spsk. karry
  • 1 tsk. spidskommen
  • chilipulver efter smag
  • salt og peber
  • 1 æg til pensling

Fremgangsmåde

  • Rør gæren ud i lunket vand og tilsæt halvdelen af olien, salt og mel. Ælt dejen til den er blød og smidig, og sæt den til at hæve tildækket et lunt sted i mindst 30 minutter.
  • Imens forberedes fyldet. Pil og hak løg og hvidløg. Skræl guleroden og riv den groft. Snit kålen fint.I en wok eller i en stor pande varmes resten af olien. Tilsæt karry og brænd den af, inden løg og hvidløg tilsættes. Tilsæt det hakkede oksekød og brun grundigt, og kom så gulerod, hvidkål, spidskommen, chili, salt og peber ved. Lad fyldet stege videre, indtil grøntsagerne er faldet sammen – det tager cirka fem minutter. Smag til med yderligere krydderier, hvis nødvendigt.
  • Ælt dejen godt igennem, og del den i cirka otte stykker, hvis du ønsker små pirogger. Rul dem ud til en cirkel på størrelse med en lille desserttallerken, og kom fyld på den ene halvdel. Pensl med æg i kanten, og vend så dejen over fyldet, så der dannes en halvmåne. Forsegl kanten – enten som på billedet eller ved at bruge en gaffel, og pensl med æg.
  • Læg piroggerne på en bageplade beklædt med bagepapir og bag i en 200 grader varm oven i 10 – 15 minutter, indtil de er sprøde og gyldne.
Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
36 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments