Fra stort set aldrig at bage brød, er jeg blevet typen, der bager op til flere gange om ugen. Ændringen er et direkte resultat af, at jeg har opdaget, hvor nemt det er at bage koldhævede boller! Det inkluderer nemlig hverken dejfingre, en hulens masse mel på bord og tøj, æltning og planlægning. Herudover holder de sig lækre og saftige meget længere end almindelige hjemmebagte boller som de skønne bedstemorboller (som i stedet brillerer på eftermiddagsbordet med en kop varm chokolade med flødeskum). Den type bolle skal helst spises samme dag. Når det gælder de koldhævede boller, er der til gengæld stort set ingen ændring på andendagen. Jeg spiser dem også gerne på dag tre.
Bland gerne med grove meltyper
For at gøre de koldhævede boller lidt sundere, har jeg tilsat både rugmel og havregryn sammen med hvedemelet. Du kan dog også udelukkende bruge hvedemel, hvis det er det, du har på lager. Bemærk blot, at du muligvis skal bruge en anelse mindre vand, da det er min erfaring, at det ikke suger nær så meget. Det betyder ikke det helt store, at du ikke er præcis, når det gælder ratio mellem de tørre og de våde ingredienser. Jeg har sågar manglet 50-60 g mel, da jeg løb tør midt under blandingen af ingredienserne, og det gav blot en anelse saftigere boller.
Bland dejen til koldhævede boller om aftenen
Jeg blander altid dejen til bollerne om aftenen, inden jeg går i seng. Det tager cirka fem minutter. Dagen efter skal dejen blot fordeles i klatter på bagepladen, for derefter at få en tur i ovnen ved høj temperatur. Det er simpelthen så nemt. Arbejdstiden er maksimalt 10 minutter, og det er både aften- og morgen medregnet. Og så er der de mest fantastiske boller til morgenbordet, som store som små vil elske.
Koldhævede boller med rug og havre
Ingredienser
- 10 g gær
- 5,5 dl vand
- ½ tsk. salt ((mere hvis du bruger flagesalt))
- 1 tsk. honning
- 400 g hvedemel
- 100 g rugmel ((kan erstattes af hvedemel))
- 50 g havregryn + lidt til pynt
Noter
Fremgangsmåde
- Rør gæren ud i en smule af vandet, tilsæt resten af vandet sammen med salt og honning. Bland med de resterende ingredienser. Blandingen skal have konsistens som en tyk havregrød. Dæk beholderen, og lad den stå på køl til dagen efter (ca. 12 timer).
- Varm ovnen op til 240 grader varmluft (har du en heftig ovn, kan du nøjes med 220), og fordel dejen i 9-10 stykker med to skeer på en bageplade beklædt med bagepapir. Det er vigtigt, at du ikke rører i den, da lufthullerne skabt natten over helst skal bevares. Drys med lidt havregryn, og bag bollerne midt i ovnen i 12-14 minutter, til de er flot gyldne på toppen.