Kalvegryde med svampe, timian og porter

kalvegryde med svampe og porter
Foto Columbus Leth
I dag kommer opskriften på en virkelig dejlig kalvegryde, som er perfekt her ved indgangen til den altid travle julemåned. Jeg har lavet den til Boligliv, men I skal ikke snydes for den her. Retten kan nemt laves en dag i forvejen og blot lunes, når det er spisetid. Ja, faktisk bliver den kun endnu bedre af at stå en dags tid og trække smag. På den måde er der herlig mad på bordet, selv om du måske har været på julegaveindkøb eller til ungernes Lucia-optog, og tiden til at stå i køkkenet derfor er knap. Du kan selvfølgelig også lave en stor portion og fryse den ene halvdel. Så er der også mad, når der kommer gæster på julevisit, og du hellere vil hygge med dem end at stå i køkkenet.

Undgå julestress

Det med at lave dobbelt og fryse maden ned er virkelig en god ting, når tiden er knap. Det er nok noget, som de fleste med små børn kan nikke genkendende til. Når det gælder at få mad på bordet, så skal man ikke glemme, at en del af tiden går med at planlægge menuen og med indkøb. Ved at lave lidt ekstra sparer du den tid, du ville have brugt på at planlægge og købe ind til en anden ret. Og så er mængden at opvask i øvrigt den samme (selv om gryden måske er lidt større).
Det er selvfølgelig alt sammen nemt at sige. Jeg skal også selv blive bedre til at lave en madplan (og holde den). Men her i december har jeg sat mig for at blive mere struktureret og få planlagt måltiderne (stærkt inspireret af Dorte Bak, som virkelig har styr på alt med familieplanlægning. Se blandt andet dette indlæg om juleambitioner). Hver eneste december synes jeg nemlig, at der er alt for lidt tid til julehyggen, og det ender alt for ofte i trængsel og alarm. Sådan skal det ikke være i år!

Kalvegryde med masser af saft og kraft

Min opskrift på kalvegryde er fyldt med gode sager, som sammen giver stor smagsmæssig dybde. Umamismagen kommer både fra kødet, fra tomatpuréen og ikke mindst fra svampene, og så er der også både kalvefond og porter i.
Du kan bruge de svampe du har lyst til – også helt almindelige champignons. Jeg har i øvrigt brugt frisk timian, men tørret kan fint gå an. En god teskefuld er tilstrækkeligt. Og hvis der ikke lige er kalv i tern i supermarkedet, så kan du også bruge oksekød i tern. I så fald skal retten dog simre lidt længere (2-2,5 time cirka). Tiden kan altid variere alt efter størrelsen på ternene, men naturligvis også hvor meget knald, der er på blusset. Husk derfor altid at tjekke.
Lyst til flere gryderetter? Se også min opskrift på denne lækre langtidssimrede oksegryde eller en altid gode boeuf bourguignon.

Kalvegryde med svampe, timian og porter

Kalvegryde med svampe og porter

Gryderet med kalv i tern, svampe, timian, tomatpure og porter. Nyd den gerne med kartoffelmos eller ris.
4.67 fra 3 stemmer
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 700 g kalvekød i tern
  • Olie til stegning
  • 1 stort løg
  • 3 fed hvidløg
  • 2 spsk. hvedemel
  • 4 spsk. tomatpuré
  • 1 porterøl
  • 3 dl kalve- eller oksefond
  • 3-4 kviste timian + lidt til pynt
  • 2 laurbærblade
  • 500 g blandede svampe (champignon er også fint)
  • 2 æbler
  • Evt. 1 nip sukker
  • Salt, peber

Fremgangsmåde

  • Brun kalvekødet ved høj varme ad flere omgange i olie i en stor gryde, og sæt det til side. Krydr undervejs med salt og peber.
  • Pil og hak løg og hvidløg. Kom lidt ekstra olie i gryden hvis nødvendigt, og sautér begge dele ved jævn varme, til løgene er klare. Kom kødet tilbage i gryden sammen med hvedemel, og rør det grundigt sammen. Tilsæt nu tomatpuré, øl, fond, timian og laurbærblade. Bring gryden i kog, og skum af. Skru ned for varmen, læg låg på gryden, og lad den simre stille og roligt.
  • Rens svampene, mens gryderetten simrer. Skær dem ud i mundrette bidder, og sauter dem i olie på en pande, til tager farve. Krydr dem med salt og peber. Kom dem herefter i gryden, og lad dem simre med, til kødet er mørt. Smag til med salt og peber samt eventuelt et nip sukker.
  • Skær æblerne ud i både, og kassér kernehuset. Kom æblerne på den færdige ret ved servering sammen med timianblade.
  • Server eventuelt kalvegryden med kartoffelmos, ris eller godt brød og en sprød salat.

Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments