Jomfruhummersuppe

jomfruhummersuppe - den bedste opskrift på intens bisque på skaldyr
Igår fik jeg min veninde, som er vegetar, til aftensmad. Det var hende, der for nyligt havde stillet op med den helt store middag, da jeg besøgte hende. Hun sagde, at hun ville kigge ned til mig direkte efter fredagsbaren på universitetet, hvor hun læser kinesisk. Jeg foreslog selvfølgelig at gå i køkkenet og lave et eller andet lækkert. Eller foreslog er måske så meget sagt; jeg konstanterede højt, at jeg ville gå i køkkenet (og så måtte hun sådan set bare acceptere det eller ej).
Jeg kan ikke helt huske hvorfor, men havde en frygtelig lyst til at lave noget med jomfruhummer. Muligvis stammer lysten fra en artikel, jeg læste for nylig om jomfruhummerfangt på Læsø, og hvordan denne lækre, danske delikatesse primært sælges til udlandet.  Aftenens middag endte altså med at bestå af en helt og aldeles fantasisk jomfruhummersuppe, mens hovedretten (som kommer på bloggen senere) var et par dejlige pandestegte ørredfileter med brunet smør, hvori jeg havde blandet persille, hvidløg, kapers og citronsaft. Desserten bestod af en ‘old school’ citronfromage. Efter spisningen var jeg er mæt, glad og træt – og indså desuden, at jeg under to dages madlavning har formået at bruge en hel liter fløde (gisp!). Men men men, det var det hele værd – både kalorier, madlavning, indkøb og overtræk (og her taler vi ikke om den slags af chokolade).

Selve opskriften på jomfruhummersuppe er inspireret af Spise med Price, men jeg har tilføjet et par ændringer. Jeg har ændret den en smule. I deres opskrift bruges der dog pastis eller pernod til flamberingen. Jeg valgte at bruge brandy (dvs en cognac fremstillet udenfor Cognac-området i Frankrig), da jeg havde set cognac i flere andre opskrifter med jomfruhummere. Ellers fulgte jeg  opskriften til punkt og prikke, og den endte med at smage forrygende. Jeg kan KUN anbefale at prøve den. Vil endda gå så langt som til at sige, at det nok er den bedste suppe, jeg endnu har lavet. Nu da jeg har mange af indredienserne i huset, overvejer jeg sågar at lave en dobbeltportion og fryse den ned, inden fløden kommes i. Så har jeg perfekt gæstemad til en dag, hvor tiden er knap.
Mod på flere opskrifter med skaldyr? Tjek også opskriften på grillet jomfruhummer eller gratineret hummer.

Jomfruhummersuppe

Jomfruhummersuppe

Lækker og cremet jomfruhummersuppe - perfekt til nytårsaften og andre dage, hvor du gerne vil gøre lidt ekstra ud af maden. Opskriften her passer som en forret til 4 personer. 
5 fra 1 stemme
Antal: 4 personer
Forberedelse25 min
Tilberedelse30 min
Hviletid10 min
I alt55 min

Ingredienser

  • 8 jomfruhummere
  • olie
  • 2 fed hvidløg (hakket)
  • 2 tsk paprika
  • 2 tsk timian
  • 1 spsk tomatpuré
  • ½ dl cognac/brandy
  • ½ fennikel i tern (gem lidt af den grønne top til pynt)
  • 1 løg i tern
  • ½ porre i tern
  • ½ persillerod i tern
  • ½ flaske hvidvin
  • ½ l fiskefond eller terning plus vand
  • 2,5 dl piskeføde
  • 1 knust hvidløg
  • en anelse persille
  • salt og peber
  • 1-2 spsk. cognac ((til tilsmagning - valgfri))

Fremgangsmåde

  • Tag jomfruhummerne ud af skallerne, og fjern den sorte tarmstreng. Dette gøres nemt ved at skære ryggen på langs og vippe den ud med en lille kniv. Jomfruhummerskallerne er ret hårde, så jeg kan anbefale, at man bruger gummihandsker. Gem skalerne (alt skal bruges - selv hovederne)  i én skål og jomfruhummerhalerne i en anden - sidstnævntes dækkes og stilles i køleskabet.
  • Varm noget olie i en stor gryde. Kom jomfruhummerskallerne i, og steg dem ved høj varme, mens de knuses lidt med en træske. Tilsæt hvidløg, timian og paprika, og lad det stege lidt med. Tomatpure tilsættes dernæst. Nu gælder det flamberingen. Hæld cognac ved, og sæt ild til gryden, mens den rystes let (vær opmærksom på, at emhætten ikke må være tændt. Hvis der desuden, som hos jeg, er meget lidt plads mellem emhætte og kogeplade, kan du med fordel stille gryden på et skærebræt på bordet og flambere derfra, da flammerne efter min erfaring kan blive lidt høje).
  • Herefter tilsættes grøntsagerne, og der røres godt. Når de har stegt med lidt hældes fiskefond og hvidvin ved. Det hele simrer i cirka 25 minutter. Sluk så blusset, og lad den stå og trække i 10 min. Si herefter hele suppen, og tilsæt fløde efter smag. Hvis du synes, at suppen godt må smage af lidt mere, så koges den bare yderligere ind. Smag til med salt og peber efter den er kogt ind (så man ikke risikerer, at den bliver for salt). Jeg valgte også at tilsætte lidt cognac til sidst, hvilket virkede rigtig godt.
  • Steg så jomfruhummerhalerne i en anelse olie, hvori man har lagt et knust hvidløgsfed. Steg dem ganske kort. Et eller to minutter burde kunne gøre det. Drys med lidt friskhakket persille og smag til med salt og peber.
  • Anret suppen i en skål med de stegte jomfruhummerhaler i midten og en lille dusk fennikeltop ovenpå. Server med godt brød og en god hvidvin.

Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
25 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments