Lækker og cremet jomfruhummersuppe - perfekt til nytårsaften og andre dage, hvor du gerne vil gøre lidt ekstra ud af maden. Opskriften her passer som en forret til 4 personer.
5 fra 1 stemme
Servings: 4personer
Forberedelse25 minuttermin
Tilberedelse30 minuttermin
Hviletid10 minuttermin
I alt55 minuttermin
Ingredients
8jomfruhummere
olie
2fedhvidløg(hakket)
2tskpaprika
2tsktimian
1spsktomatpuré
½dlcognac/brandy
½fennikel i tern(gem lidt af den grønne top til pynt)
1løg i tern
½porre i tern
½persillerod i tern
½flaskehvidvin
½lfiskefond eller terning plus vand
2,5dlpiskeføde
1knust hvidløg
en anelse persille
salt og peber
1-2 spsk. cognac ((til tilsmagning - valgfri))
Fremgangsmåde
Tag jomfruhummerne ud af skallerne, og fjern den sorte tarmstreng. Dette gøres nemt ved at skære ryggen på langs og vippe den ud med en lille kniv. Jomfruhummerskallerne er ret hårde, så jeg kan anbefale, at man bruger gummihandsker. Gem skalerne (alt skal bruges - selv hovederne) i én skål og jomfruhummerhalerne i en anden - sidstnævntes dækkes og stilles i køleskabet.
Varm noget olie i en stor gryde. Kom jomfruhummerskallerne i, og steg dem ved høj varme, mens de knuses lidt med en træske. Tilsæt hvidløg, timian og paprika, og lad det stege lidt med. Tomatpure tilsættes dernæst. Nu gælder det flamberingen. Hæld cognac ved, og sæt ild til gryden, mens den rystes let (vær opmærksom på, at emhætten ikke må være tændt. Hvis der desuden, som hos jeg, er meget lidt plads mellem emhætte og kogeplade, kan du med fordel stille gryden på et skærebræt på bordet og flambere derfra, da flammerne efter min erfaring kan blive lidt høje).
Herefter tilsættes grøntsagerne, og der røres godt. Når de har stegt med lidt hældes fiskefond og hvidvin ved. Det hele simrer i cirka 25 minutter. Sluk så blusset, og lad den stå og trække i 10 min. Si herefter hele suppen, og tilsæt fløde efter smag. Hvis du synes, at suppen godt må smage af lidt mere, så koges den bare yderligere ind. Smag til med salt og peber efter den er kogt ind (så man ikke risikerer, at den bliver for salt). Jeg valgte også at tilsætte lidt cognac til sidst, hvilket virkede rigtig godt.
Steg så jomfruhummerhalerne i en anelse olie, hvori man har lagt et knust hvidløgsfed. Steg dem ganske kort. Et eller to minutter burde kunne gøre det. Drys med lidt friskhakket persille og smag til med salt og peber.
Anret suppen i en skål med de stegte jomfruhummerhaler i midten og en lille dusk fennikeltop ovenpå. Server med godt brød og en god hvidvin.