foodfanatic.dk

  • Hjem
  • Abonnér
  • Opskrifter
  • Kogebøger
  • Om mig
  • Kontakt

Gammeldags rødkål til julebordet

17. december 2016 by foodfanatic 5 Comments

Gå til opskrift Print opskrift

Gammeldags rødkål opskrift

Rødkål, den uundværlige ledsager til både flæskestegen og andestegen, er nok en af de ting, som rigtig mange køber på glas. Men alle, der har smagt ægte gammeldags rødkål ved, at intet slår den hjemmelavede. Der skal ikke lyde nogle hellige toner herfra. Det har vi i min familie også været tilbøjelige til. Nu skal det dog være slut, for det er kun jul én gang om året, men vigtigst af alt, så smager den hjemmelavede rødkål mange gange bedre end den købte. Når det så ovenikøbet er helt utroligt nemt at lave, så er der virkelig ingen undskyldning for ikke at lave den selv. Det eneste reelle arbejde i en portion hjemmelavet rødkål er sådan set at snitte kålbladene så fint eller groft, som du foretrækker det. Jeg kan godt lide, at den er nogenlunde fin, men ikke så fin som den fra glas. Den må gerne have lidt struktur, og så foretrækker jeg ikke at koge den helt i smadder. Man kan godt lade den simre længere tid end de i alt 40-50 minutter, som jeg gør, hvis man foretrækker det. Tilsæt da blot lidt vand, hvis den koger helt tør. 

Jeg har allerede en opskrift på hjemmelavet rødkål her på bloggen, som jeg lavede for en del år siden, mens jeg boede i Irland. Den smager virkelig dejligt, men den er ikke helt traditionel, da man derovre ikke kan fremskaffe ribssaft. Denne opskrift er dog lige præcis, som jeg forestiller mig, at min vestjyske farmor kogte rødkålen op til jul. Jeg har dog også tilsat en lille smule varme krydderier, som giver lidt ekstra julesmag. Rødkålen kan med fordel laves et par dage før, den skal spises. Lun den da blot forsigtigt op, og gerne med en skefuld fedt fra anden eller flæskestegen.

Gammeldags rødkål
Pin Recipe
Print
5 fra 1 stemme

Hjemmelavet rødkål

Klassisk opskrift på hjemmelavet rødkål - uundværligt på julebordet til både flæskesteg, and og gås. 

Ingredienser

  • 1 mellemstort rødkål
  • 50 g smør
  • 1 dl lagereddike
  • 2 dl ribssaft
  • 50 g sukker
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk stødt allehånde
  • 1 lille kanelstang
  • 2 stk stjerneanis

Sådan gør du

  • Tag de yderste par blade af rødkålshovedet, skær kålen i fire dele på langs, og snit den så fint eller groft, som du foretrækker det.
  • Smelt smørret i en gryde, kom kålen ved, og lad den stege ved jævn varme i cirka 5 minutter, til den begynder at falde lidt sammen. Hæld nu de resterende ingredienser i gryden, og lad kålen simre under låg ved svag varme i ca. 20 minutter. Tag låget af, og lad det simre i yderligere i 20-30 minutter, til væden næsten er fordampet.
  • Smag til sidst med ekstra eddike, sukker eller salt hvis nødvendigt. Tilsæt også gerne en skefuld eller to af fedtet fra din andesteg eller flæskesteg.
  • Fjern kanelstang og stjerneanis inden servering.

Noter

Lav gerne rødkålen dagen før. Det gør kun smagen endnu bedre. 
Overskydende rødkål kan fryses. 

 

Fik du læst:

Porchetta - langtidsstegt italiensk rullesteg med friske urter
Sommerfrikassé med kylling og asparges
Foodfanatics julefavoritter
Panang karry med kikærter, blomkål og gulerod

Filed Under: Julemad, Opskrifter, Tilbehør Tagged With: hjemmelavet rødkål, jul, julemad, julemiddag, rødkål

« Andesteg med appelsinsauce: Canette a l’Orange
TV-Køkken: Sådan laver du den perfekte andesteg »

Comments

  1. mormormedstiletter says

    17. december 2016 at 21:02

    Uhhhmmmmm, jeg skal da også lige prøve din opskrift denne jul, selvom jeg er i Spanien og må kokkererer med hvad jeg kan finde af de rigtige, danske ingredienser:-)

  2. foodfanatic says

    18. december 2016 at 12:27

    Kære Mormormedstiletter
    Det lyder dejligt med jul i Spanien. Prøv at kigge på den anden opskrift på rødkål, som jeg henviser til. Den kan man lave, hvis du ikke kan få ribssaft.
    Bedste hilsner
    Nadia

Trackbacks

  1. TV-køkken: Saftig flæskesteg med sprøde svær | foodfanatic.dk siger:
    18. december 2016 kl. 12:43

    […] Oksekød i panang karry (panang neur)JordbærtrifliMit TV-Køkken #3: Bagt torsk med asiatiske svampe og ingefærGammeldags rødkål til julebordet […]

  2. Anderillette | foodfanatic.dk siger:
    22. december 2016 kl. 10:16

    […] langtidsstegte andesteg storhitter som sædvanligt disse dage, og det samme gælder opskriften på gammeldags rødkål og risalamande. Men da det også lige nu er planlægningstid for de mange julefrokoster, som finder […]

  3. Medister med æble, kartofler, løg og salvie - skøn og billig opskrift siger:
    23. november 2018 kl. 11:01

    […] Sønderjylland hos svigerfamilien. Her kom der så sent som forrige weekend medister på bordet med rødkål. Nøj, hvor var det […]

Skriv et svar Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Social

Seneste nyt

juleporchetta med svesker og æble

Juleporchetta med æbler, svesker og løg

kalvegryde med øl

Kalvegryde med svampe, timian og porter

pakkekalender med 24 spiselige gaver

Spiselig pakkekalender fra Copenhagen Food

calzone med oksekød og ost

Calzone – Indbagt pizza med kødsovs og frisk mozzarella

karrysuppe med croutoner

Karrysuppe med hjemmelavede croutoner

Mine kogebøger

km_forside-1-1 Forside_FoodFanatic -Presse-1

Arkiver

Copyright

Billeder og tekst fra www.foodfanatic.dk er beskyttet af loven om ophavsret. Opskrifter må gerne bringes på andre blogs, hvis der krediteres med link til www.foodfanatic.dk, og teksten ikke kopieres direkte. Billeder må aldrig benyttes uden forudgående skriftlig aftale.

Privatlivspolitik

Læs vores privatlivspolitik.

Copyright foodfanatic.dk · Copyright by Shay Bocks ·