Rabarberkage

Rabarber vækker nok for mange af os minder om lange, varme dage, og de første, spæde røde stængler, som trænger igennem jorden, signalerer overgangen fra forår til sommer. Det er her, fra slutningen af maj og gennem hele juni, at de er bedst. Herefter indeholder rabarberstænglerne så megen oxalsyre, at man kan mærke det på tænderne. Det kan dog modarbejdes ved at servere rabarberdesserter med flødeskum, is eller lignende.

Lige netop rabarber var en af de ting, som vi ikke havde hjemme i køkkenhaven, da jeg voksede op. Hver sommer blev bærbuskene trimmet, og så blev der lavet solbærsyltetøj til den helt store guldmedalje. Vi dyrkede også jordbær, men normalt var disse bær for få og for lækre (og min søster og jeg for lækkersultne og for hurtige) til, at vi nænnede at lave jordbærmarmelade ud af dem. I dag ville jeg sørge for at have en rabarberplante og ellers lade jordbær og rabarber indgå en smagfuld alliance sammen med deres samlede vægt i sukker, som jeg gjorde fornylig, da jeg havde en bakke irske jordbær, som skulle bruges nu og her. Ved at tilsætte rabarber får man ikke blot en yderst velsmagene marmelade – den bliver også billigere at producere, hvis man som jeg må nøjes med butikkernes udbud af frugt og grønt.

Selv om rabarber egentlig er en grøntsag, så bruger vi den mest i desserter, hvor dens syrlighed giver et perfekt modspil til det søde. Prøv at bruge rabarber i muffins med hvid chokolade, som jeg blev foreslået for nylig her på bloggen, eller i de evigt populære tærter, eller gør som jeg gjorde igår og bag en kage. Når først rabarberen er renset og skåret i 2 centimeter lange stykker, så tager kagen ingen tid at bikse kagen sammen.

Kagen smager intet mindre end skønt. Den er både saftig, sød og syrlig, mens det sukker, som drysses på toppen lige inden, den kommer i ovnen, giver et knasende sprødt låg, som giver en god kontrast til alt det bløde.

Jeg havde glemt alt om den hjemmelavede vaniljeis, jeg havde i fryseren, da jeg serverede kagen i går, så i stedet fik den følgeskab af flødeskum, men man kan sagtens spise den, som den er, eller gøre som briterne som ofte serverer varm eller kold custard til deres frugtkager.

Ingredienser

 • 160 blødt smør
 • 180 g sukker + 2 spsk ekstra til at drysse på toppen af kagen
 • 3 æg
 • 1 tsk vaniljeessens eller vaniljesukker
 • 150 g hvedemel
 • 50 g stødte mandler
 • 2 tsk bagepulver
 • 250 g rabarber, renset og skåret i 2 cm lange stykker
 • evt 2 spsk flormelis til at drysse på inden servering

Pisk smør og sukker cremet og tilsæt et æg ad gangens, mens der fortsat piskes. Tilsæt vanilje og  rør grundigt. Bland mel, stødte mandler og bagepulver og rør det i dejen, som hældes i en smurt springform. Tryk rabarberstykkerne ned i dejen og drys med sukker.

Bag kagen i cirka 30 – 35 minutter i en 180 grader varm ovn. Kagen er færdig, når man stikker en stegenål eller lignende ned i kagens midterste punkt, og den kommer ud ren. Lad kagen køle af, drys eventuelt med flormelis og server med cremefraiche, flødeskum, vaniljeis eller custard.


Fik du læst:

Comments

 1. says

  Jeg er en stor rabarberfan, og har adskillige poser med rabarberstykker liggende i fryseren – hvis jeg nu en dag får lyst til en kage som denne :-)

 2. foodfanatic says

  Kære Signe
  Jeg er kun lidt misundelig på din fryser fyldt med rabarber ;) Og rabarberkage smager bare fantastisk. Faktisk burde man altid have et lager. Må hellere få købt nogle flere, mens de stadig er gode.
  Kh Nadia

 3. Anja says

  Hold da op – der blev jeg lækkersulten IGEN ;) Min svigermor har også sikret, at jeg har et dejligt lager i frysenren, men jeg skal helt sikkert selv have plantet rabarber og jordbær i min have, når jeg får sådan en.
  Kram Anja

 4. foodfanatic says

  Kære Anja
  Hvor skønt. Jeg går nu og overejer, om jeg mon ikke kan have en plante på altanen næste år :) God weekend.
  Kh Nadia

 5. says

  Hvor ser den lækker ud Nadia; ikke mindst på grund af dine smukke billeder. Hvilket objektiv bruger du egentlig?

 6. says

  Kære Nadia

  Det var bare en skøn kage. Vi er totalt forspiste nu. Jeg serverede den med en kugle lakrids-is og lidt rabarbersirup – det var en himmelsk kombination :-D

  Kh Malou

 7. foodfanatic says

  Kære Kristina
  Mange tak. Jeg bruger sådan et 50 mm 1.8 f objektiv. Ud fra dine billeder, så er det vist noget lignende, du bruger?
  Kh Nadia

 8. foodfanatic says

  Kære Malou
  Hvor er det dejligt at høre. Jeg er også helt vild med den :) Det lyder lækkert med det rabarbersirup. Uhm.
  Kh Nadia

 9. says

  Hej Nadia. Du har ret; jeg bruger et 35mm 1,8 f objektiv for tiden. Måske skulle jeg overveje at investere i et 50mm også for dine billeder er da bare underskønne!

 10. foodfanatic says

  Kære Kristina
  Mange tak :)Jeg er i hvert fald glad for det.
  Kh Nadia

 11. Madglad says

  Virkelig lækker opskrift. Jeg kom en del flere rababer i, ca. 350 gr., hvilket også fungerede super godt. Kagen blev mere “svampet” end det ser ud til at din er på billedet.

 12. foodfanatic says

  Kære Madgglad

  Mange tak for din kommentar og tippet med de ekstra rabarber. Den slags er altid god viden :)

  Mvh Nadia

 13. says

  hej .

  jeg skriver for og fortælle dig denne kage er skøn,
  jeg er kok og kostvejleder, laver aldrig normalt usunde kager, kun denne kage, som er himmelsk.
  Må jeg ligge den på min hjemme side,?
  venligst anita

 14. foodfanatic says

  Kære Anita
  Dejligt at høre at du synes om opskriften. Du må du gerne lægge opskriften på din hjemmeside, så længe du formulerer med dine egne ord og bruger eget billede samt linker til min blog.
  Kh Nadia

 15. Carina says

  Hej!
  Jeg er godt nok spændt på udfaldet. Plejer man ikke at skulle gøre noget med rabarberne inden brug? F.eks. ligge i sukker eller tilsættes noget anti-syre ell.?! Jeg håber det bliver godt for jeg skal bruge kagen imorgen på en sheltertur hvor folk hungrer efter noget godt ved bålet :o) Super fed side i øvrigt!
  Kh, Carina

 16. foodfanatic says

  Kære Carina
  Nej, bare i med dem. Håber den blev god :)
  Kh Nadia

 17. Laila says

  Hej. Ser lækkert ud. Mine rabarber er frosne. Ska de tø op eller direkte i:)

 18. foodfanatic says

  Kære Laila
  Jeg tror egentlig godt, at du kan komme dem i fra frosne, men jeg skal dog lige indskyde, at jeg endnu ikke selv har prøvet det. Lad mig endelig høre, hvordan det gør, hvis du kaster dig ud i det.
  Mvh Nadia

 19. Annelise Glud says

  Kagen ser lækker ud, den må jeg prøve, men du skriver stødte mandler? Mener du smuttede mandler kværnet til mel?
  Vh. Annelise

 20. Anne Sophie says

  Hej Annelise

  Det gjorde jeg og det blev supergodt.

  Mvh. Anne Sophie

 21. foodfanatic says

  Kære Annelise
  Beklager det sene svar. Ja, det er helt korrekt.Du kan også bruge mandelmel.
  Mvh Nadia

 22. Dorte Beck says

  Hej Nadia

  Når du omtaler en springform – hvilken størrelse bruger du så?

  Tak på forhånd for svar:)

  Mvh
  Dorte

 23. foodfanatic says

  Kære Dorte
  Jeg kan faktisk ikke lige huske, hvilken størrelse, jeg har brugt, men hvis du bruger noget i retning af de 20 cm, så går det nok. Det har kun betydning for højden af kagen.
  Mvh Nadia

Trackbacks

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>