Reklame – sponseret af Dansukker
Nogle gange går december op lidt for meget i deadlines, der skal nås inden alle går på juleferie, gaveræs, trængsel og alarm. Er jeg alene med denne følelse? For mig er bivirkningen, at den der eftertragtede julestemning kan være svær at finde frem. Ja, det var i hvert fald indtil en kær veninde snappede et billede af julekagebagning og babymadning på én gang. Ja, hvor der er vilje, er der vej, som man siger.
Måske er julestemningen i virkeligheden et tilvalg, man skal tage, og så må man ellers blæse på vasketøjsbunken eller de ubesvarede mails for en kort stud. For så lang tid behøver det ikke at tage at lave noget ultra-julet, der giver mulighed for at glemme førnævnte trængsel og alarm for en stund. Det kan være et dejligt glas gløgg (se i øvrigt opskriften på den helt vidunderlige hvide gløgg med hyldeblomst) eller at smække benene op og nyde ens favorit-julefilm. Eller for madører som mig – og sikkert også dig fordi du læser med herinde, så kan det være at trække stikket en times tid eller to og gå i køkkenet for at lave julebag.
Det var lige præcis, hvad jeg gjorde i forbindelse med fremstillingen af de her peberkager. Findes der noget mere julet? Opskriften er udgivet i samarbejde med Dansukker, hvis produkter jeg i forvejen er flittig bruger af, hver gang jeg har bygget peberkagehuse. Det er efterhånden lidt af en tradition i min familie, og min søster spurgte mig så sent som i går, om det ikke snart var på tide, at vi lavede endnu et. At vi begge har nået 30’erne er ingen hindring for den barnlige glæde, man får af at bygge og ikke mindst pynte et peberkagehus.
Mindre kan dog heldigvis også gøre det, hvis man kun lige har en time eller to. Peberkagerne er nemlig super nemme. Det bedste er dog næsten, at du ikke behøver at lade dejen hvile, inden du udstikker dem.
Peberkager med variation
Til fremstillingen de af de peberkager har jeg både brugt mørk muscovado-sukker og svensk mørk sirup fra Dansukker. Begge dele er med til at give peberkagerne en flot farve, som giver en fin kontrast til glasuren. Du kan dog også bruge lys muscovado-sukker eller brun farin, hvis det lige netop er det, du har på lager, mens siruppen også kan byttes ud med lys sirup.
Peberkager – klassisk opskrift på krydrede julesmåkager med pynt
Ingredienser
- 200 g smør
- 175 g brun farin
- ¾ dl mørk sirup
- 450 g hvedemel (plus lidt til udrulning)
- 1 nip salt
- 1 tsk. stødt ingefær
- 1 tsk. stødt kanel
- 1/2-1 tsk. hvid peber
- 1 tsk. stødt kardemomme
- 1,5 tsk. natron
Glasur:
- 200 g flormelis
- 1 æggehvide
- Evt. madfarve og andet spiseligt pynt
Noter
Fremgangsmåde
- Smelt smør, brun farin og sirup i en gryde. Sæt til side.
- Bland alle de tørre ingredienser i en skål, og kom den varme sukkermasse i. Rør dejen sammen, til den samler sig. Tilsæt ekstra hvedemel, hvis dejen er for våd (pas på fingrene, hvis du laver den med små børn – den kan godt være lidt varm i starten). Rul den herefter ud på et meldrysset bord til cirka 3-4 mm tykkelse. Udstik dejen med dine favorit-kageudstikkere (se tip).
- Kom peberkagerne på en bageplade med bagepapir, og bag dem ved 200 grader i cirka 5 minutter, til de er flot gyldne. Husk at alle ovne er forskellige, så hold øje med dem.
- Afkøl peberkagerne, og pynt dem efter smag og behag.
- Skal du ikke pynte dem med det samme, så bemærk, at de skal være helt kolde, før du kommer dem i en lufttæt beholder.
Glasur:
- Bland flormelis med æggehvide, og del den evt. op i to eller flere portioner, hvis du ønsker at farve noget af glasuren. Kom den herefter straks sprøjteposer samt evt. madfarve, og kom glasuren i sprøjteposer.