Hvid gløgg med hyldeblomst, vanilje og varme krydderier

Hvid gløgg


Glædelig første søndag i advent. Selv om vi ikke engang har ramt december endnu, så er jeg allerede i endnu mere julestemning, end jeg var i fjor. Det hænger sandsynligvis sammen med, at jeg blandt andet bor inde midt i byen nu med den smukkeste julepynt, der lyser gaden op i aftenmørket. Hjemmet bærer endnu præg af, at vi for nylig er flyttet ind, så for at give hyggenfaktoren lidt ekstra her til første søndag i advent, så pynter en hjemmelavet juledekoration nu på bordet ved siden af.
Der er nok rigtig mange forskellige måder, hvorpå man markerer dagen rundt omkring i Danmark. Der er adventsgaver, juletræsjagt og måske endda gaveindkøb, for dem der er i god tid. Andre fejrer det i familiens skød med æbleskiver og gløgg, erfarede jeg, da jeg spurgte ud på bloggens Facebook-side tidligere i dag. Det gav mig seriøse gløgg-cravings, og det er netop hvad der har inspireret dagens indlæg. Her får I nemlig en virkelig dejlig, varmende og velsmagende opskrift på hvid gløgg lavet på blandt andet hvidvin, hyldeblomstsaft, vanilje og citrus. Den er helt igennem skøn, og så er den et fantastisk alternativ til den mere klassiske gløgg, som du kan støde på rigtig mange gange i løbet af december måned. Har du lyst til at spice den endnu mere op, så kan du tilsætte en lille sjat rom. 
Opskriften lavede jeg til Politiken i fjor, da jeg fik til opgave at komme med fire alternativer til den røde gløgg. Du kan se de øvrige tre opskrifter ved at klikke dig ind Politikens hjemmeside lige her. 
Skal du servere den hvide gløgg for gæster, så kan du sagtens forberede en del af opskriften i forvejen. Følg blot opskriften frem til det punkt, hvor du kommer hvidvinen i. Vent gerne med det, til gæsterne kommer. Alternativt kan du lave den helt færdig, mens pas på, at den ikke kommer op at koge, mens du har travlt med andre ting. Det vil være en skam at koge al alkoholen væk.
Nyd gløggen med eksempelvis æbleskiver eller dit favorit-julebag.

Hvid gløgg med hyldeblomst, vanilje og varme krydderier

Hvid gløgg med hyldeblomst, vanilje og citrus

Virkelig lækker og nem opskrift på hvid variant af gløgg. Versionen her er med hyldeblomstsaft, hvidvin, citrus og varme krydderier. Nyd den med dit favoritjulebag. 
5 fra 8 stemmer
Antal: 6 personer
Forberedelse5 min
Tilberedelse25 min
I alt30 min

Ingredienser

  • 1 dl sukker ((gerne rørsukker))
  • 1 dl vand
  • 2,5 dl hyldeblomstsaft ((ikke koncentreret))
  • 2 kanelstænger
  • 2 stjerneanis
  • Skallen fra 1 økologisk citron
  • Skallen fra 1 økologisk appelsin
  • 1 vaniljestang
  • 4 kardemommefrø ((kan udelades))
  • 1 flaske hvidvin
  • 1 lille håndfuld rosiner (- gerne lyse)
  • 50 g mandelsplitter

Fremgangsmåde

  • Kom sukkeret, vand, hyldeblomstsaften og krydderierne samt citron- og appelsinskal i en gryde, som er stor nok til at kunne rumme hvidvinen.
  • Flæk vaniljestangen på langs, og skrab kornene ud. Kom dem gryden sammen med de tomme stænger, og bring den i kog. Lad grydens indhold simre i små 20 minutter og sigt eventuelt (jeg gør dog ikke).
  • Tilsæt nu hvidvinen, rosinerne og mandelsplitterne, og bring atter op til lige under kogepunktet. Gryden må ikke komme i kog efter, at du har tilsat hvidvinen.
Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments