Lækre og lette æbleskiver

Æbleskiver

Jeg fejrer anden søndag i advent med årets første æbleskiver. Disse lækre små kugler er både lette, luftige og særdeles velsmagende. Indtaget sammen med et glas gløgg (eksempelvis denne her skønne hvide gløgg med vanilje, citrus og hyldeblomst) til at skylle hele herligheden ned, er det næsten umuligt ikke at komme i julestemning.

Luftige æbleskiver

For at få en let og luftig dej, pisker jeg æggehviderne, inden de kommer i dejen, som herefter hældes i æbleskivepanden, hvor de vendes forsigtigt, så snart bagsiden er sprød og gylden, og kanterne er blevet faste. Det er vigtigt, at de piskede æggehvider forsigtigt vendes i dejen, så luften bevares. Det er netop det, der gør æbleskiverne lette og luftige. 

For at lette processen med at få dejen over i æbleskivepandens huller, kommer jeg den i øvrigt i en kande. Så er det nemt at hælde den de rigtige steder hen i æbleskivepanden. Du kan dog også fint bruge en stor ske eller en suppeøse, hvis du ikke lige har en egnet kande. 

Æbleskiver

Æbleskiver med variation

Har du lyst, kan du variere æbleskiverne ved at tilsætte eksempelvis kardemomme eller vanilje. Du kan også fylde små stykker æble i dem, men lige i dag havde jeg mest lyst til den helt almindelige version, jeg fik som barn.

Dengang var det dog oftest købte æbleskiver, og det er lidt en skam, for de er faktisk helt vildt nemme at lave, og når først kærnemælken er i hus, så kan de typisk laves ud fra et helt almindeligt basislager.

Æbleskiver i æbleskivepande

Hjemmelavede æbleskiver

Lækre og luftige hjemmelavede æbleskiver.
5 fra 1 stemme
Antal: 30 stk

Ingredienser

  • 250 g hvedemel
  • ½ tsk. natron
  • ½ tsk. kardemomme (valgfri)
  • 3 æg – delt i blommer og hvider
  • 4 dl kærnemælk
  • 1 spsk. sukker
  • Et lille nip salt
  • Smør til stegning

Fremgangsmåde

  • Vend alle de tørre ingredienser sammen, pisk kærnemælken i lidt efter lidt og tilsæt til sidst æggeblommer.
  • Pisk æggehviderne stive og vend forsigtigt i dejen.
  • Varm æbleskivepanden, kom lidt smør i hullerne og hæld dejen i. Sørg for, at dejen ikke kommer helt op til kanten, da den hæver lidt undervejs.
  • Når kanterne er faste, og bunden er blevet gylden, vendes æbleskiverne med et træspyd, en tandstik eller lignende. Bag færdig, kom i et ovnfast fad og forsæt med resten af dejen.
  • Hold evt. de færdige æbleskiver lune i ovnen, indtil resten er færdige, og server med syltetøj og flormelis.
Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments