Annonce

Rabarberkage

Rabarberkage


Rabarber vækker nok for mange af os minder om lange, varme dage, og de første, spæde røde stængler, som trænger igennem jorden, signalerer overgangen fra forår til sommer. Det er her, fra slutningen af maj og gennem hele juni, at de er bedst. Herefter indeholder rabarberstænglerne så megen oxalsyre, at man kan mærke det på tænderne. Det kan dog modarbejdes ved at servere rabarberdesserter med flødeskum, is eller lignende.
Lige netop rabarber var en af de ting, som vi ikke havde hjemme i køkkenhaven, da jeg voksede op. Hver sommer blev bærbuskene trimmet, og så blev der lavet solbærsyltetøj til den helt store guldmedalje. Vi dyrkede også jordbær, men normalt var disse bær for få og for lækre (og min søster og jeg for lækkersultne og for hurtige) til, at vi nænnede at lave jordbærmarmelade ud af dem. I dag ville jeg sørge for at have en rabarberplante og ellers lade jordbær og rabarber indgå en smagfuld alliance sammen med deres samlede vægt i sukker, som jeg gjorde fornylig, da jeg havde en bakke irske jordbær, som skulle bruges nu og her. Ved at tilsætte rabarber får man ikke blot en yderst velsmagene marmelade – den bliver også billigere at producere, hvis man som jeg må nøjes med butikkernes udbud af frugt og grønt.

Rabarberkage


Selv om rabarber egentlig er en grøntsag, så bruger vi den mest i desserter, hvor dens syrlighed giver et perfekt modspil til det søde. Prøv at bruge rabarber i muffins med hvid chokolade, som jeg blev foreslået for nylig her på bloggen, eller i de evigt populære tærter, eller gør som jeg gjorde igår og bag en kage. Når først rabarberen er renset og skåret i 2 centimeter lange stykker, så tager kagen ingen tid at bikse kagen sammen.
Kagen smager intet mindre end skønt. Den er både saftig, sød og syrlig, mens det sukker, som drysses på toppen lige inden, den kommer i ovnen, giver et knasende sprødt låg, som giver en god kontrast til alt det bløde.
Jeg havde glemt alt om den hjemmelavede vaniljeis, jeg havde i fryseren, da jeg serverede kagen i går, så i stedet fik den følgeskab af flødeskum, men man kan sagtens spise den, som den er, eller gøre som briterne som ofte serverer varm eller kold custard til deres frugtkager.

Rabarberkage

Rabarberkage

Rabarberkage

4 fra 1 stemme

Ingredienser

  • 160 blødt smør
  • 180 g sukker + 2 spsk ekstra til at drysse på toppen af kagen
  • 3 æg
  • 1 tsk vaniljeessens eller vaniljesukker
  • 150 g hvedemel
  • 50 g stødte mandler
  • 2 tsk bagepulver
  • 250 g rabarber (renset og skåret i 2 cm lange stykker)
  • evt 2 spsk flormelis til at drysse på inden servering

Fremgangsmåde

  • Pisk smør og sukker cremet og tilsæt et æg ad gangens, mens der fortsat piskes. Tilsæt vanilje og  rør grundigt. Bland mel, stødte mandler og bagepulver og rør det i dejen, som hældes i en smurt springform. Tryk rabarberstykkerne ned i dejen og drys med sukker.
  • Bag kagen i cirka 30 – 35 minutter i en 180 grader varm ovn. Kagen er færdig, når man stikker en stegenål eller lignende ned i kagens midterste punkt, og den kommer ud ren. Lad kagen køle af, drys eventuelt med flormelis og server med cremefraiche, flødeskum, vaniljeis eller custard.
Del indlægget
Abonner
Giv besked om
32 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments