Rabarbertærte

Rabarbertærte
Jeg fejrede i går forårets komme med denne skønne rabarbertærte, som blev indtaget efter et festligt måltid bestående af hummer, dampede blåmuslinger og ovnstegte grøntsager. Rabarbertærte og rabarberkage er begge sager, som jeg forbinder med forår og sommer. Desuden er rabarber særligt gode lige nu, da de senere på sommeren indeholder en del mere oxalsyre, som man kan mærke på tænderne.
Rabarbertærtens dej stammer fra denne æbletærte, og den er helt utroligt lækker, sprød og meget lettere end de traditionelle mørdeje. Lav den gerne aftenen i forvejen eller som minimum en time før, den skal bruges, så den har tid til at hvile i køleskabet. Jo længere den får lov til at hvile, des nemmere er den at arbejde med. Det er især vigtigt, hvis man kaster sig ud i fletlåg, som jeg gjorde. Man kan, hvis man vil, lave et rigtigt gitterværk, men jeg havde i min iver ikke tålmodighed til dejstrimler, der falder fra hinanden, så de blev blot lagt på må og få. Da dejopskriften passer til en tærte, som dækkes fuldstændigt med dej, er der muligvis en smule dej til overs. Dette kan eventuelt bages i et par mini-tærteforme eller lignende, indtil de er sprøde og gyldne. Lav herefter en vaniljecreme, der blandes med flødeskum, og læg jordbær på toppen.
Jeg brugte et ret dybt tærtefad, så jeg valgte at bruge 700 gram rabarber i stedet for de 500 gram, jeg nøjedes med sidst. Man kan dog sagtens nøjes med 500 gram, hvis tærtefadet er lille, eller hvis det lige passer til det bundt, man har fået fingre i. I så fald nøjes man med 100 – 110 gram sukker.

Rabarbertærte
De smukke rabarberstængler skæres i cirka to centimeter store stykker og drysses med sukker blandet med kartoffelmel og vaniljekorn.
Rabarbertærte
Vaniljekornene kan eventuelt erstattes med en teskefuld vaniljesukker, eller den kan helt udelades.
Rabarbertærte
Fyldet dækkes af et fletlåg. Jeg har blot lagt dem på må og få, men har man tålmodighed til det, flettes dejstrimlerne sammen på klassisk vis.
Rabarbertærte
Efter 50 minutter i ovnen.
Ingredienser til dejen

  • 225 g smør
  • 50 g sukker
  • 2 æg
  • 350 g mel

Ingredienser til fyldet

  • 700 g rabarber
  • 140 g sukker
  • 1½ spsk kartoffelmel
  • kornene fra ½ stang vanilje (valgfri)
  • 1 æg til pensling

Bland smør og sukker sammen til en ensartet masse. Kom herefter æggene i og pisk grundigt (gerne med håndmixer). Hæld gradvist melet i mens der fortsat piskes. Hæld dejen ud på et bord og ælt den sammen til kugle, som pakkes ind i bagepapir. Lad dejen hvile på køl mindst en time – eller gerne natten over.
Opvarm ovnen til 180 grader alm. ovn/160 grader varmluftsovn.
Rens rabarber, og skær dem i cirka 2 centimenser store stykker. Bland sukker med kartoffelmel og kornene fra en halv stang vanilje.
Rul cirka halvdelen af dejen ud på et meldrysset bord, og kom den i en tærteform. Kom rabarber ovenpå tærtedejen, og fordel til sidst sukkeret over. Rul den resterende dej ud, og lav et fletlåg, som forsigtigt lægges over.
Pisk ægget og pensl dejen. Bag tærten midt i ovnen i cirka 45 – 55 minutter. Dæk med et stykke sølvpapir, når den er gylden (jeg plejer at gøre det efter cirka 25 minutter).
Server med cremefraiche, flødeskum eller vaniljeis.
Tip: Hele dejen kan laves i en foodprocessor. Følg blot samme fremgangsmåde som anvist foroven.

Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
Abonner
Giv besked om

Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

40 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments