Gammeldags æblekage med flødeskum

Gammeldags æblekage med æblekagerasp eller makroner og flødeskum er en af efterårets store glæder i mormorkøkkenet. 

gammeldags æblekage med æblekagerap og flødeskum
Jeg elsker gammeldags æblekage med æblekagerasp (eller makroner når humøret er til det) og rigelige mængder flødeskum! Præcis ligesom bladene på træerne, der skifter farve netop nu, så markerer årets første portion for mig, at det er blevet efterår.
Hvis du er så heldig at være indehaver at et bugnende æbletræ, så er det bare om at komme i gang. En af de skønne ting er, at du nemt kan lave en stor omgang æblegrød, nu du er i gang. Det, som du ikke bruger nu og her, kan du nemlig fryse ned i mindre portioner til senere brug. Og er der ikke lige plads i fryseren (det kender de fleste med små køkkener nok til), så smager æblegrøden også skønt som topping på yoghurt, til pandekager eller i morgengrøden.

Æbler til gammeldags æblekage

Det er ikke ligegyldigt, hvilket æble du benytter til opskriften. Det skal helst være et madæble som eksempelvis Belle de Boskoop, Ingrid Marie, Elstar, Cox Orange eller Filippa. De bidrager både med den rigtige konsistens og med syre.
Det kan være svært at huske, hvilke æbler der er madæbler, og hvilke der er spiseæbler. Flere af dem er i øvrigt gode til begge dele. Jeg sørger derfor altid lige for at google de sorter fra danske æbleavlere, som er til rådighed, når jeg handler ind. Hos blandt andet Sæson er der gode beskrivelser af sorterne. Til portionen her brugte jeg Filippa, og det blev virkelig godt.

Flere æbledesserter

Hvis du ligesom jeg er helt tosset med æbledesserter, så tjek også lige min opskrift på verdens bedste æblekage. Den er ligesom gammeldags æblekage en favorit her i huset. De her bagte æbler med marcipanfyld er også skønne, og så tager de vitterligt nul komma fem at bikse sammen.

Gammeldags æblekage med flødeskum

Gammeldags æblekage

Helt klassisk opskrift på gammeldags æblekage med æblekagerasp og flødeskum. Hvis du foretrækker makroner, kan du benytte dem i stedet.
5 fra 5 stemmer
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 800 g æbler (gerne Belle de Boskoop, Filippa, Cox Orange eller Elstar)
  • ½ dl vand
  • 2 spsk. sukker
  • ½ vaniljestang (eller 1 tsk. vaniljesukker)
  • 0,25 l piskefløde
  • 150 g æblekagerasp (eller makroner)

Fremgangsmåde

  • Skræl æblerne, og skær dem i tern. Kassér kernehuset.
  • Kom æbleternene i en gryde sammen med vand, sukker og kornene fra vaniljestangen. Læg låg på, bring gryden i kog, og lad æblerne simre ved svag varme i ca. 15 minutter, til de er møre. Rør i dem med jævne mellemrum. Smag til med ekstra sukker, hvis nødvendigt, og lad æblegrøden køle helt af.
  • Pisk fløden til skum, og anret æblemos, rasp og flødeskum lagvist i en stor skål eller i portionsglas.

Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments