Bagte jordskokker med rucola, pinjekerner og pesto

Bagte jordskokker er en virkelig skøn spise, og det er næsten uanset hvordan, du serverer den. Du kan sagtens spise rå jordskokker – fx skåret i tynde skiver og tilføjet en salat. Og du kan også lave en lækker jordskokkepuré eller jordskokkemos til efterårets og vinterens simremad. Den klassiske jordskokkesuppe er også altid et hit. Tilberedning af jordskokker i ovn er dog nok min favorit, når det gælder jordskokker.

Bagte jordskokker med ekstra sødme

Ovnstegningen er nemlig med til at fremhæve den lille rodfrugts naturlige sødme og nøddearomaer. Og giver du den et godt stykke tid i ovnen bliver de næsten karamelliserede, og strukturen bliver sej. I nogle andre retter er den seje struktur ikke ønskeligt (det gælder eksempelvis en fiskefrikadelle). Lige når det gælder bagte jordskokker er det dog i stedet noget, som gør dem endnu mere lækre. I opskriften her steger jeg jordskokker ved 200 grader i 30-40 minutter.

Er tiden til det, kan du dog med fordel skrue ovnens temperatur ned på eksempelvis 160-170 grader. Det forlænger stegetiden. Præcis hvor længe kan – som med alt anden ovnmad – variere. Her spiller størrelsen på dine jordskokkestykker ind, men den enkelte ovn kan også variere. Prøv at give jordskokkerne 15-20 minutter længere i ovnen

Brug jordskokker med skræl

Jordskokker kan både spises med og uden skræl. Det er min erfaring, at det er lidt mere tidskrævende at bruge dem med skræl, da denne skal børstes grundigt inden tilberedning. Det er bedst med en god hård grøntsagsbørste, men til nød kan du bruge en helt ny grydesvamp. Sørg da for at skylle jordskokkerne grundigt bagefter.

Ved at bruge jordskokkerne med skræl undgår du madspild, samtidig med at du får et ekstra skud vitaminer gennem skrællen.

Der er dog selvfølgelig også situationer, hvor ovenstående ikke gælder. Skal du eksempelvis lave en jordskokkepuré, så er den klart flottest, hvis du skræller jordskokkerne inden kogning.

Bagte jordskokker med rucola, pinjekerner og pesto

Salat med bagte jordskokker, rucola, pinjekerner og pesto

5 fra 3 stemmer

Ingredienser

  • 1 kg jordskokker
  • Olie
  • 25 g pinjekerner
  • 65 g rucola
  • 1/2 glas pesto (ca. 75 gram)
  • Parmesanflager til pynt
  • Salt, peber

Noter

  • Du kan evt. udskifte nogle af jordskokkerne med andre rodfrugter som knoldselleri, pastinakker eller persillerødder.
  • Brug gerne persille- eller basilikumspesto til salaten.

Fremgangsmåde

  • Skrub jordskokkerne rene, og skær dem i grove skiver.
  • Vend dem med olie, salt og peber, og fordel dem i et ovnfast fad.
  • Steg dem gyldne og sprøde i ovnen ved 200 grader i cirka 30-40 minutter.
  • Rist pinjekernerne på en tør pande, til de tager farve.
  • Vend jordskokkerne med pesto, og anret dem på et fad sammen med rucola og pinjekerner.
  • Top til sidst med parmesanflager.

5 gode grunde til at spise jordskokker

Udover at smage fantastisk, så er der faktisk også mange andre gode grunde til at spise jordskokker. De er nemme at tilberede, de koster ikke alverden, og så er det en råvare, som dyrkes lokalt af danske grøntsagsavlere. Men en af de allerbedste grunde til at sætte flere jordskokker på menuen er deres sundhedsmæssige kvaliteter.

Jordskokker kan hjælpe med at sænke kolesterolet i kroppen

Jordskokker er en god kilde til jern (det er især gavnligt, hvis du hovedsageligt spiser grønt)

Jordskokker har en blodtrykssænkende funktion (takket være knoldens bakteriebekæmpende egenskaber)

Jordskokker er en god kilde til magnesium ( som har en positiv indvirkning på både hjerte og på stressniveauet)

Jordskokker ineholder stoffet inulin, som holder blodsukkeret stabilt. Det har også en gavnlig effekt for vores tarmflora.

Opskriften er udviklet til magasinet Boligliv.

Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments