Foto Chris Tonnesen
I dag kommer der en virkelig simpel, men lækker sommerret på bloggen – pasta med tomatsauce med friske tomater, chili, hvidløg, basilikum og parmesan. Den er fra min kogebog Kødfri Mandag. Jeg må ærligt erkende, at opskriften her var endt i glemmebogen for mit vedkommende. Det var lige indtil en læser fornyligt berettede, at lige netop denne ret ofte var på menuen hjemme hos dem.
Jeg har de seneste år udviklet rigtig, rigtig mange opskrifter. Flere end jeg kan tælle. Opskrifterne har både været til egne bøger, men også til alt fra Politiken og Mad & Bolig til TV2 og Torvehallerne. Især har dog også mine bidrag Nemlig.com’s målstidskasser udvidet mit efterhånden enorme arkiv af opskrifter. Fordelen ved de mange opskrifter er, at de bliver både nemmere at lave og bedre med erfaringen. Ulempen er, at rigtig mange retter kun bliver lavet én gang eller meget sjældent hjemme hos mig for jeg altid er på vej mod noget nyt. En af dem er retten her, og det er altså en skam. For det første smager den virkelig dejligt. Det er altid det vigtigste. Det skal dog også nævnes, at den samtidig er nem at lave, samtidig med at der er plads til den i selv det strammeste husholdningsbudget. Der er altså rigtig mange gode grunde til at sætte den på bordet.
Den perfekte pasta med tomatsauce
Opskriften passer naturligvis perfekt på menuen hos dem, der gerne vil skære ned på kødforbruget. Er det dog lidt svært at undvære, kan du altid servere nogle små italienske kødboller til.
Når en ret er så simpel som denne, er det vigtigt at vælge de bedste råvarer, som budgettet tillader. Tomater er i sæson netop nu, så lige på den front er det slet ikke så svært. Brug gerne flere forskellige tomater som blomme- og cherrytomater, og skær dem ud efter størrelse. Cherrytomater skal blot halveres, mens blommetomater deles i kvarte. Vælg også så vidt muligt den bedste tomatpassata, du kan få fingrene i. Kan du ikke finde tomatpassata, som er mosede tomater (typisk) solgt på glas, så kan du fint bruge hakkede tomater på dåse i stedet.
Pasta med tomatsauce med friske tomater, hvidløg, chili og basilikum
Ingredienser
- 300 g linguine eller anden pasta
- 500 g små tomater
- 1 chilipeber
- 1 bdt. basilikum
- 1 lille løg
- 2 fed hvidløg
- 2 spsk. olivenolie
- 2 spsk. smør
- 2,5 dl tomatpassata
- ½ dl fløde
- 1 dl kogevand fra pastaen
- 1 nip sukker
- Citronsaft
- Parmesan
- Salt, peber
Fremgangsmåde
- Kog pastaen i letsaltet vand, til den er al dente.
- Skær tomater i en passende størrelse, hak chilipeberen, og pluk basilikumsbladene. Pil og hak løget og hvidløgene. Varm olie og smør i en stor pande, og sautér løget, hvidløgene og chilien i et par minutter, uden at det tager farve. Tilsæt tomater, sautér videre i to minutter, og tilsæt tomatpassata, kogevand fra pastaen og fløde. Smag til med sukker, citronsaft, salt og peber, og vend pastaen og basilikumsbladene i.
- Servér med rigelige mængder parmesan.