Langtidsstegt lammebov med urter, hvidløg og ansjoser

Langtidsstegt lammebov

Foto Sarah Coghill

Påsken er lig med sammenkomster med venner og familie, og det betyder som altid dejlig mad på bordet. For mig betyder det også travlhed på bloggen, hvor retter som lammekølle, hønsesalat og karrysalat storhitter. Derfor tænker jeg, at det er på tide at få endnu en lækker ret med lam på bloggen – denne gang er der tale om langtidsstegt lammebov med urter, hvidløg og anjoser, som jeg lavede til smagogbehag. Bare rolig, lammestegen kommer ikke til at smage af fisk. Ansjoserne bidrager blog med salt og ekstra umamismag. 
Men hvorfor er det nu lige, at vi spiser lam til påske? Det handler ikke, som mange muligvis går rundt og tror, om hvornår lammene er slagteklare. I stedet er der en sammenhæng mellem det, vi spiser, og påskens religiøse budskab. Ifølge folkekirken.dk blev Jesus ofret som et uskyldigt lam, og i Biblen bliver han ofte omtalt som Guds Lam. Lammet bliver derfor brugt som symbol på Jesus i både salmer og i kirkekunst. I sidstnævnte vil man ofte spotte et hvidt lam med en rød fane, der symboliserer Jesus efter opstandelsen. Hele historien om offerlammet har rod i fortællingen om Moses og de ti plager, som skulle presse Farao til at befri israelitterne fra slaveriet i Egypten. Moses bad sit folk om at slagte et lam og mærke deres hjem med dets blod, så de blev forbigået, da dødens engel tog resten af landets førstefødte med sig. Offerlammene reddede altså israelitterne fra den sidste af de 10 plager.

Billigere alternativ til lammekølle

Tilbage til opskriften på langtidsstegt lammebov. Udskæringen er et dejligt og lidt billigere alternativ til lammekøllen, som er lammets bagben. Boven kommer fra forbenet og er lidt sejere end køllen, men efter længere tids tilberedning ved lav temperatur bliver kødet super lækkert og mørt. Det kan være en god idé at købe en udbenet lammebov, da den bliver nemmere at skære ud bagefter. I så fald kan du fylde den med lidt urter eller smøre en del af urte- og ansjosblandingen på og derefter binde den op med kødsnor.

Langtidsstegt lammebov med urter, hvidløg og ansjoser

Langtidsstegt lammebov med urter, hvidløg og ansjoser

5 fra 1 stemme
Antal: 6 personer

Ingredienser

  • 1 lammebov (ca. 1½–2 kg)
  • 3-4 rosmarinkviste
  • 3-4 timiankviste
  • 10 fed hvidløg
  • 2 ansjoser
  • ½ dl olivenolie
  • 1 kg kartofler
  • 2 løg
  • 5 dl hønsefond
  • Salt, peber

Fremgangsmåde

  • Pil halvdelen af hvidløgene og stød i morter til en fin pasta sammen med ansjoser, rosmarinkviste. Bland med salt, peber og olivenolie og smør på lammeboven.
  • Skær kartofler ud i tynde skiver, evt. på et mandolinjern, og skær løg i tynde skiver. Læg lagvis i et ovnfast fad og krydr med salt og peber undervejs. Læg laurbærblade og de resterende hvidløgsfed ved, hæld fond over og drys med timian. Dryp en smule olivenolie over.
  • Sæt lammeboven oven på kartoflerne og bag i en 120° ovn i 6 timer. Skru til sidst ovntemperaturen op på 225°, til lammeboven og kartoflerne er gyldne.

Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments