Langtidsstegt lammebov med skysauce

langtidsstegt lammebov med rosmarin og skysauce

Påskesøndag er lige på trapperne, så det er kun passende med endnu en lammeopskrift på bloggen. Der findes allerede nogle stykker. Lammekøllen er et hit her op til Påske, og det samme gælder den voldsomt mundvandsdrivende lammekrone. Men også retter som lancashire hotpot eller den irske nationalret irish stew er virkelig lækre. De er måske især værd at give en chance, hvis du endnu ikke har prøvet kræfter med dem. Sidste sætning kan måske ganske misvisende få det til at lyde som om, at madlavning med lam er en besværlig bedrift. Det er dog min erfaring er, at det forholder sig lige omvendt. Lam er noget af det lækreste, smagfulde kød, man kan få fingrene i efter min mening. Udskæringer som lammekølle eller lammebov er tilmed så lette at lave, at selv køkkennovicer kan frembringe de mest fantastiske måltider uden besvær.

Lammebov er ganske enkelt lammets forben, og det har en del bindevæv. Derfor egner en lammebov sig særligt godt til langtidsstegning. Jeg havde fået fingrene i en lækker udbenet sag på cirka 1,6 kilo, som fik lov til at hygge sig i ovnen i cirka fem timer. De første 4,5 time under sølvpapir ved 125 grader. Herefter blev sølvpapiret taget af, og ovnen blev skruet op til 225 grader. Lidt under en halv time senere var lammestegen smukt gylden. 

Inden jeg kom så langt, var lammeboven blevet gnedet med en blanding af blandt andet frisk rosmarin, hvidløg og anjoser blendet med olivenolie. Ansjoser som krydderi til lam lyder måske en anelse mærkværdig, men det er en kombination favoriseret af nogle af verdens bedste kokke som Heston Blumenthal fra The Fat Duck og Dinner by Heston Blumenthal. Jeg lover, at lammestegen ikke kommer til at smage af fisk. Ansjoserne tilfører blot en smagsmæssig dybde, som almindeligt salt ikke kan hamle op med. Når det er sagt, så kan lammeboven nu sagtens laves uden. Den vil smage godt under alle omstændigheder.

lammebov med rosmarin, hvidløg, ansjos og skysauce

Lammebov med skysauce

Man kan naturligvis servere lammekølle eller lammebov med en god tzatziki eller måske endda fetadippen haydari. Intet slår dog en rigtig god sauce lavet på væden fra det fad, som lammet er blevet stegt i. Jeg havde fyldt fadet med hvidløg og et par løg skåret i både samt et stort glas rødvin. Sammen med resten af væden, der havde samlet sig efter de 5 timer i ovnen, blev der lavet den lækreste skysauce.
Hvis man gerne vil være helt sikker på, at man ikke løber tør for sauce, kan man koge noget rødvin og eventuelt fond ind i en gryde for sig, som man så blander med væden fra det ovnfaste fad. Pas dog på med at salte saucen, inden den er smagt til. Krydderierne, som lammeboven er blevet gnedet ind, drypper nemlig ned i fadet under stegning, så derfor kan der være rigelige mængder salt i allerede. Er den lidt for salt, er tilføjelsen af reduceret vin et godt trick, men ellers kan man også tilsætte lidt vand og/eller en anelse sukker, inden saucen jævnes.
Jeg serverede den langtidsstegte lammebov med kartoffelmos blandet med de ovnbagte hvidløgsfed fra faddet, skysaucen og ærter a la francaise.
Opskriften passer til cirka seks personer, alt efter hvor stor en lammebov man får fat i. Det betyder ikke det store, om den er udbenet eller ej, men er den en helt del tungere end de 1,6 kilo, kan man eventuelt lige give den en halv time ekstra ved de 125 grader.

Langtidsstegt lammebov med skysauce

Langtidsstegt lammebov med rosmarin og skysauce

Skøn og nem opskrift på langtidsstegt lammebov med masser af smag fra blandt andet rosmarin og hvidløg. Med til opskriften hører den lækreste skysauce. 
5 fra 1 stemme
Antal: 6 personer

Ingredienser

 • 1 lammebov
 • Et par kviste frisk rosmarin
 • 1 tsk. tørret timian (valgfri)
 • 3 ansjoser
 • 1 helt hvidløg + ca. 8 fed hvidløg
 • 0,5 dl olivenolie
 • 3 dl rødvin
 • 1 løg
 • Salt, peber

Fremgangsmåde

 • Indstil ovnen på 125 grader. Læg lammeboven i et ovnfast fad.
 • Pil nålene af rosmarinkvistene og sæt en smule til side . Blend resten med anjoser, timian, et par hvidløgsfed og olie. Kom salt og peber i og gnid blandingen ind i lammeboven. Skær et par lommer i kødet og fyld med små stykker hvidløg og rosmarin. Er lammeboven udbenet, kan man også lægge lidt i midten. Sørg blot for, at den er snøret sammen, inden den skal steges.
 • Halver det hele hvidløg. Pil løget, skær det i både og læg det og hvidløg i fadet. Hæld rødvin ved og dæk fadet med sølvpapir, så der dannes et tætomsluttende låg. Steg i 4,5 – 5 timer og tag fadet ud af ovnen. Kasser sølvpapiret og hæld væden over i en gryde. Skru ovnen op på 225 grader og steg, indtil lammeboven er smukt gylden. Det tager cirka 20 – 25 minutter. Lad lammeboven hvile i mindst 15 minutter inden udskæring.
 • Når væden er taget fra laves saucen. Bland eventuelt med reduceret rødvin og/eller fond, smag til med salt, peber og en lille smule sukker, inden saucen jævnes med majsstivelse rørt ud i vand. Inden servering kan løgbådene fra fadet eventuelt tilsættes.
 • Server med yndlingskartoflerne og eksempelvis ærter a la francaise.
Del indlægget
Abonner
Giv besked om
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments