Lancashire hotpot

Lancashire hotpot

Denne opskrift på lam og kartofler i fad, også kendt som Lancashire hotpot, smager så skønt, at den fremover vil være et hyppigt indslag på menuen, både til hverdag, da retten er hurtig at lave, sund og økonomisk, men også når der er gæster til middag, da den i alt sin enkelthed ganske simpelt smager formidabelt.

Det er en af de retter, som jeg længe har luret på, og da jeg atter returnerede til Dublin, faldt jeg over en gammel udgave af Delicious Magazine, som havde lige netop denne ret på forsiden. Selv om både England og Irland ikke ligefrem er kendt for deres kulinariske udfoldelser, så må jeg ærligt indrømme, at jeg er stor fan af lige netop dette køkken. Jeg er muligvis ikke helt upartisk, men retter som kyllingepie, trifili, beef wellington og beef & guiness pie gør mig glad. For mig er det ‘comfort food’, når det er bedst. Det samme gælder ovenstående ret, som stammer fra det nordlige England, nærmere bestemt Lancashire, som navnet afslører.

Lidt internetresearch fortalte mig, at retten menes at stamme fra midten af det 19. århundrede, hvor kvinder satte retten over om morgenen, inden de drog ud for at arbejde i byens bomuldsindustri. Det betød, at maden var klar, når familien kom hjem fra arbejde mange timer senere. Der er også historier om, at retten blev spist af byens fineste, når galopbanen skulle besøges. Viklet i et tæppe kunne retten nemlig holde sig varm længe.

Lancashire hotpot kan laves på mange måder. Nogle opskrifter indeholder lammenyrer, lammeskank og rødvin med en betydeligt længere stegetid. Denne opskrift er dog en hel del enklere. Her nøjes der med noget rimeligt mørt lammekød, så stegetiden forkortes, som blandes med bouillon eller fond, løg og gulerødder. Selv om opskriften her er simpel, så går man ikke på kompromis med smagen. Efter hele retten var sat til livs lød konklusionen fra den anden side af bordet (jeg beklager stødende ordvalg): “This is delicious as hell. And I wasn’t even hungry!”

Lancashire hotpot

Kartoffelskiver lægges i et ovnfast fad, og fyldet hældes ovenpå.

Lancashire hotpot

Endnu et lag kartoffelskiver lægges på.

Lancashire hotpot

Kartoffel- og lammefadet efter en lille time i ovnen.

Lancashire hotpot

“Åbnet”.

Lancashire hotpot

Lancashire hotpot serveret med dampet broccoli og ærter.

Opskriften her passer til cirka fire personer og stammer oprindeligt fra Delicious Magazine.

Lancashire hotpot

Lancashire hotpot

Ingen bedømmelser endnu
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 500 g lammesteaks eller lammekoteletter
  • 3 spsk mel
  • olie til stegning
  • 1 løg
  • 2 små gulerødder
  • 3 dl hønsebouillon/hønsefond
  • 1 spsk worchestershire sauce
  • et par kviste frisk timian eller 1 tsk tørret
  • salt og peber
  • 600 g kartofler
  • smør (smeltet)

Fremgangsmåde

  • Tænd ovnen på 190 grader alm. ovn eller 170 grader varmluftsovn.
  • Skær lam i store tern og vend i mel krydret med salt og peber. Varm en smule olie i en pande, og brun lammestykkerne. Sæt tilside.
  • Halver løget, og skær det og gulerødderne i skiver. Svits det i samme pande med lidt olie i cirka fem minutter. Kom lammestykkerne tilbage i panden sammen med hønsebouillon/hønsefond, worchestershire sauce, timian samt salt og peber.
  • Skræl kartoflerne, og skær dem i tynde skiver. Læg halvdelen af skiverne lagvis i et ovnfast fad, så de overlapper hinanden. Fordel lammeblandingen ovenpå. Slut af med resten af kartoffelskiverne på samme måde som før. Pensl med smeltet smør, dæk fad med sølvpapir eller låg, og steg i ovnen i 30 minutter. Herefter tages sølvpapir eller låg af, der pensles endnu engang med smør, og fadet sættes tilbage i ovnen i 20 minutter. Hvis kartoffelskiverne endnu ikke er gyldne og sprøde herefter, kan man slutvis sætte ovnen på grillfunktion.
  • Server med dampede grøntsager eller en god salat.
Del indlægget
Abonner
Giv besked om
11 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments