Kogt torskerogn

kogt torskerogn
Jeg er draget mod varmere himmelstrøg, så derfor er der lidt stille her på bloggen i disse dage. Den sidste tid på barsel bliver nydt i stor stil på Maldiverne sammen med min lille familie. Det er rart at kunne trække stikket – i ordets bogstaveligste forstand -, inden hverdagen atter banker på. Dog skal du ikke snydes for en opskrift på én af mine absolutte yndlingsråvarer, for når jeg er tilbage, og Julius er startet i vuggestue, så er det ved at være for sent. Jeg lavede min opskrift på kogt torskerogn til Politiken, og det er netop her i marts, at du må en tur forbi fiskehandleren, hvis du vil nå at få frisk torskerogn på gaflen en sidste gang denne sæson. Lige om lidt er det for sent. Sæsonen for frisk torskerogn varer typisk fra januar til marts, og personligt glæder jeg mig til en portion, når jeg er tilbage i kulden i næste uge.

Kogt torskerogn: Vælg de “små bukser”

Når jeg skal lave kogt torskerogn, går jeg altid efter de mindre ’bukser’. Det kalder man de hinder, som den friske torskerogn kommer i. De er nemlig nemmere at koge, uden at man ender med et sønderkogt ydre lag og en rå midte. I mange opskrifter vælger man at pakke torskerognsbukserne ind i pergament- eller bagepapir og lade dem simre heri. Det er for at undgå, at torskerognsbukserne brister under tilberedningen. Det kan være en god idé, hvis du vil være på den helt sikre side, men det er min erfaring, at det ikke er nødvendigt, så længe du lader dem simre blidt.
Jeg har tilsat forskellige smagsgivere til kogelagen, men mængderne kommer sig ikke så nøje. Du kan altså sagtens justere mængden af torskerogn eller smagsgivere (eller helt udelade en eller flere af dem) i opskriften herunder uden de store problemer.
Når torskerognen er kogt, kan du spise den, som den er. Jeg er dog vild med a skære den i skiver, når den er kølet af, vende den i mel for derefter at stege den af i smør.

Kogt torskerogn

Kogt torskerogn

Hjemmekogt torskerogn er utroligt nemt at lave, og så smager det bare helt fantastisk. Skær eventuelt den kogte torskerogn ud i skiver, vend dem i mel, og steg dem i smør. Så bliver det ikke meget bedre. 
Har du tænkt dig at stege dem i smør, så betyder det ikke det store, om torskerognen er helt gennemstegt eller ej. 
5 fra 2 stemmer
Antal: 4 personer
Forberedelse5 minutter
Tilberedelse20 minutter
I alt25 minutter

Ingredienser

  • 700-800 g små torskerognsbukser
  • 1 skalotteløg
  • ½ økologisk citron
  • 1-2 laurbærblade
  • 10-12 sorte peberkorn
  • ½ tsk. korianderfrø (- kan udelades)
  • 1 bdt. frisk dild
  • 1 spsk. salt

Fremgangsmåde

  • Læg torskerognsbukserne i en gryde, og dæk dem med vand. Pil skalotteløget, og skær det i grove skiver. Kom det i gryden sammen med citronsaft og den pressede citronskal, laurbærblade, peberkorn, korianderfrø, dild og salt. Bring forsigtigt gryden i kog, skum af undervejs, og lad rognen pochere blidt i 20 minutter – ca. 10-15 minutter længere tid, hvis der er tale om en store torskerognsbukser. Skær en af dem igennem for at tjekke, om de er færdige (husk, at de stadig får lidt tilberedning under afkølingen).
  • Lad torskerognsbukserne afkøle i lagen, og pil evt. til sidst hinderne af, før du serverer dem.

Del indlægget
Abonner
Giv besked om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments