Klassisk dansk tatar

tatar - klassisk dansk tatar på rugbrød
Jeg har rigtig, rigtig mange madrelaterede barndomsminder knyttet til min mor. Med min vestjyske far er minderne færre, men de er der dog. Der var dengang, jeg fandt på at lave gammeldags brunkål med tykke baconskiver i, som jeg serverede for ham med stærk sennep og rugbrød. Jeg er ret sikker på, at han var klar til at skrive mig i sit testamente som enearving, skulle jeg have bedt om det. Jeg husker også de stærke oste, han altid havde i vores køleskab i barndomshjemmet. Den eneste gang, min mor har slået min far, var dengang, han kyssede hende efter at have spist Gamle Ole. Og så husker jeg tatarmadderne. Min far og jeg var de eneste i vores familie på fire, der yndede at spise tatar i ny og næ. Det foregik typisk en lørdag eftermiddag, efter vi havde handlet, for kødet skal helst spises så friskt som muligt. Kombinationen af den cremede æggeblomme med det rå kød, de salte kapers, det skarpe løg og den stærke peberrod vakte stor begejstring dengang, og det gør den stadig hos mig den dag i dag. Jeg er langt fra den eneste tatarfan i disse dage, for som mange nok har bemærket, så har tatar oplevet noget af et comeback gennem de seneste par år, hvilket både har manifesteret sig i tatar på utallige restaurantmenuer og hele to nye kogebogsudgivelser om selvsamme emne.

Kød til tatar

Dagens opskrift er på den helt klassiske tatarmad uden så mange dikkedarer. Sørg altid for at købe kød, der er egnet til tatar. I supermarkeder står det på pakken, mens du hos din slagter er nødt til at fortælle, at kødet skal spises råt. Det er nemlig ikke alt hakket kød, der sådan lige kan spises uden tilberedning. Sørg også for at spise det relativt kort tid efter indkøb (min regel er samme dag), og husk at overordentlig god køkkenhygiejne er særdeles vigtig.

Almindelige æg vs. pasteuriserede

Jeg bruger i øvrigt almindelige økologiske æggeblommer, efter risikoen for salmonella i danske æg ikke længere er et problem ifølge fødevaremyndighederne. Har du det bedst med at bruge pasteuriserede æggeblommer, så kan du naturligvis gøre det, men jeg gætter på, at du ikke hører til blandt de alt for madforskrækkede, hvis du spiser råt kød.

Klassisk dansk tatar

Klassisk dansk tatar på rugbrød

Opskrift på den klassiske danske tatarmad med revet peberrod, kapers, løg og æggeblomme.
5 fra 1 stemme
Antal: 2 personer

Ingredienser

  • 250 g hakket kød ((brug kun kød egnet til tatar – se længere oppe))
  • 2 spsk. kapers
  • 2 spsk. hakket skalotte- eller rødløg (du kan til nød bruge alm. løg)
  • 2 æggeblommer
  • Revet peberrod efter smag og behag
  • 2 skriver rugbrød
  • Smør
  • Salt, peber

Fremgangsmåde

  • Smør rugbrødsskiverne, og form kødet til to hakkebøffer. Læg dem på brødet, og top med kapers, hakket løg og friskrevet peberrod. Lav en lille fordybning i midten, og læg en æggeblomme på hver tatarmad. Krydr med salt og peber.

Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
Abonner
Giv besked om
Opskriftsvurdering




Email-notifikationer er slået til som standard på din kommentar. Klik på -symbolet for at slå det fra.

1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments