Issandwich med chokoladecookies og saltkaramelis

issandwich

Foto Sarah Coghill

Jeg har altid tænkt på mig selv, som en af dem, der ikke gør sig så forfærdelig meget i det søde køkken. Da jeg her til morgen tjekkede listen over de desserter, jeg allerede havde lagt på bloggen, blev jeg alligevel lidt overrasket over, hvor lang den er gået hen og blevet. Nu har jeg også efterhånden været i gang en hel del år, så det er måske ikke så underligt igen. Faktisk er det nogle af mine søde opskrifter, blandt andet min rabarbertrifli og min rabarberkage, der hitter allermest lige nu, og det fik mig til at tænke på denne her sag fra i fjor, som jeg aldrig fik lagt på bloggen.
Jeg lavede isopskrifterne i maj måned, og der er aldrig er kommet så store mængder søde sager ud af mit køkken på så kort tid, som det var tilfældet her. Det skyldes, at jeg til tider har lettere perfektionistiske tendenser, og det tog mig hele syv forsøg, før jeg var helt tilfreds med cookieopskriften herunder. Jeg vil næsten vove at påstå, at jeg gik hen og blev lidt af en ekspert inden for den kemiske process, der ligger bag at fremstille den perfekte cookie. Hvis du skulle få lyst til at nørde lidt, som jeg gjorde dengang, så tag et kig på dette indlæg fra Serious Eats. Sagen er, at man ikke bare kan tage hvilken som helst cookieopskrift og bruge den til issandwich. Konsistensen er nemlig meget vigtig, da den skal være både sprød i kanterne og sej indeni efter amerikansk forbillede.
Jeg valgte at fylde mine cookies med en is rørt op med saltkaramel. En helt almindelige vaniljeis, vil også gøre sig godt i, og ellers alt hvad du kan få fingrene i med nødder, der går smukt med chokoladen i mine cookies. Hvis du ikke har mod på at lave isen helt fra bunden, så kan du sagtens nøjes med at lave cookies og for derefter at fylde dem med en købt vaniljeis (evt. rørt med saltkaramel). Forsøg så vidt muligt at få fat i den bedste is, du kan. Min favorit blandt de mærker, de fører i mit nærmeste supermarked, er den fra Hansen.

Issandwich med chokoladecookies og saltkaramelis

Issandwich med chokoladecookies og saltkaramelis

5 fra 1 stemme

Ingredienser

Chokoladecookies

  • 80 g smør
  • 150 g mørk chokolade (hakket groft)
  • 100 g hvedemel
  • 25 g kakaopulver
  • ½ tsk natron
  • 50 g brun farin
  • 50 g sukker
  • 1 stk æg

Saltkaramelis

  • 5 stk æggeblommer
  • 100 g sukker
  • 2,5 dl fløde
  • 2,5 dl mælk

Saltkaramel

  • 25 g smør
  • 40 g sukker
  • 1/2 dl fløde (evt lidt mere)
  • 1/2 dl lys sirup
  • Salt

Fremgangsmåde

Chokoladecookies

  • Smelt smør sammen med 1/3 af chokoladen. Bland hvedemel, kakaopulver og natron. Pisk æg, sukker og brun farin sammen, tilsæt den smeltede smør- og chokoladeblanding og slutvis melblandingen. Vend det hele sammen og tilsæt den hakkede chokolade.
  • Fordel dejklumper på størrelse med en bordtennisbold på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag midt i ovnen ved 165 grader i ca. 15 minutter.

Saltkaramelis

  • Pisk æggeblommer og sukker sammen i en skål. Varm fløde og mælk op til lige under kogepunktet og hæld en smule i æggeblandingen under konstant piskning. Hæld dernæst resten i under fortsat piskning, kom det hele tilbage i gryden og varm langsomt op under omrøring, til du får en tyk creme. Blandingen er klar, når temperaturen når 83 grader.
  • Afkøl cremen helt og kør den på ismaskine. Hæld isen i en beholder, rør saltkaramellen i og sæt i fryseren.

Saltkaramel

  • Kom smør, sukker fløde og lys sirup i en gryde, bring i kog og lad det simre i ca. 10 minutter. Smag til med salt og afkøl.
  • Lav små flade kugler af isen, og fordel dem mellem to cookies. Sæt dem i fryseren, til de skal bruges.
Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments