Fladbrød med krydret lam, rødløg og urter med yoghurtdressing

mellemøstlig pizza med sprød bund med krydret lam, rødløg og urter med yoghurtdressing

 I dag kommer der en virkelig skøn og velsmagende opskrift på fladbrød med krydret lam, rødløg og urter toppet med en dejlig yoghurtdressing med hvidløg. Da jeg i sin tid lavede opskriften her til Politiken, var jeg lidt i tvivl om navnet på den. Skulle den døbes fladbrød, eller ville det være mere akkurat at kalde opskriften for en pizza med krydret lam? Der er nemlig ikke tale om de store flade brød, mange nok kender fra etniske grønthandlere. Ej heller minder opskriften dog om den italienske pizza med ost og tomat på grund af toppingen.
Tættest på er nok i virkeligheden den tyrkiske pizza, som jeg sidenhen har udviklet en opskrift på til Nemlig.com’s måltidskasser. Jeg har dog holdt fast i det oprindelige navn, jeg gav opskriften. I virkeligheden er en pizza vel et fladt brød, så om den hedder det ene eller det andet har nok ikke den helt store betydning. Det, der er vigtigt, er i sidste ende smagen. Og her tør jeg godt love, at det er virkelig meget velsmag i denne ret simple opskrift.

fladbrød med krydret lam

Det kan godt være, at ingredienslisten måske ser lidt lang ud ved første øjekast. Jeg vil dog mene, at det meste er noget, som man har på lager, hvis man holder af at lave mad på jævnlig basis. Det gælder både salt, sukker og hvedemel samt løg og hvidløg. Der er også tørre krydderier som spidskommen, stødt koriander og chilipulver til at krydre farsen. Har man som jeg en forkærlighed for verdensmad med masser af smag, ejer man sikkert en masse skønne krydderier, der bare venter på at blive brugt.
Hvis det skal gå hurtigt, så kan du sagtens bare købe færdig pizzadej. Du kan også erstatte lammefarsen med hakket oksekød. Vælg da en med en god fedtprocent. Det smager bedst.
Lyst til flere opskrifter med lam? Tag også et kig på den langtidsstegte lammebov, min opskrift på hjemmelavet shawarma eller lammekronen med mynte-salsa verde.

Fladbrød med krydret lam, rødløg og urter med yoghurtdressing

Fladbrød med krydret lammefars, rødløg og urter med yoghurtdressing

5 fra 3 stemmer
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 20 g gær
  • 300 ml vand (lillefingervarmt)
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. sukker
  • 500 g hvedemel
  • 1 stort løg
  • 4 fed hvidløg
  • Olie til stegning
  • 500 g hakket lam (kan erstattes med hakket oksekød)
  • 1 tsk. spidskommen
  • 1 tsk. stødt koriander
  • 1-3 tsk. chilipulver
  • 1 tsk. sukker
  • 2 spsk. tomatpuré
  • 1,5 dl vand
  • 2 rødløg
  • 1 citron
  • ¼ bdt. mynte
  • ¼ bdt. koriander
  • ¼ bdt. bredbladet persille
  • Salt, peber

Yoghurtdressing

  • 1-2 fed hvidløg
  • 2 dl yoghurt naturel (kan erstattes med cremefraiche)
  • 1 nip sukker
  • 1 spsk. hakket bredbladet persille
  • 1 tsk. olivenolie
  • Salt, peber

Fremgangsmåde

  • Rør gæren ud i vandet, og tilsæt salt og sukker. Tilsæt melet, men hold lidt tilbage. Ælt nu dejen, til den er blød og smidig – evt. på en røremaskine. Lad dejen hæve tildækket i ½ – 1 time, til den er hævet godt op.
  • Pil og hak løget og hvidløget fint, og sautér begge dele i olie på en pande i et par minutter, til løgene er klare. Kom hakket lam på panden, og brun det ved høj varme. Tilsæt de tørre krydderier, sukker, tomatpuré, vand, salt og peber. Lad det simre, til væden er fordampet. Smag til med salt og peber samt eventuelt ekstra chili.
  • Del dejen i 4, og rul ud til tynde ovale cirkler. Læg dem på bagepapir, og fordel kødfyldet på dem. Flyt bagepapiret over på en varm bageplade, og bag fladbrødene i ovnen i ca. 15 minutter ved 225 grader varmluft, til de er sprøde og gyldne i kanterne. Det kan være nødvendigt at lave 1 eller 2 ad gangen.
  • Pil og halvér rødløget, og snit dem i meget tynde både. Vend dem med citronsaft, og krydr med salt og peber. Pluk urterne, og fordel dem sammen med rødløg på de færdigbagte fladbrød. Servér dem lune med yoghurtdressingen

Yoghurtdressing

  • Pil hvidløg og pres dem. Bland dem herefter med yoghurt, sukker, persille og olivenolie. Smag til med salt og peber. 
Del på facebook
Del på pinterest
Del på email
Relaterede indlæg
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
View all comments