Tiramisu

Print opskrift

Jeg husker tydeligt første gang, jeg stiftede bekendtskab med denne opskrift på tiramisu. Det var forrige sommer, hvor jeg tog et italiensk madlavningskursus på Cooks Academy i Dublin. Menuen bestod af tre slags risotto, en fantastisk lasagne med svinekød og urter, hjemmelavet pasta og denne skønne, skønne tiramisu.

Vi havde fået så meget at spise i løbet af dagen, at deltagerne fik en aluform med hjem hver fyldt med tiramisu, som vi havde lavet i par. I min portion var der nok til omkring tre sultne voksne, men jeg formåede at spise det hele, inden aftenen var omme. Så godt smagte den.

Jeg er blevet bedt om at lave tiramisu til en barnedåb i august, så jeg tænkte, at jeg hellere lige måtte støve mine tiramisu-lavnings-egenskaber af med en portion. Den smagte lige så godt, som jeg husker den.

Min version er ganske mild i smagen, da jeg har udeladt rom, som man ofte finder i tiramisuopskrifter. Jeg synes ofte, at den hurtigt kan gå hen og blive alt for stærk i smagen, men når man nøjes med Marsala, som jeg har gjort, så er smagen af alkohol lige passende. Vil man dog gerne give den et ekstra spark, så tilsætter man blot to spiseskefulde rom til kaffeblandingen.

Den oprindelige opskrift passer til cirka fire portioner, men jeg valgte at gange op, så det passer til cirka seks portioner, da jeg ikke gad stå med marscarpone til overs, som sikkert ville ende i skraldespanden.

Ingredienser

  • 170 g sukker
  • 2 dl vand
  • 7 pasteuriserede æggeblommer
  • 170 g flødeost
  • 250 g mascarpone
  • 2 spsk marsala + 5 spsk marsala til kaffeblandingen (italiensk dessertvin)
  • 3,5 dl fløde
  • 5 dl stærk kaffe
  • 3 spsk sukker
  • cirka 40 savoiardikager (også kendt som Boudoir Biscuits eller Lady Fingers)
  • kakaopulver til at drysse over
  • en smule revet chokolade til at drysse over

Start med at piske fløden til flødeskum, og stil den på køl, indtil den skal bruges. Herefter koges sukker og vand sammen i cirka fem minutter, indtil man har en tyk sirup. Siruppen er klar, når man kan stikke en metalske ned i den, og små ‘tråde’ formes af den sirup, som hænger ved.

Imens siruppen koges ind piskes æggeblommer, indtil de er cremede og luftige. Tilsæt så siruppen i en tynd stråle, mens der piskes konstant (skrab skålens sider med en dejskraber). Tilsæt flødeosten og pisk, til den er helt opløst. Tilsæt dernæst mascarpone og marsala og pisk til en ensartet masse. Vend flødeskummen i, og sæt blandingen på køl, indtil den skal bruges.

Bland sukker med varm kaffe og marsala og rør, indtil sukkeret er opløst. Lad blandingen køle af. Når den er kold dyppes savoiardikagerne i kaffeblandingen og fordeles i små portionsskåle eller et stort fad lagvis med fløde- og osteblandingen (start med savoiardikagerne og slut af med fløde- og osteblandingen). Drys med kakaopulver, og stil dem på køl i mindst 1 time, inden de serveres. Lige inden servering drysses tiramisuen med revet chokolade.

Tiramisuen kan sagtens laves dagen inden, den skal serveres.


Fik du læst:

Fantastisk chokolademousse
Chokoladetrøfler
Jordbærtrifli


You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.
You can leave a response, or create a trackback from your own site.

45 Responses to “Tiramisu”


  • Kommentar from Faster Philip

    Ufff, den ser satme god ud, jeg sværger dog til Mandel Vin (Vino Mandorla, mener jeg det hedder) Det er nemlig smooth og smagsfuldt nok, uden at være sprittet, og rom har jeg godt nok aldrig forsøgt mig med, det virker lidt vildt, til en dessert som Tiramisu.

    Men god ser den ud kære Nadia =)

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Philip
    Mange tak. Den smagte helt og aldeles fantastisk. Jeg elsker simpelthen denne opskrift. Mandelvin lyder interessant. Kan forestille mig at den giver samme milde smag som marsalaen. Jeg elsker alt med mandler, så det kunne være jeg skulle prøve det engang, hvis jeg falder over en flaske.
    Kh Nadia

  • Kommentar from Hanne K

    Jeg dåner …. det ser skønt ud. Og ved du hvad, jeg købte sørme Ladyfingers i går i Metro!!!!

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Hanne
    Så må du da vist bare i gang med at lave en omgang tiramisu :)
    Kh Nadia

  • Kommentar from Newyorkerbyheart

    Ja, Tiramisu er GODT – tror også at jeg skal prøve med mandelvin – jeg bruger altid Kahlua. Hmmm, nu blev jeg lækkersulten igen :-D

    Mange hilsner
    Birthe

  • Kommentar from Vibeke

    Tiramisu smager forbandet godt….. Jeg kan godt forstå du kunne spise hele portionen selv ;-)

  • Kommentar from Piskeriset

    Åhnej… nu tog min bevidsthed mindst 100 gram på alene ved tanken om at sætte tænderne i den der lækkerbidsken! Godt jeg skal til træning lige om lidt! :-D

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Birthe
    Ja, jeg husker godt, at vores lærer sagde, at Kahlua også er godt. Jeg er nu godt nok stor fan af Marsala, må jeg ærligt indrømme. Og så smager det jo godt i saucen til en god omgang saltimbocca :)
    Kh Nadia

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Vibeke
    Tak for din kommentar. Tiramisu er skønt. Jeg havde faktisk helt glemt, hvor skønt sådan en hjemmelavet portion smager (jeg ved ikke, om det er en god til for mit helbred at blive mindet om det haha).
    Kh Nadia

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Piskeris
    Ih nu giver du mig helt dårlig samvittighed. Jeg tror ikke engang sådan en portion er forbrændt efter en løbetur ;)
    Kh Nadia

  • Kommentar from Piskeriset

    Hehe, det var ikke meningen. Men med min lave forbrænding skal jeg motionere flere gange om ugen, hvis jeg også skal kunne spise lidt søde sager ind imellem, så alene det at se billeder af lækkerier tager jeg næsten på af! :-D

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Piskeris
    Puha, jeg synes, det er hårdt nok at være foodie med normalt stofskifte. Jeg plejer nu normalt at give de fleste søde sager væk, når jeg eksempelvis bager, men tiramisuen smagte så godt, at jeg formåede at spise cirka 2 portioner. Godt jeg skal til tag rugby i aften :)
    Kh Nadia

  • Kommentar from Kasper Bergholt

    Virkeligt indbydende billed! Jeg er (ligesom Kim Schulz) imponeret, måske næsten endda græsende til en lille-bitte smule misundelig — over din håndtering af lyssætningen.

    Hvad angår tiramisu, så kan jeg anbefale en gammel armagnac kombineret med oxideret Banyuls eller Maury. Det er selvfølgelig et brud med det italienske, men nuancerigdommen!

    Alt godt,

    Kasper

  • Kommentar from Klidmoster

    Kære Nadia

    Wow, sikke en fristelse :-)

    Hanne købte ladyfingers, men jeg holdt mig i skindet. Nu fortryder jeg det selvfølgelig. Jeg har en vildt spændende likør lavet på øl (Ultrapress), med kraftig kaffesmag – den vil være perfekt til sådan en omgang.

    Kh Malou

  • Kommentar from foodfanatic

    Hej Kasper
    Mange tak. Årsagen til at jeg er helt vild med lige netop denne tiramisu er netop marsalaens milde smag. Det er vitterligt en af de bedste udgaver af denne italienske dessert, jeg endnu har smagt. Må dog indrømme, at Philips mandelvin også lyder interessant.
    Mvh Nadia

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Malou
    Jeg synes da helt sikkert, at du fortjener en god omgang tiramisu med alt det cykleri :) Det smager så skønt, at jeg allerede glæder mig til at lave det igen.
    Kh Nadia

  • Kommentar from Lasse

    Hej
    Tak for opskriften! Min tiramisu kom til at smage fantastisk :-) Ved ikke helt hvad jeg gjorde galt undervejs, men min sukkerlage tog meget længere tid end 5 min om at blive klar. Forholdet var ellers som i opskriften.
    Mvh Lasse

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Lasse
    Tak for din kommentar. Jeg er glad for at høre, at du er lige så vild med denne opskrift, som jeg er :) Mht til at det tog længere tid med sukkerlagen, så kan det handle om, at den har simret i stedet for at koge. Jo hårdere den koges, des hurtigere går det. Synes heller ikke altid, at det tager lige lang tid, når jeg har fulgt opskriften.
    Kh Nadia

  • Kommentar from Michael

    Hej Nadia –
    Tak for opskriften – Forrygende Tiramisu. Har allerede sendt de fleste af mine middagsgæster fra weekenden i retning af din hjemmeside…. Mvh Michael

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Michael
    Mange tak for din kommentar. Jeg er glad for at høre, at den er lige så populær hos dig, som den er hos mig og dem, som jeg har lavet den til. Tak fordi du har nævnt min blog for dine gæster :)
    Kh Nadia

  • Kommentar from Jonas

    Hej Nadia
    Lige et spørgsmål…hvilken slags flødeost er det du bruger i opskriften :) ?

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Jonas
    Jeg bruger bare sådan en helt almindelige neutral flødeost. Du kan eksempelvis bruge Philadelphia eller andre flødeoste uden ekstra smagsgivere. God fornøjelse. Det er virkelig en fantastisk opskrift på tiramisu, som jeg har fået fingrene i, så jeg håber, at du kaster dig ud i den.
    Kh Nadia

  • Kommentar from Jonas

    Mange tak for svar og opskrift :)

  • Kommentar from T

    “Imens siruppen koges ind piskes æggeblommer, indtil de er cremede og luftige. Tilsæt så siruppen i en tynd stråle, mens der piskes konstant (skrab skålens sider med en dejskraber).”

    Køler du siruppen af, før du hælder den i æggeblommerne? Hvor meget køler du den af? Er den køleskabskold?

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære T
    Nej jeg kommer den direkte i. Det er derfor, at det er så vigtigt, at der kun kommes en lille bitte smule i ad gangen, mens der hele tiden piskes. Ellers ender man med “scramled eggs”. Det er heldigvis endnu ikke sket for mig :)
    Kh Nadia

  • Kommentar from Lisbeth

    Hej!
    Hvordan kan det være, at mit sukkervand blev helt brunt? sirupen havde endnu ikke nået at danne “tråde”

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Lisbeth
    Det lyder godt nok lidt mystisk. Jeg har aldrig oplevet det. Måske det er blevet kogt for hårdt og for længe.
    Kh Nadia

  • Kommentar from Sarah

    Hej Nadia,
    Det ser rigtig lækkert ud :)
    Kan du anbefale at bruge noget andet som kan erstatte alkoholen? Og hvilke slags kaffe skal man bruge?

    Mvh
    Sarah

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Sarah
    Jeg bruger som regel bare marsala, hvilket er utroligt mildt, men hvis den skal være helt uden, så tror jeg sagtens, at du kan udelade det. Du bruger bare hvilken som helst slags kaffe. Pulverkaffe kan også gå an.
    Kh Nadia

  • Kommentar from Kris

    Hej

    Sikke en fin blog – det er mit første besøg.
    Jeg er netop blevet færdig med tiramisuen, og gæsterne kan være her hvert øjeblik… Jeg er så spændt på, hvad de synes om desserten.

    Tak for inspiration :-)

  • Kommentar from Katja

    Hvor mange persioner er opskriften til?
    Hilsen Katja

  • Kommentar from Martin

    Hej

    God opskrift, men det tog mig fire forsøg at få lavet siruppen. Hvad er tricket lige med den? Først blev den helt vildt brun og brændte på. Det blev nærmest noget karamelmasse, som stivnede vildt hurtigt. I de efterfølgende to forsøg kogte jeg den på lavere blus, hvor jeg hele tiden holdte øje med konsistensen, men det endte begge gange med en underlig, tør sukkermasse, som ikke mindede om sirup overhovedet. Jeg tænkte, at vandet måske var kogt helt ud af sukkeret. Til sidst prøvede jeg at opløse sukkeret fuldstændigt i vandet, før jeg begyndte at koge det. Jeg kogte det på lavt blus i 7-8 minutter og tog det af hvert minut for at køle det lidt ned og tjekke konsistensen, men denne gang blev det heller ikke til sirup, så jeg smed det bare i som det var. Jeg havde mistet tålmodigheden!

    Hvad er ideen overhovedet med siruppen? Jeg kender en italiener fra Sicilien, som aldrig har hørt om sirup i tiramisu.

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Katja
    Den er til seks personer. Det står vist også et sted :)
    Kh Nadia

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Kris
    Mange tak for de pæne ord om min blog. Jeg håber, at tiramisuen blev en succes hos dine gæster.
    Kh Nadia

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Martin
    Det lyder godt nok mystisk. Jeg har aldrig haft problemer med siruppen, så jeg kender desværre ikke til den problematik, du oplevede. Jeg kan ikke fortælle dig, hvad idéen bag er – jeg ved bare, at det er den bedste tiramisu, jeg har smagt, så et eller andet gør den jo.
    Kh Nadia

  • Kommentar from Elinor

    Kære Nadia

    Har netop afprøvet din Timarisu opskrift,det var virkelig en succes, lavede desserten klar dagen før, og konsistensen i ladyfingers var helt perfekt, var noget spændt da jeg kom massen ovenpå da den virkede lidt tynd i det, men igen problemer. Jeg vil lige høre dig hvordan det kan være at en en sukkersirup (vand/sukker) er bedre end at piske sukkeret direkte i æggeblommerne? og endelig hvad er den mest korrekte udgave af Timarisu, jeg har nemlig de italienske kogebog sølvskeen og der er Timarisu opskriften med æggehvider og ikke flødeost?.

    Tak for din gode blog.

    mvh
    E.Elinor Frederiksen

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Elinor
    Det glæder mig, at din tiramisu var en succes. Jeg ved ærlig talt ikke, hvad baggrunden for denne metode er – det er ikke min egen opskrift. Jeg ved bare, at det giver et fantastisk resultat, så derfor holder jeg mig til denne metode. Mht. flødeosten, så er der jo mange forskellige opskrifter på den slags. Jeg tror sagtens, at andre variationer uden kan være lige så lækre, men mit første forsøg med hjemmelavet tiramisu var denne her, og jeg synes den er så god, at jeg ikke har behov for at prøve andre :) Hvis du prøver Sølvskeens må du endelig lige sige til mht. smagsforskelle. Det kunne være spændende at vide.
    Mvh Nadia

  • Kommentar from Susan

    Kære Nadia

    Jeg følger med glæde din blog, og har lavet flere af dine opskrifter. Jeg skal, for 4. gang, lave din tiramisu om en uge, hvor vi får gæster til min søns 18 års fødselsdag. Jeg ville egentlig spørge dig til råds med hensyn til sukkerlagen/siruppen, men jeg har lige opdaget at jeg åbenbart ikke er den eneste, der har problemer med denne. Jeg ender hver gang med at hælde den alt for flydende lage i, da jeg åbenbart ikke er i stand til at lave en sirup – jeg har forsøgt mig 2 gange, hver gang – altså 6 gange – uden godt resultat. Jeg kan se at du har besvaret spørgsmål vedr. dette tidligere. Jeg er vild med denne tiramisu – bruger godt nok dobbelt så meget kaffe/masala, da jeg åbenbart lader kagerne suge mere end meningen er – men da min sukkerlage er alt for flydende, ville jeg egentlig spørge dig til råds, om ikke det ville blive godt nok, hvis jeg brugte mindre vand, bare nok til at sukkeret smelter?
    Mvh Susan

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Susan
    Jeg ved godt nok ikke, hvad problemet med siruppen kan være, da jeg ikke selv har haft problemer. Måske jeg lige skal tage fat i nogle af mine sukkerkyndige bekendte og høre dem ad. Må lige vende tilbage.
    Kh Nadia

  • Kommentar from Mariann

    Hej Nadia

    Har lavet min første tiramisu, efter din opskrift, var meget spændt på det projekt… Men holda op det var kræs for ganen, alle gæsterne sjam roste den, den ligge så tæt op af den jeg smæskede mig i i sommer i Italien, så af hjertet tak for en vidunderlig opskrift
    K.H
    Mariann

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Mariann
    Hvor er det skønt at høre, at dit første tiramisuforsøg inkluderede opskriften her fra siden. Nu kan jeg jo ikke selv tage æren for den, men jeg tror virkelig på, at det er den bedste opskrift på den italienske klassiker, der findes :) Hvor dejligt at alle gæsterne roste den.
    Kh Nadia

  • Kommentar from Elisabeth Hamerik Schwarz

    Hej søde Nadia,
    kan din tiramisu og cheesecake laves i god tid før? Dvs. f.eks. torsdag aften, når den skal bruges lørdag? (hvorpå de selvfølgelig stilles på køl, indtil de skal bruges).
    Og siruppen til cheesecake – risikerer man, at den stivner, hvis man laver den i for god tid?
    Kærligst,
    E

  • Kommentar from foodfanatic

    Hej Elisabeth
    Altså de kan sagtens holde sig, men jeg ville nu nok forsøge at lave dem dagen før, så de er mere friske (indimellem kan mad også tage smag af de andre fødevarer i køleskabet). Siruppen burde være helt fin at lave i forvejen, men er uheldet ude og den bliver for stiv, så kan du altid lune den lidt.
    Kh Nadia

  • Kommentar from Elisabeth Hamerik Schwarz

    Super, tusind tak søde Nadia. Vi laver den fredag, tror jeg. Lidt presset, men det går nok ;D

  • Kommentar from foodfanatic

    Kære Elisabeth
    Velbekomme. Er det til den store dag?
    Kram Nadia


Svar